Business

Cresc preţurile locuinţelor. Este momentul să-mi cumpăr o casă?

Stelian Muscalu
 Piaţa imobiliară merge foarte bine. Preţurile cresc indiferent de intervalul raporat conform unui studiu imobiliare.ro. În septembrie faţă de luna august preţul mediu al apartamentelor disponibile spre vanzare la nivel naţional a crescut cu 1,5%. Iar comparativ cu aceiaşi lună de anul trecut avem o majorare de 5,7%.
Extrem de interesant este că niciunul din marile oraşe din România inclus în acest studiu  nu face excepţie de la tendinţa ascendentă a preţurilor. Clujul se remearcă în acest clasament cu o creştere anuală de peste 12% şi în acest moment mp în inima ţării a sărit bine de 1000 de euro. Cele mai importante majorări au fost înregistrate pe segmentul apartamentelor vechi, în vreme ce, în cazul locuintelor nou-construite, au avut loc şi scăderi. Ceea ce poate arăta că dezvoltatorii nu au reuşit încă să recapete încrederea clienţilor. Prea multe proiecte neterminate şi poate la fel de multe terminate prost au creat o imagine proastă apartamentelor noi.
Bun, acum apare întrebarea – să cumpăr sau nu un apartament în acest moment. Din păcate eu nu am să dau un răspuns categoric, însă o să prezint avantajele dar şi minusurile unei achiziţii făcute acum … şi evident decizia o iei tu.
În principiu este un moment bun de achiziţie. Argumentul principal este preţul. Valoarea locuinţelor încă este jos comparativ cu anii de boom. Nu cred că o să mai vedem explozii ale preţurilor la fel de nefireşti ca în 2007-2008, însă cu siguranţă or să existe creşteri. Vedem deja peste 5% pe medie, adică peste 5000 de euro la o locuinţă de 100.000 euro. Ştiu este statistică dar încerc să vă spun că preţurile nu vor bate pasul pe loc.
Un alt avantaj este că şi sistemul bancar şi-a mai revenit şi are disponibilitate spre creditare. Au apărut tot felul de oferte financiare extrem de bune ajutate fiind de dobânzi f mici. Şi aici am vrut să ajung. Dobânzile sunt la minime istorice. ROBOR-ul este la 1,46 să nu uităm că a plecat de la peste 10%. Deci o creştere a dobânzilor cu 7-8% ar putea să dea bătăi de cap uriaşe. O rată în lei poate să crească şi cu 40% în urma majorărilor de dobândă. Acest lucru cu siguranţă nu se face peste noapte, aşa cum s-a întânmplat cu aprecierea francului, altfel spus, chinul o să fie de lungă durată şi o să asistaţi neputincioşi la el fiindcă nu o să vă puteţi opune. Prin urmare calculaţi rata la care adăugaţi o valoare suplimentară de 40%, dacă o puteţi duce atunci răspunsul la întrebarea dacă este momentul bun de achiziţie este destul de clar. 
 
Dacă ne uităm spre euribor şi el este la minime absolute, la marja legată de dobândă luaţi în calcul şi posibilul risc valutar. Aşa că aici aş calcula rata plus 50%, dacă efortul financiar este suportabil, vă aştept cu poze din noua casă.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.