Mi-a atras atenţia ieri o declaraţie triumfătoare a unui fost PSDist, PNL-ist şi actualmente şef al cancelariei prezidenţiale. Acest domn ne spune că în România s-a făcut o curăţenie majoră, nu mai există corupţie, totu-i fain, frumos, ne mai lipsesc investitorii.
Dar acum dacă tot ne-am curăţat de râia asta de care nu mai scăpam, corupţia, acum teoretic nimic nu-i mai împiedică pe marii investitorii străini să vină aici să arunce cu milioanele de euro sau dolari că nici nu mai contează… bani să fie.
Mesajul ăsta a fost prezentat în inima financiară a Europei, la Londra… acolo unde există şi faimosul city londonez. Diferenţa pe care domnul Mihalache nu a sesizat-o a fost cea dintre investitorii de acolo şi alegătorii de aici. Investitorii în general se uită pe cifre, analizează atenţi şi foarte rar acţionează sub imperiul impulsului. Cu alegătorii de la noi lucrurile sunt ceva mai simple. Şi nu-mi doresc să intru acum în detalii.
Avem premier incarcerat, premier urmărit penal şi miniştri după gratii… toţi politici, niciunul tehnocrat. Nu mai vorbim de parlamentarii ajunşi la răcoare, sau de cei apăraţi cu îndârjire în legislativ dar care ar fi trebuit să fie după gratii.
Acum ca să fiu cât se poate de clar. Apreciez eforturile pe care le fac instituţiile statului pentru combaterea corupţiei. Dar nu prea avem motive de laudă atunci când al 2-lea om în stat atacă şeful DNA exact în momentul în care instituţia şi activitatea ei era apreciată de toate cancelariile occidentale.
Acest mesaj primit de la şeful Senatului, ne arată domnule Mihalache un lucru extrem de grav. Şi anume că, deşi a depus eforturi uriaşe, DNA-ul a reuşit să ne arate doar vârful icebergului. Atât timp cât în parlament, acolo unde se fac legile după care este condusă această ţară, şi după care-şi desfăşoară activitatea mediul economic, încă se ascund parlamentari penali ca după fustele mamelor, nu putem spune că România este o ţară liberă de corupţie.
Atât timp cât în cea mai blamată instituţie, Parlamentul României, există oameni care contestă raportul MCV în care se arată că România mai face joc de glezne în afara spaţiului Schengen exact din cauza corupţiei, lucrurile sunt cel puţin mai nuanţate.
Aveţi dreptate într-o oarecare măsură. Şi anume că lucrurile au început să se mişte în ţara asta. Văd şi eu că se dicută despre descentralizare, dar se face pe criterii economice, pe zone de dezvoltare şi nu pe criterii politice aşa cum şi-ar fi dorit partidele să se întâmple.
S-a făcut un prim pas spre debirocratizarea administraţiei publice. Este primul pas serios pe care îl face tot guvernul tehnocrat, căci guvernele politice nu au avut niciodată niciun interes în acest sens.
Şi tot recent vorbeam de eficientizarea procesului de absorbţie a banilor europeni. Are o latură de combatere a corupţiei prin faptul că depunerea dosarelor se va face online, prin urmare nu se mai pot insera bancnote în filele lui. Dar tot un guvern tehnocrat a făcut şi acest lucru.
Partea cea mai proastă din toată această ecuaţie este că acest guvern, care face lucrurile să se mişte şi care încearcă şi reuşeşte de cele mai multe ori să pună ţara asta pe un făgaş normal are zilele numărate. Nu mai este mult timp până când partidele vor reveni în fotoliile pufoase de la Palatul victoria, când angajaţii administraţiei publice vor sta din nou liniştiţi că sunt numiţi şi apăraţi de la centru şi când criteriile de perfomanţă vor fi date uitării.
Ce le veţi spune atunci investitorilor?
Câteodată am impresia ca nu vom reusi niciodată sa iesim din mocirla asta. Românul s-a tâmpit de tot si asteapta sa-i ajungă cutitul la os. Am momente când fac bagajele dar a 2-a zi ma opresc la timp si spun ca mai e o sansa, mai putem face ceva…..pana-ntr-o zi