Business

Coronavirusul infecteaza pretul locuintelor

Stelian Muscalu

Piata imobiliara va fi si ea afectata de coronavirusul care a bagat spaima in economie. Asta ca sa incep cu concluzia acestui text scurt. Sunt foarte multi oameni care ma intreaba daca sa se inhame acum la un credit ipotecar. Raspunsul este scurt si radical…NU.

Nu este momentul sa angajati cheltuieli mari, pe termene lungi in conditiile in care nu stim care o sa fie evolutia noului virus.

Insa asteptarea de aceasta data va face bine finantelor personale. Presupunand ca nu vei face parte dintre cei care si vor pierde locul de munca, peste un interval de timp, greu de definit, dar vorbim de 5-6 luni, preturile locuintelor vor incepe sa scada semnificativ.

Se vorbea de o bula si implicit o diminuare chiar inainte de anuntarea pandemiei. In noile conditii scaderea e posibil sa se transforme in prabusire. Lucrurile sunt relativ logice. A disparut increderea si odata cu ea si cererea.

Oamenii se vor limita, asa cum este si normal, la cheltuielile de supravietuire. Prin urmare achizitiile in sume mari vor fi lasate la coada listei. Asa ca locuintele, masinile, de ce nu electrocasnicele scumpe ar trebui sa cunoasca reduceri semnificative de pret.

Apoi sa luam in calcul zecile de mii de romani care s-au intors in tara. Multi dintre ei meseriasi constructori. Au trait visul occidental, dar este foarte posibil ca virusul asta sa le fi indus un soc care sa I determine sa ramana aici. Asta inseamna mana de lucru excedentara pe santiere si deci implicit o scadere a costurilor cu forta de munca ceea ce trebuie sa duca la o scadere a pretului final per locuinta.

Materiile prime isi vor spune si ele cuvantul. Sunt stocuri uriase in acest moment asupra carora vor fi impuse discounturi pentru vanzare.

Bursele sunt la pamant ceea ce-si va pune amprenta si asupra preturilor finale (vezi petrolul). Lipsa de cerere duce la scaderea preturilor. In final un pret mai mic al materiei prime va duce la ieftinire a apartametelor.

Nu in cele din urma trebuie sa tinem cont de marjele uriase pe care le au avut constructorii romanii. Ca sa supravietuiasca intr-o piata care se anunta extrem de complicata in perioada urmatoare vor fi obligati sa reduca din marjele uriase de profit ceea ce va duce iarasi la o scadere a preturilor.

Toate cele enumerate sunt argumente in favoarea afirmatiei conform careia in perioada urmatoare trebuie sa exista o reducere a preturilor, semnificativa, pe piata imobiliara.

In fotografia de garda vedeti un set de case, cu suprafete diferite dar care in urma cu 2 luni aveau un pret unic de 120k de euro. Azi lucrurile sunt diferite.

30 comentarii

  • Buna ziua, Casele din anunturile de mai sus sunt diferite iar pretul nu a suferit modificari in ultimele luni la niciuna din ele. Cele doua case la 98.000 si 110.000 euro sunt in zona Leordeni si exista diferente intre acestea iar cea la 125.000 este pe strada Sf. Agnes aproape de metrou Dimitrie Leonida. Urmaresc de cateva luni aceasta zona si preturile au ramas la fel. Multumesc!

  • Ce grosolan, sa manipulezi gen A3 …. Toate argumentele scrise sunt perfect valabile, o sa existe o corectie de preturi, dar sa folosesti ca „dovada” niste print-screen-uri de la case diferite mi se pare o nesimtire! Sunt preturi diferite, la case amplasate diferit, suprafete diferite … Rusine!

    • Bai nene esti in regula? Stii sa citesti? Ai vazut treaba asta de la finalul articolului ?

      „In fotografia de garda vedeti un set de case, cu suprafete diferite dar care in urma cu 2 luni aveau un pret unic de 120k de euro. Azi lucrurile sunt diferite.”

      SUPRAFETE DIFERITE…..PRET UNIC.

      Toate erau la 120k…ce fake news vezi tu aici?

  • Ești Nostradamus?? Nu dezinforma lumea!!!! Nu este și nu va fi nici o criza imobiliara!! Se vând imobile în Cluj la prețul pieței!! Informați-vă înainte de a scrie!!! O zi bună, cât se poate!!

      • Un articol documentat suficient și care prezintă argumente raționale pe care ar trebui sa le înțeleagă și un outsider. Din păcate, există români imuni la inteligență și care neagă evidențele.

    • Spune doamna Anca Laco Manager de agentie Casa Grande Invest.
      Simtim cum aveti un nod in gat de teama ca spusele din articol se vor adeverii, si este cat se poate de posibil deoarece preturile imobiliarelor au crescut nejustificat si in mare parte influientate si de activitatea celor ca dumneavoastra. Deci stim sigur, ca in aceasta perioada cel putin, stati ca si noi in casa, si acele vanzari in Cluj despre care ati precizat sunt din jocuri , mediul virtual fiind singurul neafectat de aceasta situatie.
      Asa ca dvs sunteti persoana ce incerca sa dezinformeze.

    • Cred ca cei din imobiliare merita o criza. O sa fie rau pentru noi toti, dar astia sunt stat in stat, nu respecta nimic.

      Am vrut sa achizitionez impreuna cu fratele meu 2 apartamente de la un dezvoltator din Timisoara. Cand am trimis promisiunea de vanzare spre verificare unui avocat, am primit 8 pagini de analiza cu incalcari fie ale codului civil fie ale codului de procedura civila.

      Pe langa asta, 2 randuri de obligatii pentru dezvoltator, 4 pagini pentru cumparator.

      Plata in euro, la cursul BNR. Daca e mai mic in momentul achitarii ultimelor sume (dupa plata avansului), se plateste la cursul din momenul semnarii. Daca e mai mare, se plateste la cursul din ziua respectiva.

      Plus multe multe alte magarii. Gen, te obligi sa cedezi dreptul de creanta asupra dezvoltatorului catre banca de la care ei contractasera un credit de vreo 5 milioane de euro. Adica, dai banii pe nimic, ii dai la o banca. Cum a venit nebunia asta, imi pare sincer rau pentru bietii oameni care nu se vor muta, caci blocul nu se va termina, trebuia terminat la inceputul lui martie.

      Nu se vor preda apartamentele, nu se vor incasa diferentele pana la pretul final, dezvoltatorul nu va putea achita creditul, iar banca il va executa. Oamenii vor ramane fara nimic, vor trebui sa se judece ei cu dezvoltatorul… pe alti bani ai lor, pe nervi, pe cine stie cat timp pierdut…

      • Este strict vina acelor oameni care nu se intereseaza (precum spui ca ai facut cu acel antecontract) si astfel agentiile imobiliare au luat avant pe nimic( nu au profesionalism, analiza in domeniu … nu au nimic ce pot da la schimb pentru acel commision) iar peste noapte orice individ a devenit dezvoltator.
        Am vazut oameni care decid sa isi ia o locuinta si evident un credit pe toata viata, in cateva clipe, fara a face o analiza, a se interesa despre calitate lucrarii (date tehnice, nu culoarea faiantei).
        Normele in constructie sunt incalcate, am vazut atatea reportaje despre oameni pacaliti…banul a facut legea si acel ban a venit chiar de la omul simplu care si-a luat un apartament si nu s-a interest atunci cand a facut cea mai importanta achizitie din viata lui si s-a inhamat la un credit pe 30 ani. Toti acesti dezvoltatori, agenti imobiliari au profitat de, dezinteresul clientului. Am vazut un reportaj despre constructiile civile din Germania unde profitul dezvoltatorului era undeva la 10%, astfel este o situatie in care ambele parti castiga (pentru ca in regie proprie nu poti construi spre exemplu un duplex la pretul si rapiditatea cu care o face un dezvoltator capabil) si economia merge.
        Ca si in cazul crizei prin care trecem, dezinteresul se plateste.

    • Hahahaha ,o ia sandramaua la vale!Cat crezi ca mai poti mintii lumea ?O saptamana?Maxim o luna?Tu de fapt te minti pe tine insuti!350€\mp daca o sa mai luati intro zona centrala in CJ va fi lucru mare!

  • In scenariul dumneavoastra, zecile de mii de romani care vor ramane si astfel se va ieftini mana de munca, ei au deja locuinte sau trebuie sau o sa isi cumpere? Ca daca raman si vor sa isi cumpere apartamente, asta inseamna cerere.

  • Investiti in piata imobilara peste 4-6 luni, daca aveti bani cash ….e PUTERE, NU credit! Fiti Rechinul Imobiliar ca cei De pe Bursa China, Rechin adevarat!

  • Astia care comentati ca nu se vor prabusi imobiliarele…voi fie sunteti agenti imobiliari/ „dezvoltatori” , fie fumati ceva tare…

  • Agentiile sa faca bine sa-si tina „ciocul mic”,pentru ca in cea mai mare masura ei sunt de vina cu cresterile de preturi pana in panzele albe .Eu am sa le fac o imputare celor din Cluj,care nu au fost in stare sa-mi vanda o casa cu etaj,pe structura din lemn cu panouri tip sandwich,mai bine de cativa ani,de prin 2013 si pana anul trecut cand am renuntat (si bine am facut). Acum stam bine si linistiti ca suntem in afara orasului si multi regreta acum ca nu au facut tranzactia la timpul potrivit. In timp,va „migra” lumea de la oras,in exteriorul lor. Rusine sa le fie,ca motivau faptul ca la noi este reticenta pentru constructii care nu sunt traditionale. Pai de ce ,palaria lui Sadoveanu,sunt specialisti in imobiliare ? Pretul casei construita in regie proprie,a fost de circa 65000 euro + 21500 terenul in suprafata de 665 mp.,fiind construita in 2008. Ei au fixat pretul la 115000 euro,cum si pe ce criterii ? Si acum in zona noastra se construiesc case la gri,cu preturi de la 130000 euro in sus. Nu sunt normali,nici nu mai stii ce sa crezi. Criza la nivel mondial,iar la noi cresc preturile la imobiliare. Da-le Doamne minte.

  • Toată lumea vorbește numai de orașele mari ale țării dar ce se va intimpla in sutele de orașe mai mici ??? De ce nu-s analize ??? Dezvoltarea orașelor mai mici sub 100000 locuitori ???

  • Primul semnal de alarmă, provine din faptul că băncile apelează la agențiile imobiliare pentru a evalua valoarea apartamentului De aici o reacție în lanț. Banca evaluează la suprapreț, creditul este mai mare, clientul se angajează pentru un împrumut mai mare, banca se află în profit, agențiile imobiliare la fel, iar omul de rând așteaptă criza. E criză de bun simț, și dezinformare la nivel înalt. Merită scris un articol și pe această temă.

  • Agentiile ar trebui sa nu perceapa comision cumparatorului. Eu nu am nevoie de ele, ci vanzatorul apeleaza la serviciile lor. Ar trebui sa refuze orice cumparator sa plateasca acel comision. Agentia sa fie multumita ca eu, cumparatorul, exist si pot cumpara imobilul, astlfel incat ea (agentia) sa poata percepe comision vanzatorului.

  • La ora actuala, preturile apartamentelor (deci la apartamente ma refer, si mai exact zona Bucuresti), sunt gonflate cu aproximativ 35% ! In unele cazuri si mai mult!

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.