Business

Comunităţi de practică

Radu Rosulescu

Poate că termenul de ”comunitate de practică” este mai puțin cunoscut în România, dar sunt sigur că după ce voi explica despre ce e vorba îți vei da seama că și tu ești membru în cel puțin câteva comunități.

De ce spun asta? Pentru că peste tot există comunități și ele fac parte din viața noastră. Unele comunități sunt clar definite, altele mai puțin. În unele comunități te implici mai mult, ești unul din membrii ei importanți, în alte comunități te implici mai puțin și te mulțumești să participi fără a avea o implicare prea activă.

Întâi de toate, comunitățile nu înseamnă comunism. Oamenii colaborează și se ajută între ei în mod natural. Nu ne naștem singuratici și n-am putea realiza atâtea dacă nu ne-am pune în comun eforturile, resursele, inteligența și cunoașterea acumulată. Dimpotrivă, comunismul, deși în teorie se dorea cea mai avansată formă de organizare socială, s-a dovedit în practică un eșec și asta și din cauză că a încercat să izoleze oamenii (ca să fie mai ușor de controlat).

Adevărul foarte simplu este următorul – Together Everyone Achieve More – împreună toată lumea obține mai mult.  Cred că ai întâlnit sloganul ăsta de multe ori. Companiile moderne au renunțat la structurile rigide strict ierarhice și au adoptat o formă de organizare mai flexibilă și mai dinamică bazată pe structuri matriceale, elementul de bază al acestor structuri matriceale fiind echipa (TEAM).

Together Everyone Achieve More – este la fel de valabil și în cazul comunităților ca și în caul echipelor. Aș spune chiar, fără teamă că aș greși, că rezultatele pe termen lung ale unei comunități de practică sunt mai bune, atât luate în ansamblu cât și pentru fiecare membru în parte, decât în cazul echipelor.

Și atunci de ce toată lumea vorbește despre echipe, iar comunitățile de practică sunt ignorate? Pentru că există diferențe între echipe și comunități de practică, echipele sunt mai ușor de definit, iar rezultatele unei echipe sunt mai ușor de măsurat.

Hai să vedem care sunt principalele diferențe:
– O echipă pleacă la drum cu niște obiective clare (cel puțin așa ar trebui), va trebui să atingă câteva ținte bine stabilite și să obțină niște rezultate specifice într-un anumit timp dat. Comunitățile de practică sunt structuri create organic, ele evoluează împreună cu membrii lor. La începutul unei comunități, vor fi atâtea obiective câți membri va avea comunitatea. Pe parcurs obiectivele se vor schimba – vor ieși la suprafață în special obiectivele comune mai multor membri.
– Membrii unei echipe sunt stabiliți de la început și în general ei rămân aceași pe toată durata de viață a echipei. În schimb, o comunitate nu are un număr fix (fixat de la început) de membri, unii membri pot părăsi comunitatea pe parcurs și alți membri se pot alătura. Mai mult, în cadrul unei comunități rolul membrilor se poate schimba pe parcurs în timp ce în cadrul unei echipe fiecare membru are rolul său specific.
– O echipă este o structură cu o durată de viață mult mai scurtă decât o comunitate. O echipă se desființează în momentul în care au fost îndeplinite toate obiectivele propuse inițial (scopul pentru care a fost constituită a fost atins). O comunitate va exista atâta timp cât membrii ei vor crede că mai există ceva cu care pot contribui sau ceva de care pot beneficia.

Deci, ce este o comunitate de practică și de ce ar fi nevoie de comunități în cadrul unei companii?

”Comunitățile de practică sunt grupuri de oameni care împart o preocupare comună pentru ceva din ceea ce fac și învață cum să facă mai bine pe măsură ce interacționează în mod regulat” (Etienne Wenger)

O comunitate de practică oferă foarte multe avantaje.

Pentru membri:
– Networking
– Creșterea reputației profesionale
– Creșterea eficienței profesionale (prin învățarea și aplicarea celor mai bune practici)
– Creșterea încrederii de sine
– Acces mai ușor la informații și cunoaștere
– Învățare mai ușoară într-un mediu mai destins

Pentru companii:
– Întărirea culturii organizaționale
– Creșterea eficienței training-ului
– Colectarea mai ușoară a cunoașterii
– Reducerea efortului de căutare a informațiilor
– Corelarea dezvoltării personale a membrilor comunității cu strategia de dezvoltare a companiei
– Reducerea riscurilor prin îmbunătățirea calității serviciilor
– Creșterea capacității de inovare
– Reținerea angajaților de valoare – dacă un astfel de angajat este membru activ într-o comunitate va dori să-și continue activitatea în acea comunitate
– Reducerea costurilor datorate schimbării – o comunitate este un vehicul excelent pentru managementul schimbării

Ar trebui înlocuite echipele cu comunități de practică?
În niciun caz NU. Echipele și comunitățile sunt structuri complementare. Ele ar trebui să coexiste. Într-o echipă este vorba despre a face, iar într-o comunitate este vorba despre a învăța cum să facem mai bine (mai bine decât ieri, mai bine decât face concurența etc)

Mai multe despre comunități (cum se constituie, cum se conduc, cum se aleg membrii, ce atribuții au,  reguli, bariere în calea succesului) voi scrie într-un articol viitor.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.