Business

Companiile nu vor să mai audă de bănci

Stelian Muscalu

Am tot disutat aici despre perspectivele economice ale acestei țări. Și am tot spus că deși avem potențial și de ce nu un context macroeconomic favorabil, România ratează cu brio șansa de a intra cumva în rândul lumii.

Avem nenumărate argumente care ne arată că deși există nenumărați politicieni care nu prididesc să se laude cu mărețele împliniri ele epocii pe care o reprezintă mediul de afaceri percepe total diferit ceea ce se întâmplă.

A apărut un sondaj al BNR-ului care arată un lucru extrem de îngrijorător din punctul meu de vedere. Chiar dacă ne aflăm la limite minime istorice ale dobânzilor și implicit creditele sunt extrem de ieftine, companiile nici nu vor să audă de creditarea bancară.

Peste 60% dintre oamenii de afaceri care au fost intervievați de Banca Națională au spus că nu ar lua un credit indiferent cât este de ieftin. Este o afirmație care pe mine mă sperie. Creditul din punctul meu de vedere ar trebui să fie unul dintre motoarele principale care să împingă economia. Evident că mă gândesc aici la creditul pentru investiții și nu la cel de consum. Are și creditul de consum rolul său. Din păcate la noi creditul de consum înseamnă electrocasnice mari produse de cele mai multe ori peste graniță și mașini produse produse prin Europa de vest. De acea la noi creditul de consum presupune mai degrabă riscuri pentru economie decât avantaje. Dar să revenim la investiții.

Conform conluziilor emise de BNR companiile nu vor să audă de împrumuturi nici măcar în condițiile în care s-ar presupune implementarea unor politici monetare neconvenționale.

În acest moment există o cerere solvabilă de peste 25 de milioane de euro spun economiștii BNR, numai că este o cerere teoretică pentru că ea nu este regăsită în piață. Altfel spus există companii al căror bilanț contabil le-ar permită să ia împrumuturi de peste 25 de milioane de euro, numai că oamenii de afaceri întorc spatele acestor bani.

Aici se pot da mai multe explicații. Prima și cumva cea mai facilă este cea legată de experiența nefericită din perioada de boom economic. A fost atunci un dezmăț total, bancherii erau cei mai buni prieteni până-ți dădeau banii după care transformarea lor era radicală. A venit criza, mulți dintre cei care au luat credite au fost afectați de ea și au ajuns să nu-și mai poată plăti ratele. În cele mai multe din aceste cazuri băncile nu au avut niciun fel de înțelegere. Și dincolo de tot felul de clauze abuzive care au împovărat și mai mult clientul, băncile au negociat de pe poziții de forță, nu puține fiind business urile distruse de infelxibilitate și poate lipsa de maturitate a pieței bancare.

Acum oamneii de faceri suflă și-n iaurt. Și decât să ajungă la mâna bancherilor prefără să se bazeze doar pe resursele proprii, numai că asta poate însemna o dezvoltare mult mai lentă sau în scenariul mai prost chiar o lipsă a ei. Ori o firmă care nu se dezvoltă nu are niciun viitor.

O altă explicație ar putea să fie legată de simțul pe care mulți oameni de afaceri îl au în privința viitorului economic. Nu există încă încredere că lucrurile merg în direcția cea bună. Ori în condițiile în care perspectiva este cel puțin discutabilă, precauția ia locul dorinței de dezvoltare și implicit de împrumut.

 

2 comentarii

  • In primul rand astept un raspuns ca sa vad ca citesti asta
    Pretene’ lasati vrajeala asta cu avertizarile BNR-ul, ale lui Mugur Isarescu si cu Saracile Banci care nu or sa mai poata cu drea in plata. Terminati si tu si Moise Guran cu vrajeala asta ieftina despre saracile banci. Ridicati-va si fiti BIPEZI, nu mai plangeti pe umarul bancilor ca se vede falsitatea in vorbele si fetele voastre, fiti alaturi de cetateni, spuneti-le adevarul daca sunteti oameni.
    Bancile sa vina intai sa dea credite in Romaniea asa cum dau in toata Europa si UE la dobanzile alea, apoi sa se planga. 15 ani nu am vazut pe strazi decat Banci , Farmacii si covrigarii . orice prost stie ce inseamna asta.
    Darea in plata cel mai bun lucru facut in tara asta in ultimii 25 de ani.
    Hai sa iti dau un exemplu pe care deja il sti, dar il ocoliti si spuneti prostii pe posturi TV.
    Iau o un apartament de 100.000 euro, vin de acasa cu avans de 20% adica 20.000 euro
    Banca trimite evaluatorul ei ca sa evalueze imobilul. zice ca face 100.000 apartamentul, credit 80.000 euro. incep sa platesc rate timp de 30 ani. Platesc 7 ani cate 400euro /luna din car emajoritatea dobanda, deci in 7 ani le -am mai dat 33.600 euro deci banca a luat pana acum 53.600 euro deci mai mult decat jumatate de casa. Apelez la darea in plata, tu ce vrei sa spui ca banca pierde?? adica saraca banca care si-a trimis evaluatorul sa evalueze acea locuinta a gresit ca a evaluat casa prea mult?? sau S_au CALICIT sa imi de un creedit mai mare ca sa platesc mai mult rata si automat dobanda lor la 10-12% cat erea atunci cand l-am luat.
    Si saraca banca acum nu mai poate vinde acel apartament dupa 7 ani nici nu jumatate din valoarea lui (HAI SIKTIR daca imi spuneti asa ceva pe post), vino si spunemi-o on fata.
    asa ca lasati-ma cu BANCA NATIONALA si cu bou de OLteanu de la BNR platit de statul roman ca sa fraiereasca romanii si sa faca jocul bancilor
    Nu am vazut nici o banca care a plecat din Roamnaia inca
    Fiti rezonabili, bipezi si corecti cand vorbiti pe TV,

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.