Naşterea noului Cod Fiscal s-ar putea să aibă nevoie de forceps. Lucrurile s-au complicat în timpul sarcinii, iar după declaraţiile celor implicaţi ar putea să iasă incomplet. Mugur Isărescu şi Klaus Iohannis au criticat azi la unison noul Cod Fiscal.
Mugur Isărescu – guvernator BNR
Va fi o eroare să ignorăm lecţiile crizei şi experienţele noastre, cedând tentanţiei de a opta pentru măsuri cu consecinţe temporare în detrimetrul dezvoltării pe termen lung. Nu este substitut la politicile echilibrate şi corect explicate.
Klaus Iohannis – presedintele Romaniei
Nu ştiu cum s-a strecurat aprecierea că acest cod fiscal va revoluţiona finanţele româneşti prin sipmpla reducere a unor impozite. Nu ar trebui să ne preocupe doar scădrea taxelor ci şi maniera prin care se face aceasta. O asemenea schimbare este utilă dar fără să pună în periocol anumite beneficii, cum ar fi sustenabilitatea finanţelor publice. Nu ne mai putem permite experimente economice sau politici publice cu jumăte de măsură.
Declaraţiile acestea apar într-un moment interesant în care preşedintele ar trebui să dea cu pixul peste noul Cod fiscal, fie că-l promulgă fie că-l trimite în Parlament la reexaminare. Codul fiscal a ajuns de ceva vreme la Cotroceni unde a fost garat fără nicio reacţie până azi.
Însă azi preşedintele i-a cerut părerea şi guvernatorului BNR. Însă este cumva confirmată de reacţia lui Iohannis de azi în care vorbeşte despre Codul Fiscal în termeni nu tocmai elogioşi. După semnalul dat de Comisia Europeană care spune că acordul cu România nu este suspendat ci de-a dreptul deraiat, după discrsurile guvernatorului şi al preşedintelui este foarte posibil să vedem un cod ciuntit.
Au fost tot mai multe voci care au acuzat noua formă a Codului Fiscal, care încurajează consumul, ca fiind unul populist.
Ionel Blănculescu – consilier al premierului
Am avut zeci şi sute de ore lucrate pe necesitatea reducerii TVA. Deci vreau să-i linistesc pe cei care consideră că aceasta e o operaţiune populistă, fără o bază reală, că ea de fapt e o operaţiune strict necesară pentru economia României, pentru a reduce în special din tentaţia pe evaziunea fiscală şi a readuce fiscaltiatea la un nivel cât de cât normal
Chiar şi aşa noul cod rămâne un experiment destul de riscant pentru contextul economic global pe care-l traversăm.
Mircea Cosea – profesor de economie
De unde vor fi plătite mărirea salariilor, tot ce face guvernul face acum ca plată socială în avans fără să cunoască rezultatele codului, este un experiemnt nu indeajuns de documentat. Ar trebui să existe foarte multă prudenţă cu politica bugetară având în vedere nu numai politica guvernamentală ci şi efectele unei instabilităţi în ţară. Nu putem să ştim cum vor reacţiona în viitor, e o epoca în care va trebui să fim mai prudenţi.
Relaxarea fiscală, propusă de Guvern şi aprobată de Parlament, s-a concentrat puternic pe taxarea indirectă, pe stimularea consumului.
Reducerea TVA cu cinci puncte procentuale, la 19%, eliminarea supraacizei la carburnaţi sunt măsuri care să încurajeze consumul.
Conform datelor INS, România este deja într-o perioadă în care consumul urcă, deci nu am mai avea nevoie de astfel de măsuri altfel riscăm o supraîncălzire a economiei. Din deficit de cerere putem să sărim foarte uşor în excedent de cerere, care vine cu presiune pe preţuri, iar câştigurile din relaxare fiscală se pot topi rapid.
Poate cel mai grav lucru în toată această ecuaţie îl reprezintă măsurile care ar fi putut să ajute companiile, să încurajeze angajarea. Acestea au fost lăsate pe dinafară şi devin incerte. CAS-ul deşi a fost redus cu 5 puncte procentuale rămâne în continuare foarte ridicat la aproape 40% din salasriul brut.
Pentru companii beneficiul care ar urma să vină de la 1 ianaurie 2016, ar fi scoaterea taxei pe stâlp. Însă alte prevederi anunţate nu se mai regăsesc în codul fiscal.
Pentru 2019 era prezentată o reducere cu două puncte procentuale a cotei unice, la 14%. Şi ea a dispărut.
De asemenea reducerea TVA trebuia să se facă în două trepte, să ajungă la 18% în 2018. Odată cu reducerea agresivă la 19%, pasul doi a rămas în suspensie.