Dincolo de orgolii și discuții contradictorii între
organizatori, Clujul a reușit prin festivalurile din această vară să fie pus pe harta internațională atunci când vine vorba despre orașe vii in care lucrurile se întâmplă, aș spune eu, așa cum trebuie în 2015. Cifrele care aduc până la urmă aceste evenimente împreună într-o luptă nedeclarată pentru un Cluj, oraș al evenimentelor, în creștere, dovedesc acest lucru: 240.000 (Untold), 100.000 (Electric Castle) și 50.000 (Jazz in the Park).
Nu este vorba despre bugete, ci despre oameni veniți din toate colțurile țării și ale lumii, putem spune, deoarece doar la Untold 15% dintre cei care s-au distrat timp de 88 de ore, așa cum au contorizat organizatorii, au fost străini.
În cele patru zile de festival am putut vedea pe Cluj Arena steagurile purtate cu mândrie de aceștia pentru a sublinia faptul că, iată, Clujul este multicultural.
Acestea sunt cifrele care caracterizează ce s-a întâmplat acolo, însă intr-o lume în care totul se mută ușor, ușor în online, aprecierile de pe rețelele de socializare arată din nou că despre festivalurile din Cluj s-a vorbit și s-a aflat de sute de mii de ori: 124.000 (Untold), 78.000 ( Electric Castle) și 24.000 (Jazz in the Park), iar numele importante din industria muzicală internațională care și-au arătat, la rândul lor, aprecierea pentru publicul de aici, au expus experiența lor aici în fața milioanelor de fani din intreaga lume.
Revenind în lumea reală, economia orașului, aflat în plină vara, atunci cand cei aproximativ 100.000 de studenți se retrag în orașele natale lăsând în urmă un Cluj cu un trafic mai mic, nu doar rutier, ci și în marile magazine, duduie în zilele de festival. În perioada desfășurării festivalului Untold, unul dintre mallurile din Cluj a avut un trafic cu 40% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, atunci când evenimentul poate nu era nici sub formă de proiect.
Lăsând la o parte marile magazine, zona desemnata pentru Untold a fost împânzită în cele patru zile de branduri de la cele mai mari la nivel național și poate chiar internațional, la unele locale, care cu câteva luni în urmă erau start-up-uri. Tinerii antreprenori clujeni, care au avut curajul în urmă cu ceva timp să deschida mici businessuri încropite din economiile făcute în ani buni, au reușit să înregistreze vânzări care le-au depășit așteptările.
Industria hotelieră a avut câteva zile de boom, de asemenea, într-o perioadă de vară, intr-un oraș care se bazează pe turismul medical, de business și evenimente corporate. Cu cateva zile înainte de startul festivalului Untold, 95% din locurile de cazare din unitățile din Cluj-Napoca și împrejurimi erau rezervate. În plus, rețelele de socializare și site-urile de specialitate erau pline de anunțuri prin care proprietari de apartamente sau case încercau să atragă festivalieri. Prețurile pentru cele patru zile erau poate chiar duble, față de chiria pe o luna pentru un astfel de imobil.
Când vine vorba despre bugete, dar mai ales despre profit apare lipsa unor informații clare, cert este însă că o parte din banii câștigați în zilele de eveniment se vor întoarce la comunitate prin impozitele pe care organizatorii trebuie să le plătească.
Până una alta, festivalurile au fost, uneori, și lecții de marketing. Noroiul de la Electric Castle a adus festivalul, dacă mai era nevoie, și mai mult în
atenția opiniei publice. Zile la rând s-a vorbit despre noroiul și despre vânzările record de cizme de cauciuc din comuna Bontida, acolo unde se desfășoară evenimentul an de an. Pagina ploualabontida.com a reușit să aibă din prima zi a festivalului până acum peste 78000 de vizualizări, deși a pornit ca o glumă între niște colegi de la o companie IT din Timișoara și deși nu iți oferă, ca cititor, decât răspunsul la întrebarea: Deci, plouă la Bontida?
O dovadă că acest oraș a devenit o capitală a festivalurilor este faptul că deja s-a dat startul bătăliilor pentru public pentru edițiile de anul viitor. Dacă până acum știm despre Untold că va avea o a doua ediție și în 2016, însă fără date exacte, fapt de înțeles, având în vedere că de-abia s-au tras concluziile primei ediții, organizatorii Electric Castle au anunțat deja zilele de festival pentru 2016: 14-17 iulie.