Cioloş, premierul desemnat. Un pas spre Europa

Stelian Muscalu

Dacian Cioloș este poate cea mai bună variantă de prim-ministru pe care ar fi putut-o găsi președintele Iohannis.

Spun asta din 2 motive.
Are o viziune europeană și este un om care și-a construit o carieră pe forțele proprii, fără să ardă etape, fără șmecherii, fără învârteli, deci un om asupra căruia nu au planat niciodată suspiciuni de corupție.
De un astfel de om avem nevoie, asta și vrem – un bun profesionist și un om onest. Uite că se mai găsește câte unul dacă politicienii sunt presați să caute mai departe de cercul lor de interese.

Dacă te uiți peste CVul lui o să rămâi impresionat.
Nu stau acum să-ți povestesc tot ce a făcut. Găsești informații pe site-ul Comisiei Europene
Pentru că Dacian Cioloș a fost Comisar European pe agricultură – echivalent cu ministru al agriculturii, dar la nivel european. Și a făcut treabă bună și a fost foarte apreciat pentru activitatea sa.

Cu Dacian Cioloș ca prim-ministru mă aștept ca România să aibă o cu totul altă deschidere la nivel european, tocmai pentru că Dacian Cioloș este apreciat în cancelariile occidentale și împreună cu președintele Iohannis (care de asemenea se bucură de o imagine bună) vor face o echipă foarte bună.
Să știi, imaginea contează întotdeauna. Pentru că o imagine bună poate atrage investiții străine serioase, pentru că o imagine bună ne permite să ne împrumutăm cu dobânzi minime.

Normal, imaginea trebuie dublată și de cifre. Dar și aici am speranța că Dacian Cioloș va face treabă bună. Tocmai pentru că are experiența de comisar european. Sunt sigur că a învățat să organizeze mai bine lucrurile decât sunt obișnuiți să o facă politicienii de Dâmbovița.

Un singur defect are Dacian Cioloș. Nu are susținere politică. Este un tehnocrat. Și din cauza asta o să aibă mult de furcă.
Bineînțeles, la nivel declarativ partidele îl vor susține. Nu au încotro. După ce au ieșit 30.000 de oameni în stradă mai multe zile la rând, trebuie să țină cont și de voința străzii. Dar în spatele scenei partidele își vor vedea de interesele lor politice. De aceea nu prea se fac guverne de tehnocrați. Nici în România nici în alte țări. Pentru că sunt fragile. Fără susținere în parlament nu ar putea trece nicio inițiativă legislativă.

Totuși, guvernul Cioloș va fi unul de tranziție. Pe termen scurt partidele sunt în stare să își țină cuvântul și dacă ajung la un acord între ele vor susține guvernul. Până la urmă le convine atât PSDului cât și PNLului varianta asta așa că vor avea grijă să o mențină.
Dar nici Cioloș nu va putea face minuni, nu va putea produce reforme puternice, nu va putea forța prea mult lucrurile. Rolul lui va fi să asigure guvernarea până la alegerile de anul viitor.

Chiar și așa, eu zic că este cea mai bună alegere care se putea face și va fi un câștig pentru România.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.