Business

Cine plăteşte pentru creşterea, nejustificată, a preţului energiei

Stelian Muscalu

Cred că este momentul ca un ministru din cabinetul Grindeanu să plătească. Sau mai bine spus un alt ministru, pentru că nu mă refer la cel al justiţiei de această dată ci la ministrul Energiei, Toma Petcu. Avem primele rezultatele în urma controlului pe care l-a făcut autoritatea care reglementează domeniul – ANRE. Şi acolo miroase din ce în ce mai tare a preţuri speculative.

Concluziile acestui control sunt cel puţin revoltătoare. Preţurile energiei au explodat din cauza declaraţiilor făcute de ministrul energiei care spunea că România se află în pragul unei crize energetice. O declaraţie iresponsabilă care a dus la falimentul unor companii, îmbogăţirea altora şi încărcarea facturilor consumatorilor finali.

Întrebarea care mă frământă în acest moment este dacă declaraţia respectivă a fost făcută din prostie sau a fost adresată cu ţintă clară. Cred că asta ar trebui să fie a doua parte a investigaţiei.

Dacă vorbim doar de prostie acel ministru trebuie aruncat la coşul de gunoi al istoriei, dacă însă ancheta dovedeşte că de fapt la mijloc au fost nişte înţelegeri, ministrul respectiv trebuie mai întâi să plătească şi abia după aceea să iasă din prim planul scenei politice româneşti.

Vă reamintesc firul evenimentelor. Guvernul, prin vocea ministrului energiei a ieşit la rampă după primele zile de ger din acest an, spunând că România nu mai are suficientă energie.

Stocurile de cărbune la centralele termoelectrice ne-ar asigura o durată de funcţionare de doar patru zile”, spunea ministrul Toma Petcu.

Imediat se instaurează un sentiment de panică, un ambient excelent pentru rechinii din această zonă, să profite de o declaraţie iresponsabilă şi să arunce în aer preţul energiei electrice.

Aşa se face că pe 1 februarie s-a înregistrat valoarea maximă istorică de 680 de lei-MWh cu 50 de lei în plus faţă de cât era cu o zi în urmă şi dublu faţă de preţul din aceeaşi zi a anului trecut când atingea un maxim de 256 de lei cu mult sub nivelul de atunci. Context în care tot mai multe voci au fost de părere că preţul a crescut artificial pe baza declaraţiilor date de ministrul Toma Petcu. Mai mult decât atât în luna ianuarie, când preţul energiei şi-a bătut recordurile în mod repetat, România a avut două zile cu cele mai mari tarife din Europa. Este vorba de 15 ianuarie şi 23 ianuarie când preţul a ajuns la 335 de lei megawat oră, respectiv 430 de lei.

Pentru toate aceste creşteri cineva trebuie să răspundă şi acela este ministrul energiei.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.