Business

Cine l-a ucis pe Dan Condrea? … diluarea unui scandal

Stelian Muscalu

O seară liniștită care nu anunța absolut nimic s-a transformat radical într-una care a bulversat o țară întreagă. Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, acea firmă care a trimis sute de mii de tone de apă plată în spitalele din țară dar și din străinătate, cu etichete purtând denumirea de dezinfectant profesional, a murit într-un accident de mașină.

Accidentul a fost atât de grav încât șoferul a fost desfigurat, însă în mașină au fost găsite actele patronului Hexi. Ca jurnalist nu pot să nu mă gândesc la toate cele 3 scenarii posibilie. Crimă, sinucidere sau accident. Le-am scris chiar în ordinea la care mă gândesc la ele. Însă ca locuitor al acestei minunate țări, tind să cred că vorbim de o crimă. Timpul ne va arăta dacă a fost sau nu una perfectă.

De la ce ipoteză plecăm. Păi de mai bine de 20 de ani omul ăsta vinde chiftele la preț de caviar. Apă plată în sticle de dezinfectant. Pe bani grei.

În timp ce scriu aceste rânduri urmăresc ceea ce se întâmplă. În acest moment a apărut informația că patronul Hexi ar fi fost recunoscut după haine de către soția lui.

Urmează testele ADN în care personal nu mai am încredere indiferent de rezultatul lor.

Bun, hai să revenim. Băiatul ăsta a vândut otravă prin spitalele din România prin intermediul unor contracte directe. Multe. În urmă cu câteva zile aveam informația conform căreia doar în acest an a primit peste 300 de contracte.

Nimeni nu putea face business-ul ăsta de unul singur. Ai putea să te gândești că a șpăguit un director de spital, dar când vezi că toate spitalele se aprovizionau de la el e normal să te ducă cu gândul chiar spre minister. Însă, culmea, SRI vine și spune că se știa de mizeria pe care o făcea firma asta și că au fost informări trimise, informări către- ATENȚIE – președintele României, prim ministrului, miniștrilor, unor președinți de Consilii Județene. Toată floarea cea vestită. Asta înseamnă că toată lumea știa și în același timp toată lumea tăcea. De ce?

Era toată lumea implicată în această afacere extrem de bănoasă. Primeau președintele și premierul bani ca să tacă. Primeau membrii cabinetului de la Palatul Victoria bani ca să faciliteze această afacere. Primeau directorii de spitale bani ca să cumpere otrava de la Hexi?

Dacă raspunsurile acestor întrebări sunt pozitive? Dacă Dan Condrea se afla în relații directe cu toți acești oameni? Dacă în spatele lui Condrea se afla de fapt altcineva? Dacă informațiile pe care acest om le deținea ar fi putut să schimbe soarta acestei țări printr-un scandal uriaș care ar fi putut să se constituie într-un moment T0. Dacă informațiile pe care le avea ar fi putut să ducă în mod direct către capetele uriașului balaur numit corupție?

Nu cred, chiar dacă recunosc că scriu sub imperiul emoțiilor, nu cred în ipoteza sinciderii, omul ăsta iubea viața și banii, nu cred în ideea unui accident uriaș petrecut pe un drum DREPT.

Prin urmare scenariile, datele acestui caz, ne duc spre ideea unei corecții a unei erori a matricei corupției din țara asta. A apărut o eroare în sistem, se mai întâmplă, care a fost corectată rapid. Cel mai probabil câteva zile, poate săptămâni o să se mai discute despre acest accident suspect sau nu, după care totul revine la normalitate. Normalitate care înseamnă un sistem profund corupt, cu o administrație centrală și locală aflată în ghearele unei mafii cu ramificații în cele mai înalte instituții ale statului. Totul în timp ce noi ne întrebăm de ce lucrurile merg prost.

Sunt ferm convins că în următoarele zile o să primim informații legate de sinucidere și de posibile defecțiuni tehnice.

Și atunci mă întreb și vă întreb cine mai are încredere în rezultatele pe care ancheta ni le va da în următoarele săptămâni. Rezultate care vor stinge poate unul dintre cele mai mari anchete de corupție din țara asta.

Acum mă întreb, nu știu în ce măsura i-a fost percheziționată locuința, dacă a fost aș mai face treaba asta odată. Dacă a fost sinucidere poate se găsește un bilet ceva astfel încât lucrurile să nu fie atât de comode precum își doresc unii. Poate se găsesc acum niște dosare ceva care să aducă acolo măcar o rază dacă nu lumină totală în acest caz.

De ce nu era Dan Condrea în arest?

O să fac up date uri pe text pe măsură ce informațiile vor apărea. Aștept întrebările voastre pe care să le urc în acest text.

6 comentarii

 • Daca a fost crima e grav… si totusi in industria farmaceutica se invart cateva miliarde de euro anual…
  Sistemul sanitar din Romania sufera de o boala grava si nu cred ca va fi vreodata reformat, nici macar de pus la pamant in favoarea spitalelor private nu cred ca se va putea, sa ne amintim ca incercarea de reformare la pus la zid pe Basescu, care indiferent ce am zice noi avea destul de putere si influenta la vremea aia…
  Solutia este sa dam cu sistemul sanitar de pamant si sa il lasam sa se autogestioneze… privatizare… fiecare isi face ce asigurare vrea, daca vrea… nu mai compensam medicamente (care de multe ori sunt „apa plata”)

 • Salut.
  Mai exista o varianta. Înscenare.
  Cand vinzi Borsecul asa scump e usor sa dispari si sa-ti înscenezi moartea. Oare ce mașina conducea de a fost desfigurat? Trabant? Sau poate nu a câștigat asa multi bani de avea o mașina asa slaba care la un impact cu pomul sa-l desfigureze. Nu știu de ce dar nu cred nici una din cele 3 variante vehiculate de tine. E totuși un terorist …. ( intenționat am zis asa si nu „a fost”).

 • Un alt scenariu posibil ar fi inscenarea mortii… si asta ar multumi pe toata lumea, nu? Inclusiv pe „decedat”, care probabil este in drum spre o insula exotica, unde va trai linistit de acum inainte. Mi-e si frica sa ma gandesc insa ca oamenii care ne conduc au ajuns atat de departe…date fiind toate implicatiile…

 • Sunt prea multi oameni implicati in aceasta crima nationala! Daca ar fi vorbit acest om, Condrea, acesti criminali cu functii importante in aceasta tara ar fi trebuit impuscati !!! Asa ca, inca un mort in plus, ce mai contează pentru ei !!!

 • Într-o fabrică cu linie de îmbuteliere există teste de calitate periodice. Cei care au semnat testele de calitate sunt la fel de responsabili ca și cel care le-a vândut. Poate chiar mai mult. Corupția este evidentă și nu doar patronul este implicat. Trebuie „beliți” și subalternii.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.