Cine intră la PUŞCĂRIE pentru eroarea de pe autostrada Sibiu-Orăştie?

Stelian Muscalu
Te doare capul ce se întâmpla în ţara asta. Vă spuneam zilele trecute că am construit MINUS 9 km de autostradă, da sună ciudat (aveţi articolul aici). Acum aflu cădin ce am construit în anii trecuţi azi trebuie să demolăm. 
 
E aşa ca-n meşterlul Manole, varianta modernă, nu se surpă se demolează. Adică ce construim într-un an demolăm în anul următor.
De ce? Pentru că autostrada Sibiu-Orăştie, este una suspendată. Din aia de care vroia Oprescu. Numai că suspendarea asta nu a fost prevăzută în proiect şi nu e pe stâlpi ci pe adevărate pungi de apă.
Ca să înţelegeţi cum stăm – acolo o sa fie nevoie de bani de demolare, de bani de reconstrucţie şi totul în doar 2 luni (până la finele lui 2015), în caz contrar 85% din suma plătită, bani europeni, ar trebui să se întoarcă la Bruxelles. Eu mă tăvălesc pe jos de râs, şi o fac între două reprize de plâns.
În acest moment nimeni nu ştie cine trebuie să plătească această lucrare. Constructorul spune că a predat lucrarea forţat, deşi a informat că nu era gata, către Compania de Drumuri, care a vrut-o cu orice preţ înaintea alegerilor prezidenţiale, ca să-i aducă acolo câteva voturi lui Ponta. Acum dacă mă întrebaţi pe mine argumentul ăsta e pe jumătate valid. Ei au spus că nu e gata autostrada dar se referau la alte chestiuni şi nu la cele de structură. Erau chestiuni legate de finisaje. Cum la fel de bine vă reamintesc că intalienii de Impregilo, constructorul, prin 2013 au spus că sunt probleme cu terenul, ca este nevoie de bani pentru lucrări suplimentare. Pe atunci ministrul marilor proiecte, Dan Şova, le-a retezat-o scurt spunându-le să se descurce cum pot în caz contrar le reziliază contractul. Asta este din punctul meu de vedere inconştienţă CRIMINALĂ. După ce s-a pus problema rezilierii contractului, Impregilo a acceptat să respecte proiectul iniţial, fără lucrări suplimentare şi în toamnă a trebuit să accelereze lucrările astfel încât tronsonul Cunţa-Sălişte să fie inaugurat, forţat, înainte de alegeri.
De cealaltă parte Compania de Drumurim în urma articolelor apărute în presă spunea că pe autostradă există mici fisuri superficiale care nu ridică niciun fel de probleme. Când au văzut că lucrurile se împut, tot în presă, reprezentanţii CNADNR au pus-o repede de o verificare din care a reieşit ca autostrada aia e în aer… la propriu.
Prin urmare fisurile superficiale apărute pe tronsonul Cunţa-Sălişte al autostrăzii Orăştie-Sibiu s-au transformat în probleme mult mai mari, structurale. După ce a făcut săpături, echipa de control a Companiei Naţionale de Drumuri, a constatat că la 8 metri sub autostradă sunt infiltraţii de apă. Acum recomandarea CNADNR este demolarea şi reconstruirea tronsonului. Acest nou raport contrazice analizele oficiale precedente care spuneau că problemele de pe tronsonul Cunţa-Sălişte sunt minore şi le dă dreptate experţilor care au apărut în presă şi careavertizau încă de la apariţia crăpăturilor pe autostradă că solul este îmbibat cu apă.
Tronsonul cu probleme are 22 de kilometri şi a costat 142 de mlioane de euro, 85% fiind bani europeni. Iniţial, compania Naţională de Drumuri spunea că reparaţiile nu vor dura mult şi că vor fi făcute pe banii constructorului, deoarece autostrada este în garanţie. Dacă se va ajunge însă la demolarea şi reconstruirea întregului tronson e greu de crezut că Impregilo îşi va asuma costurile în condiţiile în care deja a contestat suma din contractul Cunţa-Sălişte. Partea şi mai proastă este că statul român riscă să dea înapoi şi finanţarea europeană dacă lucruările nu se vor termina până pe 31 decembrie 2015. Eu spun că până la acea dată nu o să ştim nioci măcar cine este vinovat oficial. 
În final noi o să fim cei care plătim, în primul rând cu timpul pe care-l vom pierde pentru că nu avem autostrada funcţională şi apoi cu banii de la buget care se vor duce înapoi spre UE.
Eu acum vreau să ştiu nu cine plăteşte ci mă interesează foarte tare CINE RĂSPUNDE.
VREAU DOSAR PENAL şi vreau ca toţi cei implicaţi să intre la puşcărie. Nu pentru că vreau răul cuiva numai că doar aşa sunt sigur că nu se vor implica şi în alte proiecte al căror final să fie identic cu cel despre care discutăm azi. Şeful companiei de drumuri a semnat procesul verbal de predare-primire, nu este o recepţie propriu zisă dar este o asumare de răspundere. Şi CULMEA, după tot ce s-a întâmplat, încă este şef al acestei companii. Îl vreau judecat… nu vreau să mă pronunţ asupra deciziei judecătoreşti.
Victor Ponta încă este în fruntea executivului. A pierdut fotoliul de la Cotroceni chiar dacă pentru asta a periclitat siguranţa traficului pe autostradă. NU există nicio repercursiune a faptului că din cauza lui s-a dat în folosinţă intempestiv această lucrare neterminată doar ca să fie bifata pe lista marilor împliniri electorale.
Nu am nicio idee despre ceea ce inseamnă inginerie şi cu atât mai puţin despre construcţii de drumuri. Dar documentându-mă înţeleg că avem o fundaţie de 1m a autostrăzii în condiţiile în care terenul din zonă solicita o grosime dublă. Vreau să fie judecat cel care a decis, probabil pentru maximizarea profitului, reducerea grosimii pentru acea funadaţie.
Trebuie să vedem dosare penale, trebuie să vedem bani daţi înapoi, trebuie să vedem oameni la puşcărie – deşi sună radical, repet, nu este o răutate gratuită, este singura cale prin care putem să evităm astfel de scenarii pe viitor.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.