Lifestyle

Cine este Moș Crăciun?

Radu Rosulescu

Eu nu l-am văzut niciodată pe Moș Crăciun. Când eram mic l-am tot așteptat, dar n-am reușit niciodată să-l văd. Nu știu cum se făcea, dar mereu eram plecat de acasă, iar când mă întorceam găseam bradul împodobit și cadourile sub pom.

Și ce-l mai așteptam. Cu o zi înainte stăteam numai cu ochii pe geam, doar doar de l-oi vedea. Dar degeaba.

Ca orice copil eram foarte bucuros de cadouri, dar am avut mereu o mică tristețe că nu l-am prins pe ”moșu”.
Desigur, pe stradă mai vedeam eu Moș Crăciuni, dar știam clar că sunt doar oameni obișnuiți, imitatori. De unde știam? Păi am văzut eu. Am fost cu maică-mea nu știu unde și mi-a zis că acolo o să-l întâlnesc pe Moș Crăciun. Într-adevăr, era un nene îmbrăcat în roșu, dar m-am prins imediat că nu e ”moșu” pentru că l-am tras de barba albă și am văzut că sub ea mai are una neagră. Deh, logica mea de copil de 3-4 ani (nu mai știu cât aveam) mi-a spus că ceva nu e în regulă, că Moș Crăciun nu poate avea 2 bărbi, de unde am tras eu concluzia că toți Moș Crăciunii pe care îi vedeam pe stradă nu sunt adevărați. Ca să nu am dubii, cum vedeam un Moș Crăciun îl trăgeam de barbă. Din păcate s-a dovedit că am dreptate. Toți aveau barbă falsă, deci n-aveau cum să fie El.
Așa că… Eu nu l-am întâlnit pe Moș Crăciun niciodată, deși sunt absolut convins că există.

Dar cine este Moș Crăciun și de unde vine până la urmă?

Legenda lui Moș Crăciun a început cu multe sute de ani în urmă, pe undeva prin secolul al III-lea când, într-o localitate de lângă Myra (aflată pe teritoriul Turciei de astăzi), s-a născut un călugăr grec pe nume Nicholas care a rămas vestit pentru bunătatea lui și pentru faptul că era darnic cu copiii și îi ajuta pe cei săraci.

Ei… acum 1500 de ani nu exista Internet, îți dai seama. Legendele circulau din gură în gură. Și nah, fiecare povestitor venea cu propria versiune, mai adăuga câte ceva, le mai înflorea astfel încât povestea lui să pară mai interesantă. Așa a crescut și a tot crescut legenda Sfântului Nicolae, el devenind cu timpul un simbol pentru apărarea copiilor, iar în Evul Mediu, până în perioada renașterii, a fost cel mai popular sfânt din Europa. Sfântul Nicolae a devenit cu timpul patronul spiritual al arcașilor, marinarilor, al orașelor Amsterdam și Moscova.

Te-ai prins, în tradiția populară românească Sfântul Nicolae este  Moș Nicolae care vine în seara de 5 Decembrie și lasă daruri copiilor cuminți.

Ok, dar ce legătură are totuși Moș Nicolae cu Moș Crăciun? Că la noi sunt 2 personaje diferite.

De-a lungul vremii Sfântul Nicolae a fost portretizat ca fiind un bătrân cu barbă albă, purtând straie bisericești roșii și care împărțea copiilor cadouri. Cadourile le trimitea la copii prin hornul casei.

În limba olandeză Sfântul Nicolae avea numele de Sinterklaas, iar unii spun că de aici derivă denumirea de Santa Claus.

Biserica catolică reformată detesta cultul sfinților. Așa că și Sfântul Nicolae a căzut în dizgrație, în ciuda celebrității sale. Dar legenda lui a rămas. Doar că nu a mai fost vorba de un sfânt care aduce daruri copiilor (că nu mai era la modă) ci de un fel de spiriduș – Christkind – copilul Isus.
În fine, câte bordeie atâtea obiceie… înainte de anul 1800 tradiția oferirii de daruri în preajma sărbătorilor de iarnă se regăsește cam în toate țările creștine, diferind în schimb micile amănunte – numele personajelor, culorile hainelor, chiar și data calendaristică.

Moș Crăciun modern, așa cum îl știm astăzi, vine din Statele Unite ale Americii.

Totul a început cu o satiră publicată în 1809 de către Washington Irving în care era prezentată povestea lui Moș Crăciun ca fiind un obicei împrumutat de la imgranții olandezi.

Povestea a luat amploare datorită poemului scris de Clement Moore în 1823 – A Visit From Saint Nicholas (o vizită a lui Moș Nicolae) sau sub forma mult mai cunoscută The Night Before Christmas (Noaptea de dinaintea Crăciunului).

Thomas Nast a făcut o ilustrație în 1885, fiind inspirat de poemul lui Clement Moore, în care Santa Claus (Moș Crăciun) apare cum îl știm noi astăzi – un bătrânel simpatic, cu barbă albă și îmbrăcat în straie roșii. Tot Thomas Nast a acreditat ideea că Moș Crăciun locuiește la Polul Nord.

În 1931 a apărut și prima campanie publicitară a firmei Coca-Cola, avându-l în centrul ei pe Moș Crăciun. Desenatorul Haddon Sundblom l-a conturat pe Moș Crăciun, iar acest desen a rămas neschimbat (cel puțin în reclamele Coca-Cola) până în ziua de astăzi.

Cu timpul Moș Crăciun a primit și ”accesorii” – sanie trasă de reni, spiriduși / elfi care să-l ajute, o Crăciuniță… singura problemă era că la Polul Nord nu trăiesc reni așa că reședința Moșului a fost mutată în Laponia (Finlanda) unde se pare că Moș Crăciun beneficiază de o super-fabrică de jucării și logistică de ultimă oră.

Moş Crăciun cu plete dalbe
A sosit de prin nămeţi
Şi aduce daruri multe
La fetiţe şi băieţi

1 comentariu

  • 16 noiembrie 2021 Draga Moș Nicolae

    1 Croșetă negru Croșetă mic Croșetă
    2 Ață Moale Ață Colorate set 48
    3 Ață Tare Ață Colorate set 48
    4 Mașina Cusut 1408, Singer, Alb
    5 Material Moale Material negru Roșii 56 cm
    6 Material Tare Material negru Roșii 56 cm

    Raluca ani 40 Da
    Raluca Capu Bolnava Urechi Bolnava
    Raluca mulțumesc scris Moș Nicolae
    Raluca Te pup Te iubește Moș Nicolae

    Raluca Groza
    Strada 22 Decembrie 1989 Nr 24 bl 24 sc1 et 2 Ap 10 Târgu Jiu lui Raluca
    Raluca Te Roagă Moș Nicolae Vrei Târgu Jiu Gorj lui Raluca La Moș Nicolae Da

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.