Ai încercat vreodată să schimbi ceva? E greu, nu-i așa? Mai ales când ai de-a face cu oameni. Întotdeauna va exista rezistență la schimbare.
Analiza forțelor schimbării este un instrument de management foarte ușor de folosit și foarte util pentru a diagnostica o situaţie. Cunoscând cine este pentru şi cine este împotrivă, poți dezvolta strategii pentru a reduce impactul forţelor de rezistenţă şi a întării forţa conducătoare şi poți dezvolta un plan de acţiune care să conducă la schimbarea dorită.
Cunoscut în limba engleză drept Force Field Analysis – Analiza Câmpului de Forţe, acest instrument a fost introdus de către Kurt Lewin, unul din cei mai cunoscuţi psihologi ai secolului XX, fondatorul „psihologiei sociale” şi unul din primii cercetători ai dinamicii grupurilor şi dezvoltării organizaţionale.
Conform lui Kurt Lewin, „ O anume problematică este ţinută în balans de către interacţiunea a două forţe opuse – forţa care caută schimbarea (driving force – forţa conducătoare) şi forţa care doreşte să menţină situaţia actuală (restraining force – forţa de rezistenţă). Organizaţiile sunt sisteme în care situaţia prezentă nu este una statică ci un balans dinamic (echilibru) de forţe ce lucrează în direcţii opuse. Pentru a se putea produce o schimbare este nevoie ca forţa conducătoare să fie mai puternică decât forţa de rezistenţă, în acest fel putându-se mişca punctul de echilibru”.
Cum se aplică
1 Primul pas este de a descrie situaţia actuală şi de a clarifica situaţia dorită. În acest fel se pot defini obiectivele pe care ți le propui. Ar trebui luat în discuție și cum vor evolua lucrurile în lipsa oricărei acțiuni.
2 Iei o foaie de hârtie, o împarți în două și te apuci să desenezi niște săgeți, în partea stângă forţele conducătoare şi în partea dreaptă forţele de rezistenţă. Fiecare forţă are o anumită intensitate ce va fi reprezentată printr-un număr de la 1 la 10 pentru forţele pozitive şi de la -1 la -10 pentru cele negative.
Doar numerele nu ajută întotdeauna. Pentru a avea o imagine cât mai exactă, ar fi indicat să respectăm câteva reguli simple:
Cu cât forţa este mai puternică cu atât săgeata va fi mai groasă.
Cu cât forţa poate produce un efect mai rapid cu atât săgeata va fi mai lungă.
Forţele critice vor avea culoare închisă iar cele ne critice culoare deschisă.
3 Aduni toate forțele. Rezultatul este pozitiv? Atunci schimbarea e fezabilă.
4 Rezultatul este negativ? Nu descuraja. Încearcă să slăbești forțele negative și să întărești forțele pozitive. De exemplu stai de vorbă cu cei care se opun schimbării și încearcă să-i atragi de partea ta. Chiar dacă rezultatul a fost pozitiv de la început tot e bine să încerci să schimbi raportul de forțe. Cu cât forța pozitivă e mai mare și cea negativă mai mică cu atât schimbarea se va produce mai ușor și cu costuri mai mici.
Atenţie!
* Omiterea unei forţe de rezistenţă puternice ar putea avea un impact important în implementarea strategiei de schimbare.
* Este mai bine ca forţele negative să fie supraestimate şi cele pozitive să fie subestimate decât să te trezești cu surprize negative.
* Încercarea de a crea forţe noi pozitive sau de a le întări pe cele existente poate avea ca efect apariţia unor noi forţe de rezistenţă.
* Eforturile pentru reducerea forţelor de rezistenţă ar putea avea ca efect o reducere a performanţelor pe termen scurt.