Auto-moto

Ce cauciucuri alegem în iarna asta?

Stelian Muscalu

Pentru mine plăcerea condusului este de neegalat. Poate doar o masă bună ar putea să-mi producă aceeaşi senzaţie pe care mi-o oferă şofatul. Însă dacă este ceva ce mă scoate din sărite atunci când vine iarna, pe lângă frigul care-ţi intră în oase, este coada uriaşă la care trebuie să stau la vulcanizarea din cartier ca să-mi schimb cauciucurile.

Însă este un lucru pe care trebuie să-l facem. Şi nu pentru că aşa scrie la lege, ci pentru că de cauciucurile cu care ne echipăm maşina ţine siguranţa în trafic.

Spun asta pentru că am găsit un studiu al celor de la Michelin din care a reieșit că 65% dintre șoferii europeni utilizează anvelope de vară tot timpul anului. Personal mi se pare un procent uriaş, dacă ţinem cont că până și pe aici mai prin sud tot sunt perioade cu ceva zăpadă pe jos. Ori să conduci cu cauciucuri de vară când afară ninge sau sunt sub zero grade este o adevărată iresponsabilitate.

Pe lângă siguranţă şi consumul de carburant este direct legat de cauciucurile cu care ne echipăm maşina. Un cauciuc bun, de calitate este cel care ajută în cele din urmă să ajungi la o experienţă de neegalat atunci când eşti la volan.

Prin urmare ce cauciuc alegem? Pentru ăştia mai comozi, aşa ca mine, există varianta cauciucului all season, deşi nu cred că este cea mai fericită exprimare. Pentru că atunci când spui all season te gândeşti la un compromis. Ceva ieftin cu care să mergi şi iarna şi vara, dar cu care nu excelezi în niciun anotimp.

Cu toate astea, tehnologia a venit cu o nouă categorie de cauciucuri pe care poţi să le foloseşti vara dar şi în zonele de iarnă blândă aşa cum sunt cele din sud, unde zilele cu zăpadă pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.

O variantă în acest sens este anvelopa Michelin CrossClimate care se poate adapta unor condiții meteo variate şi care constituie unui mix între două tehnologii distincte: cea a anvelopelor de vară și cea a anvelopelor de iarnă. Este omologată pentru utilizare în timpul iernii, lucru confirmat de marcajul 3PMSF (3 vârfuri muntoase/fulg de nea) de pe flanc, care indică posibilitatea utilizării în timpul iernii, inclusiv în țările în care echiparea cu anvelope de iarnă este obligatorie în timpul anotimpului rece.

Practic este un cauciuc care oferă avantajele unei anvelope de vara în ceea ce priveşte frânarea pe suprafeţe uscate, longevitate dar şi un consum redus de carburant. Este genul de produs care fără a face rabat de la siguranță și performanță aduce o economie suficient de importantă în costurile generale ale unei mașini. Cam asta înseasmnă simplitatea utilizării unui singur set de anvelope pe parcursul întregului an.

Pentru cei care însă conduc mașina cu preponderență în zone unde iernile sunt grele, cu multă zăpadă mult timp pe an, Michelin chiar recomandă utilizarea unor pneuri de iarnă performante cum ar fi gama Alpin – certificată 3PMFS.

6 comentarii

  • Am folosit Michelin X-Ice special facute pentru Canada si am fost foarte multumit, atat ca si zgomot cat si consum de motorina. Din pacate am luat un cui si am fost nevoit sa le schimb pe toate 4. Am luat de la concurenta, unde consumul de carburant a crescut cu 1L, iar zgomotul de rulare este mai mare.

  • Astept a doua iarna cu Michelin CrossClimate. Sunt super multumita de ele in conditiile in care circul zilnic cu masina. Deci pentru cine e comod si indecis All season Michelin CrossClimat. Pana sa ma decid pt all season tot fan Michelin dar mai greu cu varianta vara -iarna.

    • La o simpla cautare pe interenet putem afla ca Vredestein Snowtrac 5 sunt incadrate la Clasa C de aderenta pe carosabil umed si Clada E la consum de combustibil, in vreme de la acelasi pret se gasesc pe piata Nokian WR D4 cu Clasa A la aderenta pe carosabil umed (si singura anvelopa de pe piata incadrata aici) si Clasa C la consum de combustibil.
      Deci cum poti sa spui ca sunt cele mai bune? Se mai documenteaza cineva in ziua de azi inainte sa posteze lucruri pe internet?

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.