Business

Ce ai face cu 100.000 de euro?

Stelian Muscalu
Am să vă propun un exerciţiu de imaginaţie. Un exerciţiu unde totul este posibil. Înclusiv să avem 100 de mii de euro. Chiar aşa – Ce aţi face dacă aţi avea 100 de mii de euro, să spunem că aţi câştiga la loto, sau că o mătuşa îndepărtată v-ar lăsa o moştenire neaşteptată. De fapt nici nu mai contează de unde vin banii. Îi primiţi şi gata – Care este pasul următor. Vă plătiţi datoriile sau vă încercaţi norocul în afaceri?
Este dacă vreţi şi un fel de antrenament. Să nu cumva să vă prindă nepregătiţi o astfel de sumă. Că-mi aduc aminte de toate poveştile celor care au câştigat la loterie, banii s-au dus la fel de repede precum au venit… de ce? Pentru că oamenii respectivi nu erau antrenaţi psihic pentru pentru gestionarea banilor. 
Aşa că ajung chiar la una dintre întrebările pe care le-am primit chiar în prima ediţie a  emisiuni de la Digi FM. Îmi spunea cineva că şi-ar dori să vin eu cu idei de afaceri. O să fac puţin altfel. Am să intermediez aceste idei. Facem aici un club de business. Adică ne strangem, mai mulţi oameni cu idei şi le povestim. Eu sunt doar catalizatorul fenomenului. Voi le transmiteţi, eu le răspândesc.
Şi ca să nu vin în faţa voastră cu temele nefăcute am zis să arunc un ochi pe internet, să vedem ce mai spune lumea atunci când vine vorba despre idei de afaceri. E plin netul de reţete de succes – întrebarea mea este de ce nu e plină şi ţara asta de oameni care să fi devenit de succes de pe urma acestor reţete. Afaceri cu cincila, cu pomi de kaki, un fruct de origine japoneză, afaceri cu struţi, cu bibilici, cu melci, cu râme, cu pisici, cu căţei şi lista poate continua. Sunt ele afaceri de succes aşa cum sunt prezentate pe net?
Am stat şi m-am gândit şi am ajuns la concluzia că o afacere trebuie să îndeplinească cel puţin 3 criterii clare, astfel încât să aibă o rată ridicată de succes:
-să aibă asigurată finanţarea, dar asta nu este o problemă la noi… o rezolvăm într-o primă fază cu imaginaţia, şi dacă totul merge bine există fonduri de investiţii care ne pot ajuta
-să existe experienţă în domeniul ales. Dacă ai crescut câini nu te poţi apuca de programare IT. Sau poţi dar riscurile de eşec sunt destul de mari. Dacă ai crescut câini încerci să faci o canisă
-şi foarte important – originalitatea ideii. Canise sunt o grămadă în toată ţara… chiar vrei să faci asta?
Bun am stabilit de unde plecăm, hai să vedem unde ajungem. Scopul este un business original, care să ne facă oameni de succes. Aşadar ce aţi face cu 100 de mii de euro? 

28 comentarii

 • A trebuit sa vad stirea la TV mai intai, ca sa caut si eu acest site. Nu stiu daca 100.000 de euro constituie o suma pentru oricine doreste sa faca ceva, iar in ce ma priveste, plecarea in locuri exotice nu s-ar afla nici macar pe ultimul loc pe lista…
  Ce-as face eu cu o astfel de suma? Pai m-as lega pe de o parte de un vis mai vechi, iar pe de alta de ceva existent deja: o cladire cu etaj si un teren de 7000 mp. O asemenea suma presupun ca ar fi cat de cat suficienta pentru amenajarea unei case pentru batranii singuri, sau copiii abandonati.
  E trist ca inafara de Biserica, nimeni dintre cei care dispun cu adevarat, nu se gandesc la cei batrani si singuri, desi un astfel de gest ar costa mai putin decat un concediu petrecut in Dubai…

 • Aș mai investi în cumpărarea unei căsuțe la sat unde să fabric biciclete de competiție pentru downhill și ascend sprint , o variantă puțin cam robustă , dar care nu se rupe sub tine când faci salturi chiar și de 50 metri lungime și o înălțime de 8 metri sau , ascend sprint , când vrei să faci un sprint până în vârful unui deal .
  Am practicat ciclism de performanță , dar piesele au fost o continuă păcăleală , erau și scumpe și slabe .
  Ca mecanic știu ce este nevoie pentru a avea o bicicletă ca să nu ai surpriza că nu mai ai cu ce te antrena sau concura .
  Un lanț de competiție l-am lungit la primul deal de la Reșița , un mic exemplu .
  Bicicleta va avea lanțul în baie de ulei , ceea ce va dubla forța de tracțiune , în funcție de pelicula de ulei din zalele de lanț . Totul contează , totul e calculat pentru forțe de până la 4.000 kg forță .
  Bicicleta va avea ghidon reglabil în timpul mersului , brațe pedaliere cu lungime reglabilă , suspensia spate va fi reglată electric în timpul mersului și va avea cursa de 320 mm iar pe față de 220 mm , anvelopă de 24×4″ pe spate și 26×2,3 pe față cu butuci de motocross , spițe de 2,3-2,5 mm , cadrul din inox cu camere de 8 litri pentru lichide , două frâne pe disc pe față , butuc shimano cu 11 viteze cu comandă electrică montat în cadru pentru ca roata spate să fie cât mai ușoară , etc. .
  Atelierul creat va trebui să poată satisface satele din jur atunci când vor vrea să-și automatizeze grădina , să-și facă o poartă , să facă orice proiect își doresc .
  Așa că primul lucru esențial este un strung bine pus la punct , o freză mică de asemenea (deci cu doar 3.000 € până aici) , că doar de aceea sunt mecanic universal , o mașină de găurit , aparat de îndoit țevi , și multe alte scule care le voi fabrica la preciziile dorite de mine , căci un loc de muncă calitativ ușurează munca și nu crează rebuturi .
  Știu exact cum trebuie organizat totul
  Sunt din Timișoara iar telefonul meu este 0725/422-927 .

 • Stelian dupa 40 de ani de munca am peste 20 de inventii 4 brevetate dar ca si idee primul bord digital ptr autoturisme este inventia mea am vandut patentul unei firme care a falimentat nu a mai platit taxele osim de protectie brevetul este acum public eu am ramas un nimeni care bat pe la usi degeaba.Sant nevoit sa muncesc in strainatate in loc sa produc ceva in tara.Una din inventiile mele a fost produsa in circa 300 de exemplare vandute rapid deci piata a fost testata exista cerere atat intern cat si la export .Am oprit productia asa cum spuneam dar am pastrat o monstra cine stie daca as avea acesti bani cu singuranta as incepe din nou productia de bunuri de larg consum si nu numai.Dar cred ca e mai bine sa o vand unei persoane mai tinere deoarece trebuie sa ma lupt sa am o pensie aici in strainatate dupa 35 de ani de munca statul roman mia oferi 800 lei bataie de joc.
  O seara faina
  Gheorghe

 • buna ziua !
  uite asa se afla cine are 100.000 de E in romania si te trezesti cu locuinta ”controlata”.
  nu sunt adeptul camatariei dar ,,usoare” imprumuturi se pot face, binenteles Numai prin Notariat.
  o idee !

 • Cristian
  sant 20 de inventii doar 4 brevetate din lipsa timp bani .
  Enumar cateva

  1-VITEZOMETRU CU ,CONTOR SI AFISARE DIGITALA Brevet OSIM
  2-DEBITMETRU CU BILA SI CONTORIZARE GAZE LICHIDE Brevet Osim
  3-CIRCUITE MASURA REGLAJ TRADUCTOARE PARAMETRICE Brevet OSIM
  Aceste 3 inventii fiind materializate in realizarea
  primului bord auto electronic digital din lume montat testat la fabrica de autoturisme Pitesti in urma cu 15 ani .

  4-PALETA ELECTRONICA DE DIRIJARE LA SOL SEMNALIZARE TESTARE Brevet OSIM

  Primul prototip realizat testat in cadrul Ministerului de interne folosit la control trafic rutier avand incorporate un microlaborator testare reflexe acuitate vizuala ,grad oboseala.alcooltester .Sa trecut la productia de serie aprox 300 de produse vandute in scurt timp.Am pastrat o monstra ptr demonstratie cu observatia ca desi este realizat in anul 1990 este de actualitate cu posibilitatile tehnologice actuale ar putea fi modernizat.
  Deosebit de utila ptr control dirijare trafic aero rutier etc.

  In curs de brevetare
  1.Cutie neagra auto cu gps si camera video 360
  2.Sistem anti adormire cond auto
  3.Sistem anti orbire cond auto
  4.Ochelari IR conducere pe timp de noapte
  5.Sistem avertizare cond auto treceri cale ferata intersectii.
  6.Baston electronic nevazatori radar 3 D
  7.Sursa de incarcare baterii kinetic 3 D
  8.Sistem protectie anti pasari piste aeroporturi
  9.Traker gps gsm fara sursa de alimentare exterioara
  10.Sistem electronic de tragere reala simulare in poligon

  Paleta electronica de semnalizare si testare Brevet OSIM

  La una dintre ele am lucrat f multi ani am investit mult ptr realizare prototipului
  testare realizare matrita produs de serie si am reusit s produc asa cum spuneam o serie mica vanduta in scurt timp produsul este testat e unic in lume exista posibilitatea unui contract in derulare pe care l am abandonat .In cazul in care se reuseste realizarea unei productii de serie mare se poate face export .Am nevoie de o persoana tanara entuziasta puternica sa duca mai departe munca mea.
  Am trimis peste 3000 de mailuri in 15 ani la diferite firme si am ajuns la concluzia ca doar singur ori inpreuna cu o echipa de colaboratori seriosi pot finaliza bussinesul.
  Sant convins de reusita putem discuta dar sincer idei gratis nu dau la nimeni
  convins fiind de asta deoarece am participat la inventa 95 unde am fost singurul expozant cu produsele pe masa .
  Asa ca daca doresti sa discutam poti sami scrii un email

  researchtehnologies@gmail.com

  Astept propuneri .

  Stima
  Gheorghe R

 • Bună ziua!
  Simplu am produs energie electrica prin mișcare unor poli și convertor energie
  Transfer din energie mecanica în ce-a electrica și invers cu pierdere 2% din energie într-un interval de 60 minute
  Dintr o încărcare de 100%, prin transfer de energie mecanica în electrica și invers cu o pierdere de 2 % în interval de 60 min.

  • Salut. Foarte buna ideea. Ca sa plantezi 100 de hectare de nuci ai nevoie de 100 de oameni si eventual o luna de zile. Nucii intra pe rod nu asa usor, deci recuperarea investitiei nu ar fi una rapida sau macar decenta.

   • Unde găsește el 100 ha teren cu 1000 hectarul? Basca investiția!

    Mai mult decât atât, piața nucilor este deja saturata..

 • O structura de cazare, 10-15 camere, in domeniul turismului, iar tema principala sa fie protectia mediului, drumetii, activitati de ecologizare, de plantare a copacilor, de intretinere a spatiilor verzi dezafectate sau neglijate/neingrijite, activitati care sa fie desfasurate cu turistii cazati

 • Chiar am 100 k EUR in cont, munciti, fara mosteniri, fara combinatii.
  Nu am masina, ma deplasez cu transportul public fara vreo jena, nu duc o viata austera, sunt relaxat si plec de doua ori in concediu pe an si imi ajut parintii oricand au nevoie. Asta nu inseamna ca sparg banii pe fite, toale de firma si alte nimicuri pe care cheltuie banii aiurea multi dintre tinerii de azi.
  Nu am datorii, am un apartament mostenit de la parinti, nu consider necesar sa ma intind mai mult din punct de vedere imobiliar, sunt prea mari preturile si riscurile acum, cu 100 k EUR nu mai iei nimic bun. Am avut un ap. cu 2 camere pe care l-am luat ieftin in 2015 si l-am vandut binisor in 2019, am facut un profit bunicel doar ca am observat disperarea oamenilor de a-si lua case si asta m-a speriat in a continua deoarece cred ca suntem deja in bula (demografic stam slab,
  infrastructura e proasta, banii ieftini nu vor fi mereu, masa critica a celor care au luat un credit imobiliar a fost atinsa)
  M-am tot gandit la vreo afacere, problema-i ca am un job bine platit si toate ideile mele de afaceri nu-mi vor aduce lunar banii pe care ii fac acum, asa cred eu. Nu ma laud, dar e necesar de inteles ca situatiile sunt diferite si ca fiecare gandeste in functie de circumstante, oamenii cu bani multi se bat cu capul de pereti in fiecare zi sa gaseasca vreo utilitate lor.

 • Detin un invent . Este vorba de un dispozitiv de salvat viata in orice fel de catastrofe naturale si tot felul de accidente terestre si aerio . Am nevoie de un investitor in vederea producerii dispozitivului si vînzarea lui pe plan internațional.

 • Am multi prieteni care au strans 100mii dar frica e mare mai ales in perioada asta,cred ca cea mai buna afacere este o cabana la munte dar partea proasta e ca trebuie sa stai acolo zi de zi sa te ocupi. 😢

Adaugați un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.