Pentru azi am două veşti. Una bună şi una proastă. Vestea bună este că CCR-ul a respins pensiile speciale pentru aleşii locali. Judecătorii CCR au decis că legea instituie inegalităţi chiar între persoane care ocupă aceeaşi poziţie şi că iniţiatorii nu au prevăzut sursa de finanţare pentru acest beneficiu. Legea nu este clară pentru că niciunde nu este precizat ce anume reprezintă această pensie – o indemnizaţie, un salariu, o pensie în adevăratul sens al cuvântului sau un cadou.
Păi aici nu cred că mai există vreun dubiu. Este un cadou pentru cei care trebuie să se ocupe de bunul mers al alegerilor. Ei sunt talpa partidelor politice fără de care, cu siguranţă, rezultatul alegerilor parlamentare ar putea să arate total diferit.
Vestea proastă este că Parlamentul nu se va lăsa până nu-şi va duce la bun sfârşit misiunea. Iar misiunea lor nu este să reprezinte electoratul, ci să se asigure că în teritoriu există suficientă motivaţie, inclusiv financiară, pentru alegerile care vin în toamnă.
Lucrul acesta s-a văzut extrem de clar prin consultanţa pe care social democratul Valer Dorneanu, preşedinte al Curţii Constituţionale, a oferit-o aleşilor neamului. Sincer să fiu am privit consternat cum preşedintele curţii parcă-i împingea de la spate pe parlamentari ca să facă un nou proiect pentru aceste pensii speciale. Li s-a spus cu subiect şi predicat cum trebuie să arate noua propunere astfel încât să nu mai fie respinsă de curte.
Înainte să intrăm în chestiunile de principiu vreau să vă reamintesc un lucru la care parlamentarii pur şi simplu refuză să se uite. Este vorba despre efortul financiar pentru plata acestor pensii speciale. Ele ar urma să se plătească din bugetele administraţiilor pe care aceşti primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene le-au condus. Vorbim cam de jumătate de miliard de lei. Suma nu pare mare dacă o punem să zicem lângă bugetul unui minister. Dar dacă ne uităm că sunt primării care abia îşi duc activitatea de pe o zi pe alta, atunci apar serioase semne de întrebare. Probabil puţini sunt cei care ştiu că multe astfel de administraţii au primit bani din fondul de urgenţă al Guvernului, fiindcă din păcate guvernele politice iau şi astfel de decizii, ca să plătească salariile angajaţilor. Păi dacă în aceste condiţii nu au bani de salarii de unde vor avea bani de pensii speciale? O întrebare la care sunt ferm convins că niciun parlamentar nu ar putea să răspundă. Şi nu pentru că nu ar ştii neapărat ci pentru că nu-i interesează.
Nu poţi aduce o pensie specială unui om care cotizează pentru ea să spunem 4 ani, un mandat complet, în contextul în care un stagiu complet se ridică la 30 de ani. Vrem o pensie mai mare. Se poate da fără nicio problemă. Se plăteşte mai mult în perioada celor 4 ani de mandat, eventual şi pe pilonul III de pensii private şi cu siguranţă rezultatul final va fi o pensie mai mare … pe care dacă edilii vor o pot considera şi specială.
Bun, pentru moment am rezolvat-o cu aleşii locali. Spun pentru moment fiindcă am informaţii că deşi este vacanţă parlamentară se lucrează în aceste zile la noul proiect al pensiilor speciale. Iar el va fi susţinut de toţi politicienii pentru că toţi vor eficienţă maximă în această toamnă.
Bun ce facem cu parlamentarii? De fapt întrebarea sună altfel. De ce aleşii neamului pot avea pensii speciale în timp ce aleşii locali nu?
Păi mie îmi ridică mari semne de întrebare ceea ce se întâmplă, pentru că legea care vizează pensiile speciale pentru parlamentari este identică până în cele mai mici amănunte cu legea pensiilor speciale pentru aleşii locali. Cele două proiecte au la bază până la urmă aceleaşi probleme – lipsa surselor de finanțare sau încălcarea principiului contributivității. Dar chiar şi cu aceste tinichele de coadă legea a fost votată şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Şi este în vigoare pentru că nu a contestat-o nimeni la CCR. Întrebarea mea este de ce nu a fost contestată? De ce preşedintele tuturor românilor nu a contestat această lege, de ce guvernul nu a făcut-o, de ce parlamentarii trebuie să fie desupra celor care i-au votat?