Business

Cât costă absenţa de la job

Stelian Muscalu
 Absenţa de la job costă şi sumele nu sunt deloc mici. Conform unui studiu al PwC anul trecut absenteismul la job a ajuns la 2,2% ceva mai bine dacă este să ne comparăm cu 2014 când era 2,4%. În valori abolute chiulul de la job se traduce printru-un cost mediu pe angajat de peste 700 de euro. În zona de rtail de exemplu costul ajunge undeva la 440 de euro în timp ce în sectorul farmaceutic este ceva mai mare – 1.132 de euro.
Românii nu fac excepţie. Rata absenteismului de la noi, aici fiind incluse atât absenţele nemotivate cât şi cele din motive medicale, este similară cu cea a ţărilor din regiune.
Costurile absenţeleor pentru angajator sunt din ce în ce mai mari.

În acest context, devine din ce in ce mai importantă explorarea de către angajatori a cauzelor acestuia, prin practici specifice de resurse umane (de exemplu, prin studii periodice de satisfacţie a angajatilor), precum şi prin dezvoltarea de programe ţinite de combatere a absenteismului (de exemplu, programe de motivare sau programe care vizează starea de sănătate a angajaţilor”, Horaţiu Cocheci, Senior Manager, Liderul Echipei de Servicii de Consultanţă în Resurse Umane, PwC România.

Chiar şi aşa, studiul reflectă o creştere a rentabilităţii în sectoarele Retail şi Producţie Industrială, pe fondul unei performanţe financiare mai bune a companiilor. Pe de altă parte, sectoarele Bancar şi Farmaceutic s-au confruntat cu o scădere a rentabilităţii forţei de muncă, pe fondul unei creşteri mai accelerate a costurilor în raport cu veniturile.
Investiţia financiară în programele de dezvoltare a angajaţilor, un alt capitol analizat în studiu, a crescut cu aproape 50% faţă de anul precedent, deşi numărul orelor dedicate acestor programe a rămas constant (17 – 18 ore per angajat per an).
Cele mai multe ore de training per angajat au fost raportate de bănci, în vreme ce investiţiile cele mai mari în astfel de programe au fost făcute de companiile din sectorul farmaceutic (peste 1000 de Euro per angajat).

Asistăm la o regândire a programelor de training şi dezvoltare, companiile preferând să investească în programe mai scumpe, dar cu o rentabilitate mai mare pe termen lung. Astfel, încep să se folosească tot mai mult programe de tip „train the trainer”, care presupun pregătirea angajaţilor proprii pentru livrarea ulterioară a trainingurilor in organizaţie. De asemenea, am observat o orientare tot mai accentuată către programe de dezvoltare profesională şi personală (de tipul coaching sau mentoring), care presupun, de cele mai multe ori, costuri mai mari comparativ cu programele clasice de training” a precizat Nicoleta Dumitru, Manager, Servicii de Consultanţă în Resurse Umane, PwC România.

Studiul PwC Saratoga Romania 2015 prezintă date exhaustive referitoare la indicatori ai capitalului uman pe baza datelor colectate de la 64 de companii participante din cinci sectoare economice (industria farmaceuticã, producţie industrială, retail, bănci şi leasing financiar).

2 comentarii

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.