Care este efectul reducerii de TVA?

Stelian Muscalu

După cum bine se știe TVA a scăzut începând cu 1 iunie de la 24% la 9% pentru alimente, băuturi nealcoolice, animale-păsări vii, seminţe-plante şi ingrediente pentru prepararea alimentelor, pe tot lanţul economic, de la producţie până la vânzarea către consumatorul final.

Sunt sigur că știi că această măsură a născut multe discuții și nu numai discuții, dar și momente penibile.

Despre oportunitatea scăderii TVA am vorbit și noi, pe acest blog, de mai multe ori (TVA9%).

În principiu orice scădere de taxe este o măsură economică bună ce merită salutată și sprijinită. Asta am zis și noi. Dar avem niște semne de întrebare și niște dubii.

Întâi și întâi e vorba de colectarea TVAului. Dacă statul nu e în stare să colecteze TVAul atunci nici nu contează dacă e 100% sau 0%. Tot zero intră în vistierie. Mă rog, statul strânge ceva mai mult de zero, dar nu suficient de mult. Suntem printre ultimii în Europa la gradul de colectare a impozitelor.

Nu avem încă date statistice, dar mie personal mi se pare că parcă parcă s-a mai mișcat ceva. În ultima vreme în toate magazinele în care am intrat (fie mari fie mici) am primit și bon. Înainte nici nu m-aș fi gândit că un magazin mic dă bonuri fiscale. Dar cum spuneam, nu avem date statistice și nu m-aș grăbi să generalizez experiența mea personală.

Critica mai mare privind această măsură a fost legată de oportunitatea ei. Am scris mai demult un articol despre opportunity costs. Noi susținem că nu era oportun, în condițiile în care prețul pentru scăderea TVAului a însemnat reducerea investițiilor.

Pe scurt situația e cam așa. Ne e poftă de niște mere, dar sunt cam scumpe și nu ne permitem să le cumpărăm. Vine guvernul și zice – lasă că reducem noi TVAul și se vor ieftini merele. Ok, dar guvernul ar fi putut să facă și altceva. De exemplu să planteze mai multe livezi de meri și astfel să fie pe piață mere mai multe și mai ieftine. Sau să creeze locuri de muncă mai multe și mai bine plătite astfel încât să muncim și din ce câștigăm să ne putem permite să cumpărăm chiar și mere scumpe.

S-a mai pus și problema următoare – Cine va beneficia de fapt de reducerea TVAului? Producătorii, retailerii sau consumatorii? Și aici intervine și situația penibilă. Ditamai ministrul agriculturii a primit sarcină de la primul-ministru să facă un fel de poliție prin piețe și magazine și să vadă cum s-a aplicat scăderea TVAului.
Consiliul Concurenţei a avertizat retailerii că va verifica la nivel naţional evoluţia preţurilor după reducerea cotei, pentru a vedea dacă efectul este menţinut în timp.

Problema e că avem o economie de piață, nu? Prețul ar trebui stabilit de către piață și nu de către ministrul agriculturii sau consiliul concurentei.

Ok, până la urmă au scăzut sau nu prețurile? Avem acum primele rezultate. Un studiu făcut de compania Nielsen.

Preţurile au scăzut în medie cu -11% în categoriile monitorizate de noi, retailerii împreună cu producătorii menţinându-şi promisiunea făcută consumatorillor. Rezultatele nu au întârziat să apară, cele mai dinamice categorii de produse fiind cele care au redus preţul cel mai mult. Pentru cafea, de exemplu, o reducere de preţ în medie cu 15% a produselor a dus la o creştere a volumelor cu aproximativ 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (1-14 iunie). Alte categorii foarte dinamice au fost carnea, brânza, băuturile non-alcoolice şi snacksurile.

Numărul de produse vândute în perioada 1-14 iunie este cu 12% mai mare faţă de luna mai şi cu 17% comparativ cu iunie 2014.

Mie personal nu mi se pare chiar așa. Am niște dubii. E adevărat că nici nu am fost foarte atent. Când mă duc la cumpărături plătesc cu cardul și pe urmă nu mai stau să fac prea multe socoteli.
Totuși, mie nu mi s-a părut că s-ar fi ieftin alimentele cu 10%.

Hai să încercăm și noi un studiu ad-hoc. Tu ce părere ai? Cum ai simțit efectul reducerii de TVA în buzunarul tău? E corect studiul sau e un pic (sau mai mult) exagerat?

Te rog să scrii un mic comentariu pe tema asta. Câteva cuvinte, nu mult:
Ți se pare că s-a ieftinit mâncarea? DA – NU
Dacă da, cam cu ce procent estimezi?

Îți mulțumesc anticipat.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.