Auto-moto

Carburanţii au scăzut sub 5 lei/l. Noi vă spunem unde.

Stelian Muscalu

Preţul carburanţilor a scăzut pentru prima dată în acet an sub pragul de 5 lei/litru. Am mai avut un episod esemănător la sfârşitul anului trecut. Din păcate Capitala nu se bucură, încă, de aceste reduceri ele regăsindu-se doar în Dobrogea şi în Moldova unde preţurile se îndreaptă chiar spre 4,8 lei/litru.

Capitala, Transilvania şi Banat, zone cu o medie a puterii de cumpărare mult peste Moldova, mai au de aşteptat câteva săptămâni cel mult până să simtă această ieftinire. Acum, în aceste zone, preţurile sunt sunt în medie cu 35-40 de bani mai sus comparativ cu Moldova

Dacă ne uităm însă la preţurile materiilor prime este foarte posibil ca în viitorul apropiat carburanţii să scadă sub 5 lei peste tot în ţartă. Petrolul a spart două praguri psihologice ieri – cel de 45 de dolari pe baril pe bursa de la Londra şi cel de 40 de dolari pe bursa new yorkeză. După cea mai abruptă scădere de la criză încoace, ţiţeiul a ajuns acum la cea mai scăzută cotaţie din ultimii 6 ani şi jumătate, punand în umbră până şi şocul de pe pieţe din luna ianuarie. Prin urmare vestea buna este că în condiţiile în care pe plan internaţional lucrurile nu se schimbă prea mult, preţurile vor scădea şi luna aceasta.

Scade și prețul petrolului, scade și dolarul față de leu. Până acum prețul la petrol scădea, dar companiile petroliere motivau menținerea prețurilor ridicate prin faptul că a crescut dolarul. Acum nu cred că mai au niciun motiv real să nu ieftinească carburanții.

Mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă nu am fi fost împovăraţi cu acea taxă denumită generic supraaciză în valoare de 7 eurocenţi. Păi în acest moment preţul carburanţilor ar fi ajuns undeva la 4,6 lei în medie, şi spun media că mă gândesc la benzină şi motorină în acelaşi timp întrucât ecartul între cele două s-a redus foarte mult. .

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.