Business

Când PSD-ul pune lupul paznic la oi

Stelian Muscalu

Vorbim despre năravurile politicienilor români de care nu reuşesc să scape. Am fost tentat să cred că mimează normalitatea măcar până la alegeri. Trebuie să recunosc că m-am înşelat.

tudoracheŞi spun asta după ce Primăria sectorului 1, condusă de social democratul Dan Tudorache, l-a numit pe o poziţie cu foarte mulţi bani în buget pe unul dintre oamenii care a fost considerat cel mai bogat bugetar din România.

Este vorba despre Alexandru Noapteş, fost director CFR, numit acum director adjunct la ADP sector 1. Poate că funcţia în sine nu spune mare lucru însă bugetul alocat ei da… este vorba despre 80 de milioane de euro pe mâna unui om care a fost cercetat exact de risipirea banului public.

Acest nou director din cadrul primăriei a avut 1,4 milioane de euro în conturi din salariu de angajat la o companie de stat, bani pe care evident că nu i-a putut justifica şi prin urmare instanţa i-a confiscat. Acum cu conturile ceva mai goale, personajul nostru vrea, probabil, să echilibreze lucrurile din punct de vedere financiar.

Ceea ce este şi mai interesant în toată aceste poveste horror este că pentru Noapteş se modifică organigrama instituţiei astfel încât el să poată avea pe mână o parte din achiziţiile publice ale primăriei sectorului 1, este vorba despre Administraţia Domeniului Public al Sectorului 1.

Fostul director de la CFR Călători este acum, teoretic, numărul doi la spaţii verzi. Însă lucrurile se vor rezolva rapid. Actualul director general de la ADP spune că va face modificările necesare, astfel încât Noapteş să aibă în subordine toate direcţiile importante.

Practic pe lângă spaţiile verzi, unul dintre cele mai bănoase business uri din cadrul primăriilor, Noapteş se va ocupa şi de serviciul mecanizare, serviciul drumuri, de compartimentul auto, de parcări dar şi de semnalizările rutiere. Sunt exact acele puncte în care achiziţiile se fac pe bani foarte mulţi.

Şi atunci e normal să te întrebi cum să laşi 80 de milioane de euro, atât a avut Primăria sectorului 1 la aceste capitole anul trecut, pe mâna unui om care a fost implicat în scandaluri uriaşe legate exact de cheltuirea banului public până la urmă.

noaptesPentru cei care nu ştiu despre cine este vorba, vă fac eu o foarte scurtă descriere. Noapteş este omul care a cumpărat nişte locomotive la mâna doua, le-a dat o vopsea şi le-a vândut apoi CFR-ului la un preţ de 16 ori mai mare. Ceea ce-mi aminteşte de dosarul lui Relu Fenechiu cu transformatoarele care au trecut exact prin acelaşi proces. Chiar dacă a fost achitat în acel dosar, în urmă rămâne o fraudă de 700 de mii de euro.

Însă lucrurile sunt mai interesante de atât. În presă au apărut facturi care arătau că fostul şef de la CFR a cheltuit în magazinele de lux din New York peste 70 de mii de dolari în doar trei zile. Asta ca să înţelegem la ce nivel operează acest individ. Uite aşa au fost descoperiţi în conturile lui Noapteş peste 1,4 milioane de euro pe care nu i-a putut justifica nicicum. Acum doi ani Instanţa Supremă a decis confiscarea banilor.

Însă Alexandru Noapteş nu e doar un funcţionar bogat ci şi unul bine ancorat politic, conform colegilor de Business Club. Legăturile acestuia de rudenie ajung până la fostul şef PSD, Viorel Hrebenciuc. Fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, este căsătorit cu fiica lui Alexandru Noapteş.

După ce ajungi să spargi 70 de mii de euro în trei zile la New York, după ce ai milioane de euro în cont, fiindcă cei 1,4 milioane descoperite au fost o neglijenţă, cu siguranţă sumele sunt mult mai mari, credeţi că după toate aceste experienţe un om ca Noapteş poate lucra într-o primărie obosită pe 1000 de euro salariu? Sincer, dacă ar fi real, mie mi s-ar părea chiar umilitor. Acestea sunt semnalele că oamenii politici de la noi strâng rândurile, şi nu se lasă unii pe alţii la greu. Reîncep amplasarea în punctele cheie a personajelor care pot ajuta … de ce nu chiar şi la alegeri. Fiindcă până la urmă totul se învârte în jurul banilor.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.