A venit frigul, nu şi căldura din calorifere. Problema este însă ceva mai complicată. Adică nu este doar o neconcordanţă între temperaturile de afară şi robineţii de la RADET. O să vină zilele astea şi „agentul” problema este cănu se ştie câttimp rămâne pe ţeavă. Şi asta pentru că nu sunt banii. Unde sunt banii … asta-i altă poveste. Poate ar trebui întrebat Oprescu.
Dar, în lipsa primarului, care, solidarizat şi el cu poporul, a intrat la răcoare, Primăria trebuie să umble puţin la cifrele din buget. Se pare că trebuie să taie vreo 54 de milioane de lei. Chiar şi în aceste condiţii, la această rectificare, municipalitatea pregăteşte totuşi suplimentarea bugetului pentru RADET cu vreo 15 de milioane de euro. Dar pe cuvânt că nu-i cazul să răsuflaţi uşuraţi. Fiindcă regia are nevoie de vreo 70 de milioane ca să dea căldură toată iarna.
Prin urmare, fiindcă banii ăştia nu sunt, primăria o să se împrumute. Da aceiaşi primărie care are un buget de aproape 1 miliard de euro nu are acum de unde să scoată 70 de milioane de euro pentru căldură. Dar hai să mergem şi mai departe. De ce trebuie să dea banii ăştia primăria? Pentru că vorbim de finanţarea unui sistem canceros care s-a transformat într-o gaură neagră şi pentru bugetul primăriei dar şi pentru bugetele contribuabililor. Şi din nou apare întrebarea de ce? Păi scrie în expunerea de motive, acolo unde se cer banii, cică nu s-au făcut reforme şi atunci pierderile rămân foarte mari deci cineva trebuie să le acopere.
Problema cea mai mare în acest moment este că DOAR se acoperă nişte găuri în timp ce se nasc altele. Să o luăm pe urma banilor. Subventiile care pleacă de la primărie anual sunt undeva la 250 de milioane de euro, bani împărţiţi aproape egal între cele două mari găuri negre ale capitalei RADET şi RATB. Azi vorbim de RADET.
În ăştia 250 de milioane intră şi banii mei, iar eu nu sunt conectat la sistemul central de termoficare şi nu folosesc nici RATB-ul, iar ca mine sunt mulţi. Fiindcă, poate nu ştiaţi, primăria este finanţată din taxe locale dar şi cotele din impozitul pe venit sau cotele din TVA-ul plătit la cumpărărturile pe care le facem zi de zi.
Bun, ce fac autorităţile ca să schimbe această situaţie? Păi hai să ne uităm la investiţii. La RADET în acest moment sunt de executat investiţii de vreo 80 de milioane de euro, dar bugetate sunt doar vreo 10 milioane de euro. Pentru ce are nevoie RADET-ul de investiţii? Păi în facturile uriaşe care vin în perioada de iarnă se regăsesc pierderi de 24%, însă pierderile reale din reţea ajung până la 30%. Pentru că avem o grămadă de conducte vechi, depăşite moral şi fizic.
Eu cred că într-o primă fază soluţia ar fi ca subvenţia să se dea doar pentru persoanele vulnerabile. În rest preţul să fie plătit întreg. Dar atunci pierderea de pe reţea nu trebuie să sară de 10% pe factură. Pentru că nu sunt eu vinovat că regia aia e o ruină şi la propriu şi la figurat, că ea a fost furată de toţi directoraşii care s-au succedat pe acolo şi căpuşată de sute de milioane de euro. Prin urmare subvenţia pentru regie trebuie înlăturată, banii ăia să se ducă spre investiţii în infrastructură d ecare să beneficieze şi cei care nu sunte legaţi la RADET sau nu merg cu RATB ul. Asta înseamnă o dublare a facturilor de căldură. Ceea ce ar însemna o deconectare în masă a propiilor clienţi, în lipsa unei restructurări serioase, clienţi care vor merge spre centrale proprii.
Şi când totul se aşează pe baze reale, sistemul trece prin proba focului, ori rezistă şi se îmbunătăţeşte, ori moare. Din păcate noi suntem cei care trebuie să facem ceva, fiindcă de unul singur RADETUL nu face nici pasul spre groapă nici nu se restructurează, şi rămâne poate cel mai mare tocător de bani al Capitalei. Iar scenariu se multiplică în fiecare municipalitate.
Tot timpul am susținut ca România are nevoie de un "refresh"; adica,disparitia celulelor canceroase din sistem și schimbarea radicala a codului penal.Romanul este(din pacate)o specie,unde ordinea și disciplina se face cu bata.
Din pacate trebuie sa fie cineva care sa apese pe butonul ala de scrie pe el refresh
Din pacate,cei cu biluțele și organul mare sunt maziliti din start.raman doar "fetitele"si traseistele…..
Sistemul asta cu subventii incrucisate a fost brevetat de Vacaroiu si e cel mai pagubos sistem care se poate imagina. Mereu nu vor fi bani (indiferent cat de mult se pompeaza) si asta va fi eterna scuza pentru furturi uriase.
Bucurestiul are 4 CETuri. Stiti ce inseamna CET? Centrala Electro-Termica. Produsul principal al CET-urilor este curentul electric. Ca orice centrala electrica, curentul se obtine prin invartirea unor turbine. In cazul asta se incalzeste apa, se formeaza aburi, se invarte turbina. Apa calda este un fel de produs secundar. Ea tot trebuie incalzita pentru a produce curent.
Prin urmare, caldura livrata in sistem centralizat in Bucuresti ar fi trebuit sa fie foarte ieftina.
De ce nu e ieftina? Pentru ca cu tot cu subventii, factura este foarte piperata. Pai din cauza pierderilor, nu?
Care pierderi?
Eu pun pariu ca mai degraba sunt pierderi cauzate de furturi decat de defecte tehnice.
Cine a impiedicat RADET / PMB, in atatia ani sa faca un plan, sa obtina finantare (fie nerambursabila prin fonduri UE fie prin imprumuturi / emiterea de obligatiuni municipale) si sa avem un sistem eficient de incalzire centralizat?
Sau daca socotelile ar fi aratat ca nu se poate face un sistem centralizat de ce mai o lalaim si carpim si peticim? S-ar fi putut face un program alternativ – un fond de investitii care sa ajute populatia / asociatiile de locatari sa isi puna centrale de bloc (care oricum sunt mai eficiente decat alea de apartament)
Mi-e scarba de toti jegosii astia. Ar trebui jupuiti de vii pentru felul in care isi bat joc.
Eu stau ca prostul in frig pentru ca sunt la mila lor, desi platesc, deci sunt la mila lor pe banii mei, iar pe ei nu-i intereseaza decat sa fure.