Câinii latră, Schweighofer îşi face o nouă fabrică

Stelian Muscalu
Scandalul lemnului tăiat ilegal nu opreşte investiţiile austriecilor de la Schweighofer în România. Holzindustrie Schweighofer ne anunţă, printr-un comunicat, că a început operaţiunile în noua fabrică de chesterea de la Reci, judeţul Covasna. Este vorba despre o investiție de 150 milioane de euro care va genera, spun austriecii, 650 de locuri de muncă direct în fabrică și alte peste 2.000 de locuri de muncă în regiune. În urma acestei investiții, Holzindustrie Schweighofer devine unul dintre cei mai mari angajatori privați din zonă.
Nu spun însă câte hectare de pădure vor fi defrişate pentru ca cei peste 2650 de oameni să aibă de lucru.
Construcţia fabricii a început încă din 2013 şi are o capacitate de debitare anuală de 800.000 m3 lemn.

Încă de la începutul investiției de la Reci, am avut încrederea că acest proiect va contribui la dezvoltarea industriei de prelucrare a lemnului, precum și la creșterea economică a județului Covasna, prin crearea de oportunități profesionale pentru forța de muncă locală și prin diversificarea și sprijinirea activităților economice din această zonă. Astfel, noua fabrică de la Reci este parte a angajamentului Holzindustrie Schweighofer de a se număra printre principalii investitori strategici din România și printre angajatorii de top din această industrie” –  Dan Banacu, Holzindustrie Schweighofer.

Proiectul de la Reci este a treia fabrică de cherestea a companiei Holzindustrie Schweighofer în România, după cele de la Sebeș și Rădăuți. De asemenea, compania operează în România o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv, la Siret, și una de panel, la Comănești. Cea mai mare parte din cheresteaua produsă la Reci va fi prelucrată superior. Sortimentul cel mai slab calitativ de cherestea, care nu poate fi întrebuințat în alte domenii, va fi valorificat superior în fabricile din Comănești și Siret.
Holzindustrie Schweighofer este parte a Grupului Schweighofer și își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este lider în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activități și în producția de vâscoză, producția de bioenergie, silvicultură și afaceri imobiliare. Holzindustrie Schweighofer a deschis prima fabrică de cherestea în România în anul 2003, la Sebeș. În prezent, compania operează pe plan local alte două fabrici de cherestea – la Rădăuți și Reci, o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv la Siret și una de panel la Comănești.
Compania austriacă este acuzată de organizaţiile de mediu că a cumpărat lemn tăiat ilegal în România, iar Ministerul Mediului anchetează aceste acuze.

56 comentarii

   • Tare mă tem că este încă un caz foarte grav de MITĂ , sau, în cel mai fericit caz de o crasă incompetență. Și într-un caz și-n celălalt cineva va plăti, dar mult prea tărziu , atunci când totul va fi ras de pe fața pământului și vor trebui foarte mulți bani pentru reâmpăduriri…și timp. Oricum, s-a reușit performanța ca din cauza tăierii fără noimă a pădurilor și nepoții noștri să se „bucure” de aceleași inundații ca și noi…dar, de-ar fi doar atât…

 • Poate ca o plangere catre presidentie,parlament,avocatul poporului, DNA, facuta publica in toata media, pentru atentat la siguranta nationala ar avea efect.

  • Dacă știți cum se numeste actualul avocat al poporului…..o.sa va răspundeți singur…nu v-a face nimic impotriva ” grupului”…se pare ca asta este blestemul neamului nostru….Sa „ni se apere drepturile” de toți dezinteresați viitorului țării si a copiilor… copiilor nostrii….ca sa citez din clasici.

  • Cred că numai în ultimii doi ani am semnat vreo trei petiții adresate lui Iohannis . Exceptând la Romsilva , care închide mulți ochi și adună „rumeguș” rămas din afacerile ilegale , verificați numele persoanelor care se învârt în procesul de exploatare-valorificare și vedeți ce și câte nume de român veți găsi . Acolo se învârt indivizi cărora pădurile , fondul forestier al României , mediul , biodiversitatea , perspectiva , nu îi „doare” , îi interesează doar afacerea chiar dacă România devine deșert . Asta este și poziția lui Iohannis .

 • dupa ce vor angaja 2000 de oameni, isi vor asigura astfel masa de contrarevolutionari. acum e momentul sa impunem legea reanpaduririi, care este vitala in cazul imposibilitatii opririi taierilor de arbori. deviza sa fie: tu ai taiat un arbore, tu sa plantezi alti doi!

  • care sa creasca pe repede inainte , nu? :)) Domnilor, padurile dispar intr-un ritm ametitor. Discutii si vorbe-n vant. Daca chiar vreti sa salvati ceva , ne strangem cate doua sute de flacai pentru fiecare zona defrisata si-i sabotam cu tot cu utilaje. Sa vezi atunci media ce o sa faca public haiducismele si lumea o sa se alature…in rest numai vorbe goale, spuse in momente de „patriotism casnic„ 😉

   • De acord, este singura solutie viabila. Daca vom comenta aici si nu vom intreprinde nimic….n-am facut nimic. cat din partea legiuitorilor, nici o speranta. Nenorocitii astia si-au vandut si mamele si copiii si nevestele. Si mai este ceva. Daca tot vorbim de haiducisme, haideti s-o facem la propriu, concret, nu doar din vorbe.

    • Va vor amenința cu moartea CHIAR..cu moartea familiilor..lucrurile sunt mult mai grave decât va puteți imagina. Nimeni nu se bagă nici nu se opune pt c totul este perfect controlat și nimeni nu își pierde șansa să daca bani închizând ochii…cine se împotrivește riscă prea mult..e o mafie ft puternică..in amazon exact asta se întâmplă..

   • Foarte bine spus. O celula organizata, de 200 de oameni, care sa functioneze ca si „catalizator” al acestor depravati.

  • Este lăudabilă sugestia dvs,însă vă spun că ei taie conifere şi lemn de esență tare şi plantează plopi!
   Cumpără pe doi lei pământurile de la bătrâni şi planteaza intensiv plopi,despre care se ştie că au un ritm de creștere rapid ,dar sunt poluanți prin puful alergen. De ce s-a renunțat oare la perdelele de plopi de pe marginea șoselelor din întreaga Românie?

 • Mihai are dreptate.Sa li se puna clauza contractuala prin care sa fie obligati sa replanteze o suprafata dubla de padure,dar si sa refaca fauna.

 • OAMENI BUNI !!!! Fabrica functioneaza de multa vreme.Nimeni nu stie ca este acelas proprietar.A tinut ascuns numele de HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER .A fost construita sub numele de FABRICA RECI?????
  Nu este o surpriza CINE A ELIBERAT AUTORIZATIA DE CONSTRUCTIE? CINE A DAT AVIZELE ? ARE UN DEPOZIT DE MILIOANE DE METRI CUBI. OARE NIMENI NU A STIUT CE FABRICA SE CONSTRUIESTE??
  GUVERNANTII TAC >!!!!! AUSTRIA JUBILEAZA !!!!! ACEASTA FIRMA ARE 4 FABRICI URIASE IN ROMANIA.OARE SANTEM UN CONTINENT?????

 • Contractele de exploatare privind masa lemnoasă datează din perioada glorioasă a d-lui Năstase, parafate cu decoraţiile tovarăşului Iliescu. Ăştia care latră aiurea, reiterează tema aia idioată din El Zorab, când beduinul, la fel de mândru precum un dac-ortodox, nu-i mulţumit că primeşte pentru mârţoagă un preţ mai mare decât sperase.

 • Ca sa ma exprim poetic – O dati de gard cu Schweighofer astia de parca ati descoperit mersul pe jos si apa calda!
  Volumul anual de taieri legale in Romania a fost )pt perioada 2008-2014 de aprox 17,9 mil metri cubi per an. Volumul ilegal pentru aceeasi perioada a fost cam de 8,8 mil metri cubi.
  Capacitatea de prelucrare a Schweighofer este de 1,3 + 1,3 + 0, 8 ( Radauti + Sebes + Reci) = 3,4 mil
  Deci baietii pot prelucra maxim 19% din ce taie legal in Romania sau 13% din totalul taierilor.
  Si totusi toata lumea urla ca „austriecii” ne taie padurile. Sa imi zica si mie cineva care este logica?

 • Cel mai simplu. O dronă cu un bidon de benzină, stropind peste tot lemnul din curtea fabricii, acest lucru făcut de 2-3 ori ca să fim siguri de rezultat. Dat foc, însă ar fi bine pe timp de noapte…..astfel SPECTACOLUL VA FI GARANTAT!!!!!
  Acelaşi lucru, cu celelalte fabrici şi să vedeți cum vor pleca.

 • iata comentariul meu public: sunt de acord cu atacuri directe asupra acestor bestii care distruc ce avem noi mai scump: padurea. Daca cineva doreste adresa mea in privat pentru detalii fara probleme. Nu o sa am nici un sentiment, nici fata de porcii de nationalisti austrieci si nici de ciumele de români care isi vand tzara. Si asta este general valabil, pentru aceasta firma ca si pentru altele care fura padurea. Nu mai am nici o incredere in oamenii politici, va invit pe toti sa va ganditi la un alt mod de actiune care ustura la piele. Iar cei care cred ca sunt prea rau la cuvinte, eu va spun ca sunt capabil sa le pun in practica pentru niste mizerii fara scrupule. Actiunea este singurul mod iar cruzimea din pacate singura iesire. Filmele istorice reflecta exact care este singura modalitate de a pune ordine la noi: frica. Deci cei cu suflet si cinstiti trebuie sa-i aduca la clarviziune pe netrebnici si singura modalitate este actiunea!!!!

 • Tare mă tem că este încă un caz foarte grav de MITĂ , sau, în cel mai fericit caz de o crasă incompetență. Și într-un caz și-n celălalt cineva va plăti, dar mult prea tărziu , atunci când totul va fi ras de pe fața pământului și vor trebui foarte mulți bani pentru reâmpăduriri…și timp. Oricum, s-a reușit performanța ca din cauza tăierii fără noimă a pădurilor și nepoții noștri să se „bucure” de aceleași inundații ca și noi…dar, de-ar fi doar atât…

 • Austrieci jegosi. de ce nu taie la ei in tara? acolo nu se misca o frunza, aici au venit sa faca jaf la prostii de romani in tara.
  bineinteles cu sprijin la bivel politic.

 • Domnilor, terminati cu răzbunarea si cu instigarile, este nevoie de o industrie puternica de prelucrarea a lemnului in Romania, nu fiti demagogi! Lumea are nevoie de locuri de munca!
  Problema nu este cine dezvolta industria asta ci cum o face si daca resursa naturala se reface!
  Aici trebuie atentie si conditionari!
  Exista aplicatie de urmarire a taierii lemnului, exista legislatie in domeniu….TREBUIESC APLICATE CONSECVENT SI FARA FRICA DE MAFIE!
  Altfel ne vom plange pe langa articole scrise pe tema asta la infinit si nu se va intampla nimik!

 • Hotelul Gerald’s Rădăuți este afacere conexa ce tine de aceeași H.S.
  Hotelul este minunat, angajații la fel dar ar fi o dovadă de patriotism să găsim alternative!

 • 600 locuri de munca un rahat, am avut toți de munca pe timpul lui Ceaușescu, lasă să taie tot și așa cei ce puteau schimba ceva sunt lașii de peste hotare, cu tot cu noi lașii din nauntru,’

 • Avocatul poporului nu este al poporului..se face ca nu aude si nici nu va dori sa auda vreodata ptr ca este din clica lor..ne va trebui un avocat al poporului din popor si nu din clasa politica. Din pacate nu.l putem alege noi..tb sa schimbam legislatia si sa fie ales de noi..astfel putem stopa zic eu cu un reprezentant obiectiv..un bun roman..sa.i reclamam pana la cele mai inalte foruri ptr a stopa hotia si distrugerea tarii..si fostii sa plateasca si sa nu se mai ascunda in spatele imunitatilor..au dezbinat tara..au vandut.o si o casapesc in continuare.

 • Păi deaia nu pleacă câinele din fața măcelăriei” ..,adică curvele din UDMR -de la guvernare..,că doar ei au făcut loby’ pentru tăierea pădurilor -Harghita-Covasna-,şi inclusiv metoda de a linge păpucul austriac ,căci de acolo pică ‘ ,şpaga ..,pardon ,comisioanele grase pentru noi averi , în timp ce fraierii de secui -amărâți de rând fac sărăcia…-votând -cu aceiaşi mafioți – UDMR –
  Problema este că acest guvern de căcat le permite ..:austro-ungarilor’ să ne taie OXIGENUL „- țării ,fiind primi vinovați ,şi trădători ai țării .
  P.S. Noi românii întodeauna ne-a plăcut să votăm cu tagma -jefuitorilor ..,doar..doar ..ne mai dă ‘ ceva statul condus de ei ..,,nişte bani la pensie ….

 • Păi deaia nu pleacă câinele din fața măcelăriei” ..,adică curvele din UDMR -de la guvernare..,că doar ei au făcut loby’ pentru tăierea pădurilor -Harghita-Covasna-,şi inclusiv metoda de a linge păpucul austriac ,căci de acolo pică ‘ ,şpaga ..,pardon ,comisioanele grase pentru noi averi , în timp ce fraierii de secui -amărâți de rând fac sărăcia…-votând -cu aceiaşi mafioți – UDMR –
  Problema este că acest guvern de căcat le permite ..:austro-ungarilor’ să ne taie OXIGENUL „- țării ,fiind primi vinovați ,şi trădători ai țării .
  P.S. Noi românii întodeauna ne-a plăcut să votăm cu tagma -jefuitorilor ..,doar..doar ..ne mai dă ‘ ceva statul condus de ei ..,,nişte bani la pensie ….

 • Nu au nici o treabă… atâta timp cât mai merg și bani acolo sus,așa că…”câinii”latră…dar sunt in ogradă nu afară.

 • In Chile, populația locală a rezolvat situația cu IKEA care a făcut fabrici și a început defrișarea pădurilor. Pur și simplu le-a dat foc la fabrici! Au tăiat râul de la rădăcină!

 • Cei de la Schweighofer au demonstrat deja că, asemeni împăraților austrieci care îi păcăleau în mod constant pe ardeleni, sunt buni diplomați. Pentru ei cuvântul dat și stima din partea comunității și neamului asupra căruia acționezi, nu înseamnă mare lucru. Stima comunității contează pentru ei doar la nivel de imagine, pentru a avea cât mai puține piedici în drum. Abordarea problemei ar trebui să fie una juridică, dar și de boicotare la fața locului și prin rețele de socializare.

 • Macar austriecii mai fac si alte produse din lemn cf. articolului de mai sus.Miile de gatere împrăștiate de-a lungul și latul patriei,cu actionariat românesc nu produc altceva decât cherestea brută,pt.export.Este plin portul Constanța de cherestea livrată de investitorii români.Pe ăștia nu ii vede nimeni.Pt.ca sunt ai nostri.Ne fura străinii!Pe dracu!În spatele indignării sfinte românești ai nostri fura că în codru.Dupa care merg la vânătoare în Africa.Nu mai vorbim de padurarii uciși.(probabil tot de austrieci).

 • Domeniul silvic asigura 2% din PIB! Ce punem in loc si cum compensam firmele si oamenii care lucreaza corect in acest sector daca se opreste taierea legala a lemnului? Cum vom incalzi 2 milioane de case care folosesc lemnul ca modalitate de incalzire ?
  De unde se va importa acest lemn?
  Stie cineva ca este vorba de o resursa regenerabila? Stiti ca vorbim de cel mai bun material de constructii si care fixeaza carbonul ?Pai daca vreti sa fiti anti taiere paduri atunci dati afara mobila din casa, nu mai cumparati mobila, evitati hartia !!!
  Dumnezeu ne-a dat o tara bogata dar nu suntem capabili sa avem grija de ea pentru ca nu avem o minima cunoastere!

 • Buna ziua Romani!
  In Spania pentru o simpla exploatare a unui vad de nisip firma s-a angajat in plantarea a 1000 de beaduti in desert,
  Asa ca la o despadurire trebuie cerut reimpadurire
  Dar sa fim seriosi din 2003 de la prima fabica cati au taiat si cati au plantat??
  Copacii astia au sute de ani
  Ca sa vedeti ca daca un proyect de lege nu se aproba Romania moare

 • Singura soluție va fi sa ne organizam si împreună cu specialiștii sa întocmim un dosar puternic și să-i acționăm în judecată, chiar dacă va trebui să atacăm și Legi care sunt încă permisive acestei distrugeri masive a pădurilor dar sa nu uităm de faună și flora specifică pădurilor. Unde se vor duce atâtea animale care-și pierd habitatul. Urșii au început să-și rezolve problema hranei. Haideți să pornim până vom ajunge la stadiul că nu mai contează. Și să nu uităm de cel mai important fapt între toate, SCHIMBAREA DRAMATICA A CLIMEI datorata acestei protecții a solului la supraîncălzire, deșertificare, echilibrare a temperaturilor zi/noapte. Ziua solul se încălzește, pădurea menține la nivelul solului temperaturi cu 10+15 grade mai scăzute, noaptea aerul recoros din păduri răcorește (răcoarea) solul supraîncălzit și se realiza echilibrarea temperaturilor…. etc

 • Personal nu mai pot citi până la capăt și am cuprins doar o parte din comentarii. Ok. Legal, ilegal, mită, interese politice clar e vorba de bani și numai de bani. După ce vor tăia aproximativ tot și vor ajunge a reteza sub privirile noastre, la propriu, și pomii din parc v-a fi prea târziu să mai reacționăm cu toții împreună. Oameni buni! Avem parte de un mare dezastru în timp real și în plină desfășurare. Austria are păduri și resurse de lemn dar își protejează mediul și tot ce ține de acest ținut. Hello! Nu e nimeni acolo să spună Stop! Ajunge! Și apoi plantat puiet pentru a „cicatriza toate rănile”. Îmi plânge sufletul să văd cum se duce țara asta „pe apa sâmbetei”.

 • statul trebuie să aprobe volumul de lemn exploatat. Restul e șantaj mediatic. Demonstrați cu probe, nu cu povești. Toată presa română este aservită celor care plătesc după interese, iar povestea văd că e scrisă de aucm 3 ani

 • Austria este „cea mai verde” tara!
  Amenzile si pedepsele „taietorilor” sunt mari! In orice tara UE!
  La noi, circula si poza cu oficialii Nastase si presedintele, veseli si multumiti la acordarea diplomei+contractul „benefic” acordat „taietorului…sadic!”
  Ce au facut/ fac predecesorii???
  Se lamenteaza „strainii” care ne compatimesc codrii si animalele pagubite, dar la noi „petrecerea” continua in desantare si inconstienta!
  Va plati viitorul generatiilor fara drept de VETO!
  Imbuibatii isi dezmiarda conturile!

 • AM 56 DE ANI DAR VREAU SA SPUN CEVA. IN AUSTRIA DACA UN AUSTRIACD ARE O BUCATA DE PADURE PROPIETATE PERSONALA SAU PRIVATA SI DACA TAIE VRE-UN ARBORE/POM DIN PROPIA BUCATA DE PADURE FACE 2-3 ANI PUSCARIE ATENTIE CE VA SPUN, PENTRU CA LELIGILE IN AUSTRIA NU SUNT PERMISIVE SI DRACONICE, CREDETI-MA AM 56 DE ANI STIU BINE CE VORBESC!

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.