Business

Ca la noi la nimeni. ISU, între şpagă şi absurd

Radu Rosulescu

Mi-a atras atenția următoarea știre:

Elisabeta Lipă, Ministrul Tineretului şi Sportului, fragment dintr-un interviu în Gazeta Sporturilor:

delisabeta

-Am o problema cu bazele sportive închise pentru că nu au avizul ISU. Şi avem şi bazinele de înot care n-au aviz de funcţionare.

– Câte bazine sunt în situaţia asta?

– Toate bazinele! Nu există un regulament. Nimeni nu ştie ce norme de siguranţă trebuie să respecte un bazin. Am făcut un grup de lucru, să stabilească normele astea. 

Probabil că suntem în mare pericol. Ce ne facem dacă apa din bazine o să ia foc? Că nah, dacă n-are aviz ISU se poate întâmpla din clipă în clipă.

Mda, am fost un pic ironic. Ce pot să fac, ce pot să zic? Ce fac de obicei românii în fața tuturor absurdităților care se întâmplă în țara noastră – fac haz de necaz.

Vrei să fiu serios? Păi în mod serios eu aș cere demisia tuturor șefilor de la ISU. De ce? Pentru că ceea ce se întâmplă astăzi în România mi se pare de un absurd neacceptabil.

Brusc ne-am trezit că nimeni nu are aviz ISU. Cum așa? Ce au păzit cei de la ISU atâția ani de zile? Ce au făcut? Au luat șpăgi ca să închidă ochii sau pur și simplu au luat salariu degeaba și nu și-au făcut meseria?

ARENACum este posibil ca ditamai stadionul, mândria României, Arena Națională, care ne-a costat o grămadă foarte mare de bani (de ce a costat așa de mult e altă discuție) să stea nefolosit pentru că n-are aviz ISU?

Cum este posibil ca pe același stadion să se fi organizat deja o grămadă de meciuri și concerte și de abia acum să se prindă și cei de la ISU că nu are aviz. Alooo, oamenii ăștia chiar nu se uită niciodată la televizor? N-au auzit niciodată că e meci pe Arena Națională? Nici măcar când a fost finala Europa League? Nici măcar nu trebuiau să se uite la televizor. Când a fost finala Europa League tot Bucureștiul a fost dat peste cap. Ar fi fost imposibil să nu afli de acel eveniment dacă trăiai în orașul acesta. Oare toată conducerea ISU o fi fost în concediu? Că altfel nu-mi explic.

Îmi mai vine în minte și altă întrebare – Oare normele astea care sunt cerute de ISU sunt realiste? Adică nah, din punctul lor de vedere probabil că nu sunt cerințe exagerate ci suficiente încât să prevină orice risc. Dar în realitate? Păi dacă ne luăm după normele astea ISU cred că trebuie să închidem toată România pentru că nimeni n-ar lua aviz pe bune. Toate blocurile făcute pe vremea lui Ceaușescu în mod sigur nu corespund normelor ISU.

Și atunci ce facem?

Normal, nu cred că e o soluție să închidem ochii, să mergem pe principiul (foarte răspândit din păcate în România) – las că merge și așa. Dar nici să rămânem în absurdul în care suntem azi nu cred că putem.

Ce aș face eu? Păi aș încerca să găsesc soluții alternative. Spre exemplu – Ce facem? Dărâmăm Arena Națională că n-a fost construită corespunzător normelor ISU? Păi poate e mai simplu să construim alături o stație de pompieri dacă e chiar așa de periculoasă. Punem mai multe extinctoare în fiecare clădire dacă e nevoie, dar nu ne apucăm să punem lacătul pe ușă sau să ne apucăm să le dărâmăm, nu? Pe bune, eu înțeleg importanța prevenției incendiilor, sunt întru totul de acord că o tragedie ca cea de la Colectiv nu trebuie să se mai repete, dar nu sunt adeptul datului cu barda.

BARCAAșa, de curiozitate, oare ce face ISU în legătură cu inundațiile? Oare Dunărea are aviz ISU? Oare Dumnezeu sau Mama Natură (depinde fiecare în ce crede) trebuie să ia aviz de la ISU înaintea
fiecărei ploi sau ninsori?

Ah da, mi-am amintit ce face ISU când sunt inundații. Îi plimbă pe Dragnea și pe Ponta cu bărcuța gonflabilă.

Domnilor șefi de la ISU, chiar nu vă e rușine? Nici un pic?

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.