Bursa din China dă fiori pe BVB. Cum ne afectează?

Stelian Muscalu

China a reaprins lumea. Spaimele crizei abia trecute au revenit ca balaurii în pieţele financiare.  Degringolada, spaima şi teama de ceea ce va urma i-a determinat pe cei mai mulţi brokeri să vândă, chiar dacă au marcat pierderi. Ceea ce a dus toate bursele în roşu. Apoi efectul de contagiune şi-a spus cuvântul şi nu a fost colţ bursier din lumea asta care să fi scăpat neatins.

Se consideră că în acest moment China are trei bule speculative importante: în imobiliare, în creditare şi în investiţii. Iar o explozie a lor reprezintă o provocare uriaşă pentru economia globală.

Cum bursa d ela București nu este o enclavă a reacționat și ea deși conexiunile cu piețele asiatice sunt aproape inexistente. Mai mult bursa de la noi este una foarte mică, sunt doar câteva zeci de mii de conturi comparativ spre exemplu cu bursa din China unde numai numărul micilor investitori sare de 90 de milioane. 

La noi sunt foarte mulţi investitori mici apăruţi după ce statul a binevoit să scoată din pachetele de acţiuni deţinute la companiile energetice pe bursă. Ca să vă faceți o idee despre ce înseamnă BVB -ul prin 2011 erau undeva la 4000-5000 de conturi active.

Revin la companiile energetice scoase de stat pe bursăacolo unde sunt cei mai mulţi investitori mici, aşa numiţii mam and dad. Cei care nu stiu foarte multe despre piaţă şi care merg în general cu valul. De cele mai multe ori aceștia recaţionează emoţional. Asta s-a întâmplat şi pe bursa de la noi. Fiindcă nu avem legături, bursiere directe cu China, reacţia a fost una emoţională. Cad bursele lumii… hai să vindem şi noi… chiar dacă vindem în pierdere.

Bursa de Valori Bucureşti

BET -7,72%

Petrom -9,46%

Electrica -6,71%

Transelectrica -5,1%

Fondul Proprietatea -7,27%

Romgaz -6,94%

Transgaz -7,2%
 * surs BVB, date culese la ora 17:15

 Aceste cifre ne arată primele pierderi directe, cei care au investit în acţiuni şi-au redus profitul cu procentului afişat. Însă foarte mulţi români au bani la fondurile de investiţii, ori în acest caz randamentul investiţiilor scade. Mergem mai departe – fondurile de pensii private înmulţesc banii pe bursa şi ele pot fi afectate de aceste căderi. Însă cea care este cea mai afectată este încrederea.

Lucrurile pot merge şi mai departe.  În funcţie de cum este gestionată această situaţie putem să ajungem într-o criză financiară şi ulterior într-una economică.

De fapt este ştiut faptul că de foarte multe ori pieţele financiare sunt cele care dau semnalul unor crize economice. Pentru că până la urmă căderile de burse se pot traduce prin reduceri de investiţii, care pot ajunge la reduceri de locuri de muncă şi evident la creşterea numărului de şomeri.

Problema este că economiile lumii îşi revin greu. Atât SUA cât şi Europa cresc foarte încet. Lucru care se vede în prețul materiilor prime de pe burse. Prețul petrolului este poate exemplul cel mai bine cunoscut, pentru că a fost și cel mai medfiatizat. Dar la fel stă de exemplu și fierul care a coborât de pe la 150 de dolari pe tonă la sub 50 de dolari. Prețurile cerealelor s-au dizolvat și ele. Fiindca nu este cerere, pentru că economiile se mișcă prea încet. Poate să fie chiar semnalul unui blocaj.

Așadar putem asista la sămânța unei noi crize. Nu putem și cred ca nici nu vrem în acest moment să dăm verdicte. Trebuie să fim atenți la ce se întâmplă pe piețe dar mai ales la deficitele cu care lucrează guvernul. Acum avem nevoie mai mult ca oricând de deficite cât mai mici, adică avem nevoie de bani pregătiți cu care să atenuăm șocurile care urmează.

Astfel de lucruri se mai întâmplă pe burse. Întrebare este dacă avem de a face cu o corecție ceva mai dură sau cu un început de criză.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.