Brexitul trage frâna de mână pe piața auto europeană. Constructorii de mașini se tem că ar putea să fie nevoiți să plătească taxe vamale pentru mașinile produse în UK și exportate în UE, conform autonews. Ei au cerut să fie menținute acordurile de liber schimb pe această piață, a doua cea mai mare din Europa, după Germania.
Două dintre mărcile BMW, Mini și Rolls-Royce sunt construite în UK. Nemții au anunțat că pentru moment așteaptă să vadă în ce direcție o apucă lucrurile. Dar în caz de introducere a unort taxe vamale fabricile de acolo vor fi relocate.
Brațul european al celor de la General Motors, Opel, are fabrici în Marea Britanie sub brandul Vauxhall, ceea ce ridică semne de întrebare privind desfacerea pe piața europeană.
Și Ford a reacționat imediat după vot. Pentru moment americanii spun că nu și-au schimbat planurile de investiții, dar orice este posibil. Conform șefilor companiei, Ford este gata să ia orice măsură pentru ca afacerea europeană să rămână una competitivă. Americanii au trei fabrici în Marea Britanie în care fac inclusiv motoare și transmisii.
Și mărcile de lux intererne se uită câș către acest Brexit. Aston Martin a cerut guvernului britanic să asigure accesul fără taxe pe piețele UE, numai că autoritățile de la Londra și-au cam pierdut puterile. Mingea este acum în mâna liderilor de la Bruxelles.
Acțiunile Tata Motors au scăzut cu 12% imediat după rezultatul votului, cea mai mare scădere a acestora din 2012. Și asta pentru că Tata deține Jaguar Land Rover, cel mai mare producător auto din UK, care livrează în Europa aproximativ 20% din vânzările sale globale.
Industria auto engleză a trece printr-o perioadă foarte bună tocmai datorită faptului că investitorii străni au venit cu foarte mulți bani. Companii Japoneze ca Nissan, Toyota și Honda au venit în Marea Britanie ca să aibă acces la piața europeană.
Reprezentanții Toyota, și-au avertizat angajații, că retragerea U.K. din UE poate duce la o scădere considerabilă a producției din fabricile engleze.
Toyota a produs aproximativ 190.000 de automobile în U.K. anul trecut. Din acestea, 75% au mers la UE. Numai 10 la suta au fost vândute în Marea Britanie.
Nissan, al doilea cel mai mare producător de automobile din Regatul Unit, este de trei decenii în marea Britanie și construiește 475.000 de mașini pe an.Cele mai multe dintre ele pentru export în spațiul comunitar. Una dintre fabricile sale se află chiar în Sunderland, în nordul Angliei, una dintre circumscripțiile care au votat pentru Brexit.
De cealaltă parte Honda produce aproximativ 140.000 de vehicule pe an, inclusiv crossover CR-V și sedan Civic la uzina din Swindon, în apropiere de Londra. Însă jumătate din producție este exportată către UE.
În lipsa unui acord comercial investitorii din piața auto ar putea încetini investițiile în Marea Britanie sau chiar ar putea renunța la ele. Întrebarea mare pentru producatorii auto este ce fel de acorduri comerciale mai pot negocia englezii cu UE. Exporturile din Marea Britanie către UE în prezent sunt libere de tarife și taxe.
U.K. este cea mai mare piață unică de export pentru producătorii auto din Germania. Jumătate din cele 2,6 milioane de mașini vândute anual în Regat sunt construite de către companiile germane.
Evercore se așteaptă ca vânzările de autovehicule englezești să scadă cu 4,5% în acest an, pe fondul incertitudinii economice, procent care să crească anul viitor până la 10%, ceea ce va duce la o scădere de 2,5% în producția europeană în 2017.
În fine Brexit-ul ar putea reduce veniturile din piața auto cu peste 8 miliarde de euro.