Business

BNR a intrat cu bazooka in piata. Era timpul!

Stelian Muscalu

Mai jos aveti comunicatul integral al BNR care este extrem de important. Dupa comunicat am s aredau ce spuneam la BusinessClub acum 2 zile.

“In data de 20 martie 2020, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României s-a întrunit într-o şedinţă de urgență și a adoptat un pachet de măsuri menit să atenueze impactul situației generate de epidemia de coronavirus asupra populației și companiilor românești.

În actualul context intern și internațional și în baza informațiilor și analizelor privind evoluțiile macroeconomice și financiare în continuă schimbare, Consiliul de administrație al BNR a hotărât următoarele:

  • Reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5 la sută, la 2,0 la sută începând cu data de 23 martie 2020;
  • Îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±0,5 puncte procentuale de la ±1 punct procentual. Astfel, începând cu 23 martie 2020, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 1,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se reduce la 2,50 la sută, de la 3,50 la sută. Pe acest fond, este de așteptat ca principalele cotații ROBOR să cunoască o ajustare descendentă semnificativă;
  • Furnizarea de lichiditate instituțiilor de credit prin intermediul operațiunilor repo (operațiuni revesibile cu titluri de stat) în vederea asigurării funcționării fluente a pieței monetare și a altor segmente ale pieței financiare;
  • Cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piața secundară în vederea consolidării lichidității structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanțarea în bune condiții a economiei reale și a sectorului public.

În funcție de evoluția situației, Consiliul de administrație este pregătit să decidă și reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și a celei aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit.

Având în vedere gradul ridicat de incertitudine al evoluțiilor economice și financiare, Consiliul de administrație al BNR a hotărât, totodată, suspendarea calendarului ședințelor de politică monetară anunţat anterior, urmând ca ședințele pe probleme de politică monetară să aibă loc ori de câte ori va fi necesar.

Consiliul de administrație al BNR urmărește cu atenție evoluția situației, deciziile sale având ca obiectiv asigurarea stabilității macroeconomice și buna funcționare a sistemului bancar, a piețelor financiare în folosul populației și companiilor românești.”

Iata ce spuneam la Business Club acum doua zile:

In aceste condiții este nevoie să intre BNR în scenă. Să facă relaxare cantitativă. Și poate să taie si dobânda si să reducă rezervele minime obligatorii. Dar in principal trebuie să intre pe achiyitii. Costurile de finanțare urcă prea rapid, piața secundară la noi este slaba și avem nevoie de banca centrală să preia din piața secundară obligațiuni și să ofere lichiditate pieței. Nu a făcut așa ceva, e o premieră… dar E TIMPUL. Băncile centrale din Polonia și Croația, pe un astfel de fond, au anunțat interevenții, fix pe această schemă, achiziții din piața secundară.ungaria pe alte cai, face astfel de intrari de mai multi ani. BNR ar aparea ca un cumpărător sigur, atunci prețurile în piața secundară nu se mai duc în jos și pe cale de consecință, randamentele în primar nu mai cresc. Avem nevoie de altceva, altfel o pătim rău și nu mai avem șansă decât la FMI. ” – sursa: Business Club 18-03-2020

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.