Încă există mari semne de întrebare despre maşina viitorului – electric sau hibrid? Ideea este că nimeni nu se hazardează să de un răspuns tranşant. Însă uitându-mă la ce se întâmplă pe această piaţă eu cred că maşinile din segmentul electric câştigă teren. Sunt ajutate atât de state, care vin cu tot felul de facilități la cumpărarea lor, iar Norvegia este campioană în acest sens, cât şi de producători care vin cu tot felul de pachete stimulative.
Curentul acesta a ajuns şi în România, aici BMW este printre pionierii pieţei care au gândit un pachet de servicii extrem de interesant pentru cei care vor să-şi cumpere o maşină electrică dar care se împiedică de autonomia ei. Încep cu lucrul care mi se pare cel mai interesant, nu neapărat cel mai important, compania bavareză asigură pentru concediu la prețuri preferențiale o maşină clasică pe carburant tuturor clienţilor care optează să cumpere un autoturism electric de la ei.
Tot nemţii vor să împânzească ţara cu staţii de încărcat, atât staţii comune cât şi individuale la nivelul locuinţei. Nu înainte însă să vină cu un pachet de finanţare pentru achiziţia unei astfel de maşini.
Vă propun să le luăm pe rând.
1. Încărcare. Staţii de încărcare BMW i WallBox, soluţii de consultanţă şi asistenţă
În colaborare cu un partener cu experienţă internaţională, BMW i s-a gândit să ofere clienţilor săi din România soluţii pentru verificarea reţelei electrice casnice. Astfel, încărcarea de acasă se poate face extrem de simplu. La începutul fiecărei zile, utilizatorul poate să găsească automobilul cu acumulatorul încărcat şi pregătit de drum, cu bateria şi interiorul la temperatura optimă.
Orice mașină BMW i3 se poate conecta la o priză de 220V obişnuită (12A), cu împământare, care asigură o putere de încărcare de maximum 2,7 kW. Astfel bateria poate fi încărcată integral în aproximativ 10 ore.
BMW i WallBox Pure (814 Euro + TVA, fără costuri de instalare) este cea mai accesibilă staţie dedicată încărcării atuomobilelor electrice şi asigură o putere maximă de 3,6 kW pentru a alimenta bateria în aproximativ 8 ore.
BMW i WallBox PRO (1665 Euro + TVA) asigură o putere maximă de 7,4 kW pentru o încărcare în aproximativ 4 ore. Staţia este operată printr-un afişaj touchscreen color, cu diagonala de 7 inch (17,8 cm), care oferă control şi monitorizare optimizate ale procesului de încărcare şi permite utilizatorilor să-şi aleagă setările personale. Ecranul poate arăta cât de mult s-a încărcat acumulatorul, precum şi detalii privind ciclurile anterioare de alimentare.
2. Mobilitate. Automobil la schimb pentru concedii.
Există studii conform cărora distanţa medie zilnică pe care o parcurge un automobil de oraş este de 45 de km. Chiar şi aşa autonomia maşinilor electrice sare bine de 150 de km. Dar ce faci când pleci în concediu şi când teoretic parcurgi mii de km?
Pentru proprietarii de BMW i3 care au nevoie de un automobil în călătoriile de vacanţă, se asigură acum servicii de închiriere automobile la preţuri preferenţiale, dar şi o ofertă personalizată în funcţie de cerinţele individuale ale fiecărui client. Costurile variază în funcţie de durata închirierii şi numărul de zile, cu un preţ de început de 55 de Euro pe zi.
3. Finanţare. Flexibilitate în opţiuni.
Dar până acolo o problemă pot să fie banii. Aşa că BMW Financial Services oferă o gamă largă de soluţii de finanţare pentru BMW i3. BMW Select, formula cu valoare reziduală de până la 51,6%, asigură o rată lunară cu jumătate mai mică faţă de un serviciu de finanţare obişnuit. În plus, acest pachet asigură flexibilitate totală la finalul perioadei de finanţare: clientul poate preda maşina pentru a achiziţiona una nouă, fără achitarea valorii reziduale; poate prelungi contractul de finanţare eşalonând valoarea reziduală sau poate cumpăra maşina achitând valoarea reziduală.
4. BMW i3 – costuri totale utilizare
BMW i3 asigură un consum de energie deosebit de mic, ceea ce traduce printr-un cost la 100 km de sub 7 lei. Astfel, costurile de alimentare pentru BMW i3 sunt la aproximativ 33% faţă de un BMW Seria 1, 118d, 30% faţă de un BMW Seria 3 320d sau 25% comparativ cu un BMW Seria 1 120i. La aceasta se adaugă costuri zero pentru înmatriculare şi impozitul anual şi rata de asigurare CASCO prin BMW Financial Services redusă cu 0,36 puncte la 3,04%.
Cu frânare regenerativă eficientă şi puternică la ridicarea acceleraţiei, BMW i3 poate fi utilzat cu operarea foarte rară a frânelor convenţionale. Aceasta, alături de un motor electric simplu, care nu necesită operaţii de mentenanţă, reduce semnificativ costurile de service şi intervalele de revizii.
Cu beneficiul costurilor de combustibil mai reduse, avantajul se înclină suplimentar în favoarea automobilului electric dacă sunt considerate distanţe şi perioade de timp mai mari. În cazul unei posibile implementări a ecotichetului de 4500 Euro pentru automobile electrice, avantajul creşte semnificativ şi BMW i3 devine unul din cel mai economice şi accesibile modele al mărcii BMW.
Nu cred ca exista nici un semn de intrebare legat de masina viitorul si aceasta este clar electrica. Singurul dezavantaj momentan este costul de achizitie destul de mare, dar si acest obstacol va fi depasit in anii ce urmeaza odata cu lansarea Tesla Model 3, Chevrolet Bolt si a altor modele electrice de la marile companii auto.
In rest doar avantaje: cuplu instant, cheltuieli de exploatare si intretinere mult mai mici, upgrade simplu (vrei mai multa autonomie, schimbi bateria, vrei o aplicatie noua, faci un update de soft – vezi OTA updates de la Tesla). Statiile de incarcare sunt si ele tot mai multe si in cativa ani iti vei putea face si concediul linistit intr-o masina electrica.