Politic

Blocați în trafic

Marius Dragu
Scris de Marius Dragu

Să vorbim cu cifrele pe masă: În clasamentul celor mai aglomerate orașe din lume București se află pe locul 14, conform TomTom Traffic Index – care monitorizează traficul din 416 orașe din 57 de țări. Vestea bună este că am coborât în clasament după ce în 2017 am fost pe locul 7, iar în 2018 am fost pe locul 11. Doar că nu este meritul administrației de la București. La noi n-a scăzut aglomerația ci a crescut în alte orașe mai mult decât la noi.

Conform aceleiași statistici nivelul congestiei în trafic a crescut de la 49% la 52% – un drum cu mașina în București care în mod normal s-ar parcurge în 30 de minute, la ora de vârf se parcurge cu 28 de minute în plus dimineața și cu 31 de minute în plus seara. Cineva care merge cu mașina în fiecare zi ar putea, pe parcursul unui an, să împletească 57 de căciulițe și 10 pulovere în timpul în care este blocat în trafic.

Soluții miraculoase nu există. Dar să nu facem nimic nu este o soluție. În ritmul actual Bucureștiul se va bloca complet în câțiva ani dacă nu se iau măsuri.

Toată lumea știe ce ar trebui făcut. Pentru că este o problemă care preocupă orice cetățean al Bucureștiului. Nu pot veni cu o soluție la care nu s-a mai gândit nimeni până acum pentru că toți cei care stau blocați în trafic zilnic s-au gândit deja la toate soluțiile care s-ar putea implementa și au imaginat deja tot ce se putea imagina.

Trebuie să pornim de la realitate.

Realitatea este că în București există 3 mașini pentru 1 loc de parcare. Deci este nevoie de mai multe locuri de parcare. De asemenea realitatea este că fiecare bucureștean beneficiază de 16mp de spațiu verde, în timp ce standardul UE este de 26mp. Ar trebui să construim mai multe parcări, dar nu ne permitem să luăm din spațiul verde care și așa este prea puțin, deci trebuie construite parcări subterane. Construcția de parcări subterane nu este ieftină, dar tot realitatea ne spune că în București s-au cheltuit sume absurde, așa cum reiese din rapoartele Curții de Conturi – de exemplu: 310 lei o crizantemă, 2800 lei un coș de gunoi, 1500-2500 lei plantarea unui copac. Să nu mai menționez de câte ori s-au schimbat bordurile. Deci nu din cauza lipsei banilor nu avem parcări.

Realitatea ne arată că mașinile ocupă cel mai mult spațiu pe carosabil. Și nu contează dacă sunt diesel sau electrice, spațiul ocupat este același. Soluția optimă o reprezintă încurajarea folosirii transportului în comun și a vehiculelor pe 2 roți – biciclete, motociclete, scutere electrice. Pentru aceasta este nevoie de amenajarea de piste de biciclete și de asemenea de parcări pentru biciclete. De asemenea este nevoie ca transportul în comun să fie modernizat și mai ales să fie predictibil, în fiecare stație să existe un orar și să fie respectat.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.