Business

BlackFriday – studiile lor şi studiile noastre

Stelian Muscalu
Astăzi sărbătorim consumul şi consumerismul. Este ziua în care producătorii şi vânzătorii îşi freacă mâinile de bucurie, în timp ce clienţii lăsă emoţia să domine raţiunea.
Din dorinţa de a câştiga cât mai mult şi cât mai repede, unii comercianţi au muşcat din caşcaval şi au început sărbătoare muuult mai devreme. Oficial, în această noapte a început Black Friday. Însă această vineri neagră a început pentru mulţi clienţi cu o noapte albă şi se poate transforma într-o perioadă roz pentru magazine. Netopia estimează că în acest an românii vor cheltui pe internet cu o treime mai mult decât anul trecut.
Se estimează că cei mai mulţi bani vor merge către telefoane şi calculatoare, dar şi haine, cosmetice şi chiar bilete de avion. Un studiu al Millward Brown arată că dintre românii cu vârste între 18 şi 65 de ani, aproape jumătate se pregătesc să cumpere ceva de Black Friday – e un procent de aproape 3 ori mai mare decât în 2012. Comercianţii jubilează. Emag vorbeşte deja de vânzări de un miliard de lei la nivelul întregii pieţe româneşti. 200 de milioane vor să fie doar vânzările lor, în vreme ce Flanco ţinteşte la DOAR 130 de milioane.
Stdiile de piaţă spun că românii sunt dispuşi să plătească undeva la 460 de lei în medie într-o singură zi pe cumpărăturile on line. Adică mai bine de 100 de euro. Bugetul a crescut semnificativ dacă ţinem cont că anul trecut bugetul era de doar 340 de lei. Şi tot aceste studii spun că în coşul de cumpărături se vor afla 3-4 produse.Sună destul de ciudat media bugetul de 100 de euro asociată cu cele 3-4 produce. Prin urmare vă propun să facem propriul nostru studiu.
Vreau să ştiu de la voi ce buget aveţi disponibil pentru cumpărăturile de Black Friday şi câte produse vă gândiţi să achiziţionaţi sau deja aţi cumpărat. Vă aştept răspunsul aici pe blog, sau prin sms la numărul de telefon 0774.600.600 de la ora 12:00.

10 comentarii

  • Eu nu cumpăr nimic de BF, nu sunt genul. Cumpăr când am nevoie după ce m-am gândit bine înainte. Evit perioadele de genul acest pt că există riscul să intru în vria de a mai pune 10 chestii total inutile în coş. Din ce observ în jurul meu se pătrează tentaţia pentru electoIT dar a apărut şi ceva nou: parfumul (mă rog, apă de toaletă).

  • Statistic vorbind nu-i putem influenţa. Ca să explic am 2 statistici: una personală: din 5 oameni cu care am vorbit pe această temă 4 nu au schimbat nimic, unul a schimbat produsul dar nu decizia de a cumpăra (dacă nu uit, după bf revin cu concluziile lor). Iar cealaltă este timpul nostru de a explica vs timpul companiilor de a convinge. Companiile pot cumpăra destul timp cât să devină lipsită de relevanţă "rezistenţa".

  • Din pacate, BF-ul in Romania e ovazia pentru retail-eri sa scape de produsele problema. E verificata situatia, daca urmariti numarul de intrari in service a peroduselor electrocasnice cumparate in aceasta zi, va ia capul. Dar, pe principiul "ieftin si bun, dom'le", romanul va cumpara fara sa se gandeasca la aspectele astea…

  • Si eu stau linistit de aceasta tiganie (BF).In plus oameni care cumpara sunt oameni prost informati si cumpara la primul impuls.Cumparaturile in general le fac cu cardul de cumparaturi si nu din economii cum ar face un om cu capul pe umeri!!!

  • Cred că eşti un pic prea răutăcios, dacă-mi permiţi. BF este un lucru bun dacă ştii ce vrei. Dacă nu, nicio altă zi nu este bună pentru cumpărături. Întâmplător în această zi companiile investesc mai mult în marketing. Este evident că orice companie va pune la reducere produsele din care are profit mai mare. Dar este la fel de evident că pot coincide interesele.

    Cât despre card de cumpărături vs card de economii eu aleg cardul de cumpărături când este vorba de ceva peste 300 lei. De ce? Simplu, plătesc din banii pe care nu i-am muncit încă şi rămân motivat să produc mai mulţi bani. Rolul economiilor este să le foloseşti în cazuri de extremă necesitate sau să le transformi în investiţii. Un telefon poate fi considerat investiţie dacă eşti agent de vânzări, în rest… nu prea.

  • Poate sunt ratacios,dar ma refeream la faptul ca oameni in general, cumpara fara o analiza a produselor si se lasa prostiti de cifrele care nu arata niciodata adevarul.Cardul de cumparaturi e ca si cum ai cumpara cu bani de imprumut care nu stii cand ii dai inapoi sau cand ii ai si asta poate duce la probleme financiare!!!

  • Cu riscul de a se supăra Stelian, îi cam acaparez postarea.

    În primul rând nu sunt de acord cu trimiterea la ideea că românul e prost, îmi pare rău, dar mi-e greu să tolerez. Cred că românul este la fel de prost ca orice alt personaj din acest univers.

    În al doilea rând, este logic ca numărul produselor intrate în service şi cumpărate în bf să fie mai mare decât numărul produselor cumpărate într-o zi normală pentru simplul fapt că şi numărul produselor vândute este mult mai mare. Dilema este: procentual vorbit numărul total de intrări în service vs numărul total de achiziţii este în medie același sau dublu faţă de medie sau… cum?

    În al treilea rând cred că este o falsă idee asta cu "retail-eri sa scape de produsele problema" din n motive şi cel mai important este că tot ei vor trebui să rezolve problemele, iar achiziţiile online implică dreptul de a returna produsul fără discuţii.

    "Capcana" este legată de utilitate nu de calitatea produselor, dar aici depinde de tine nu de un comerciant oarecare. Eu de mine fug când refuz să cumpăr de BF.

    Companiile vor să intri în vria de a cumpăra produse sociale, nu maşini de spălat, acolo au profit mic. La telefoane, parfumuri, haine au profit serios. A se vedea prima pagină a emag în perioada asta.

  • N-am trait in USA, asa ca pot doar sa-mi dau cu presupusul.

    Probabil ca in USA Black Friday e diferit decat in Romania. De ce? Pentru ca acolo sunt reduceri mai substantiale. Mecanismul e urmatorul. Din cand in cand magazinele isi reimprospateaza stocurile, iar ce nu s-a vandut pana atunci ajunge la superoferta, doar ca sa scape de marfa si sa elibereze spatiul.
    Probabil ca asa a aparut si Black Friday si perioada de super reduceri de dupa sarbatori.

    In Romania magazinele isi fac mai putine stocuri pentru ca si rulajul e mai mic. De aceea nici nu au prea multe produse ”de aruncat”.
    Bineinteles, daca tot s-a raspandit ideea de Black Friday se foloseste ocazia ca un instrument de marketing / reclama.

    Eu am constatat ca nu merita sa ma agit de Black Friday. Repet, poate in USA or sta altfel lucrurile, dar in Romania nu merita.

    De exemplu, anul asta mi-am luat un televizor si o masina de spalat. Nu am asteptat Black Friday. Le-am luat cand am gasit oferte bune. Avantajul e ca am luat ce mi-am dorit nu ce doresc magazinele sa vanda, iar ca pret am iesit cam la fel.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.