Lifestyle

Biroul şi biropaţii

Hai să alegem cuvântul zilei … ca fiind echilibru. Și o să mai vorbim astăzi despre majoritatea prietenilor mei (și-ai tăi), care sunt “biropați”. Ăsta e un termen inventat ad hoc și se referă la cei care stau pe scaunul ergonomic sau mai puțin ergonomic al biroului cu orele…cu zilele. Și tu faci la fel? Nu-i tocmai ok.

Hai să facem un calcul ușor: să zicem că stai 8 ore la birou și pentru că se apropie deathline-ul n-ai timp nici să bei apă. Și nu te ridici decât de 3 ori faci refill la borcanul de cafea. Apoi te urci în mașină cu gândul la ce ai de făcut a doua zi și petreci o oră “amuzantăîn mașină până acasă. Și acolo … te așezi să te odihnești pentru că ai avut o zi lungă și obositoare. 8 +1+4 = 13 ore mai puțin norocoase pentru coloana ta!!

Apare mai întâi o durere între omoplați , care se accentuează la sfârșitul programului … și se complică apoi cu o durere de spate sau de ceafă care te ia cu amețeli. Și mai ridici și o tonă de dosare și duci la nesfârșit un laptop după tine oriunde…. Apoi după o perioada, când încerci să te apleci după cumpărăturile din mașină, acolo rămâi!! Ințepenit!!

Ăsta e momentul la care nu o să ajungi … pentru că … echilibru!! Și pentru că trebuie să învățăm să ne pese de sănătatea noastră și de noi în anii care vor veni.

Durerea de ceafă poate ascunde o spondiloză sau o hernie de disc, durerea în zona lombară se poate lăsa cu sciatică sau lombalgie și ajungi să simți un picior amorțit … de vreo compresie radiculară sau vreo hernie de disc. Și atunci când puiul de om de acasă îți cere “brațe” trebuie să-l refuzi elegant pentru că nu ai avut grijă să poți!

bor 2Cele 13 ore sunt lungi și dificile pentru coloană. Așa că e musai să le întrerupem cu pauze “dese” nu și lungi în care fie ca bei apa (bei apă, nu-i așa?), fie că mergi la imprimantă …sau pur și simplu dai o tură de birou și te întinzi puțin. Asta ar fi bine să se repete la fiecare 20 min. Dacă nu te bazezi pe memorie, pune alarma să-ți aminteasacă. Doar asta și într-o săptămână o să faci diferența.

Apoi vorbim despre cum stai pe scaun. Coloana lombară suportă în cele multe ore de “șezând” de 4 ori greutatea corpului. Și, mai mult, se ocupă săți mențină poziția, așa cum iți trebuie. Efortul la care o supui este mare. Așa că merită săi iei cel mai bun scaun, care să aibă suport lombar, cotiere și mai ales să fie reglabil pe înălțime și adâncime. Continuăm pe puncte:

Suportul lombar forțează oarecum coloana să stea într-o poziție cât mai aporape de fiziologic și o detensionează. Reglează poziția scaunului astfel încât să simți că ai o coloană care nu face efort

Cotierele preiau mare parte din sarcina umerilor și atunci tensiunea la sfârșitul zilei e mult mai mică.

Atașează laptop-ului tastatură și biroului un suport. Te apropii cel mai mult de poziția corectă

Asigură șoldurilor un unghi drept … și genunchilor la fel.

Păstrează o distanță de aproximativ jumătate de metru de monitor și ai grijă să fie postat întotdeuna în fața ta, nu în lateral.

Așează-ți o cutie mică sub picioare să ajuți un pic și circulația sângelui.

Dacă toate astea sunt îndeplinite și adaugi zilei o oră de mișcaremișcaremișcare, care să te bucure. Poate să fie o miuță, un curs de street dance, un tenis cu băieții sau pur și simplu o plimbare în pas hotărât pe jos până acasă – ai șanse mari ca mai târziu să te pupi în oglindă. Însă dacă după toate astea tot “ține spatele” la sârșitul zilei și nu poți să te apleci să te speli pe dinți dimineața, sună-mă! Sunt fizioterapeutul de serviciu și ai nevoie de mine. O să-ți fac o evaluare și o să hotărâm împreună un plan de bătaie. Iți dau carnet de student 😉 și-ți predau școala spatelui … și apoi îți dau temă pentru acasă – o lista cu exerciții drăguțe care să-ți încălzească musculatura spatelui la începutul lui mâine și astfel săți ajuți partenerul-coloana să te susțină în echilibru toată ziua. Echilibru zici? Echilibru să fie!!

specialist Fiziokinetoterapeut Ana Maria Florescu

ana

 

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.