Business

Aveţi de făcut tranzacţii, cu sume mari, în euro?

Stelian Muscalu
 Azi am avut o zi atipică pe curs. Leul a ieşit din amorţeală şi s-a dus uşor la vale, a ieşit din intervalul de variaţie cu care ne-a obişnuit în ultima lună şi jumătate de 4,41 – 4,42.
În analiza bancherilor de la ING scăderea leului este pusă în context regional pe de o parte şi aici se face referire la tensiunile dinaintea alegerilor parlamentare din Polonia din acest week-end. De cealaltă parte se vorbeşte despre revenirea îngrijorărilor privind China.
Astăzi este o zi importantă pentru cursul valutar. Avem şedinţa BCE-ului în care aşteptăm decizii legate de evoluţia monedei unice europene. Există semnale că Banca Centrală Europeaynă ar vrea un euro mai ieftin şi există mai multe moduri prin care BCE ar putea deprecia euro în această săptămână.
Scenariul cel mai dăunător pentru moneda unică ar fi o nouă reducere a ratelor dobânzii. Cu toate acestea, având în vedere că ratele sunt deja la nivele extrem de scăzute, șansele de a avea rate chiar mai mici sunt neglijabile, dar beneficiul ar fi evitarea obstacolelor logistice pe care le implică majorarea programului de cumpărare de active (relaxare cantitativă, sau quantitative easing – QE).
Aceasta ar fi a doua opțiune a ECB. În cazul în care aleg să facă acest lucru fără a extinde data de încheiere a programului, ar însemna operațiuni agresive (va fi nevoie să se cumpere obligațiuni într-un ritm mai accelerat) care ar fi, de asemenea, un scenariu perdant pentru euro.
Cea de a treia opțiune ar fi să se extindă tipul de obligațiuni ce pot fi achiziționate.
A patra și cea mai mediatizată variantă ar fi o simplă prelungire a termenului de încheiere a programului QE (termenul este acum septembrie 2016).
Având în vedere observațiile recente ale lui Mario Draghi și ale președintelui Bundesbank, Jens Weidmann, se poate trage și concluzia că nu există un consens pentru o schimbare a politicii monetare în această lună. Dacă asta se va întampla sau dacă acțiunile vor fi luate cu jumătăți de măsură, vânzatorii de euro vor fi prinși pe picior greșit, iar mișcarea ascendentă ar putea fi bruscă.” susține Vlad Baciu, analist TeleTrade.
De cealaltă parte tot azi, ministrul de finanţe ar putea să mai spună câte ceva despre rectificarea bugetară. De cealaltă parte nu trebuie neglijată supărarea FMI, care vede deficitul bugetar aproape de 3% din PIB în 2016 şi anticipează riscuri de depăşire a acestui nivel în 2017 din cauza tăierilor de taxe.
Prin urmare în perioada imediat următoare există posibilitatea lărgirii culoarului de variaţie în intervalul 4,41-4,43 fără derapaje majore pe termen mediu din partea monedei naţionale.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.