Business

Autodistrugerea României – hoții de lemne din Bilbor (II)

Stelian Muscalu

Vă povesteam în prima parte a acestei anchete cum am pătruns în patria hoților de lemne. Ceea ce se întamplă în zonele de munte este de fapt un stat in stat. Toți sunt mână în mână, toți sunt ucigași ai pădurilor.

Discutie reporter – sursa

Am discutat cu sursele noastre care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Cine sunt oamenii care taie… trebuie să fie cineva în spatele lor care să-i acopere. Înţeleg ca sunt primarii.

-Da primarii, care în consiliul local taie şi spânzură absolut totul. Mergem mai departe. Oamenii politici. Fostul prefect Duşa Mircea, care este vicepreşedinte la Camera Deputaţilor (nr la momentul realizarii acestui reportaj), el acoperea toată tărăşenia.

– Sub ce formă, avea o firmă şi el?

Ei sigur că da… prin neamuri. Dar ei îi scotea din încurcătură. Mergem mai departe. Mai departe e Valer Dorneanu care se ocupă de tărăşenia asta şi se ajungea până la Adrian Năstase, până la Adrian Năstase se ajungea cu tărăşenia asta.

Întâlnirea cu sursa e surprinzătoare. Omul chiar poartă mască – şi, sesizându-ne uimirea, insistă că hoţii de lemne sunt realmente periculoşi.

-Ce faceţi cum e?

-Trebuie să ne ferim de mafie… aşa se lucră în comună

Dar e aşa belea cu oamenii ăştia aici?

– E mare, e foarte mare, sunt pe o mână toţi poliţie… de la primar pleacă

totul.

-De la primarul din Bilbor?

-Păi el e acolo pe o mână cu poliţia cu preotul.

O apucăm pe drumuri de munte, altele decât cele pe care ne-a dus ghidul de la Ocolul Silvic. Surpriză, noi întâlnim aproape imediat o echipă de ţapinari. Ghidul ne spune că cei doi prinşi în flagrant sunt chiar … nepoţii primarului din Bilbor. Total neprietenoşi aceştia dispar rapid. Însă lemnele rămân în urma lor.

După ce ne face inventarul dezastrului din Bilbor, sursa noastră dispare… la fel cum a apărut, rapid şi speriat.

Coborâm din munţii Bilborului în sat, încercăm să luăm legătura cu primarul, să vedem ce are de spus în legătură cu tot ce se întâmplă pe domeniul pe care-l păstoreşte .

Ajungem la primărie. Deşi este doar ora 3 aceasta este închisă. Am fost avertizaţi oricum că primarul o să dispară, că întâlnirea unor străini de comună cu nepoţii lui îl va alerta. Atunci hotărâm să-I facem primarului o vizită acasă. Numai că între timp, observăm că suntem urmăriţi. Facem mai multe ture prin comună ca să ne convingem că nu este doar o senzaţie. Oamenii primarului acţioneaza… acţionam şi noi.

Oprim brusc şi mergem către urmăritori.

19,44 – Bună ziua, aveţi să ne spuneţi ceva? Ştiţi ceva de domnul primar?…am văzut că vă tot ţineţi după noi

-Apăi noi ne plimbăm

-Noi am facut 3-4 ture pe aici şi dvs. tot după noi…

-La fel şi noi putem spune că vă ţineţi după noi

-Pai dvs eraţi în spatele nostru nu noi în spatele dvs

-Pai ce acum nu mai avem voie să mergem pe drum?

-Ba da, dar tot aşa după noi…

-Da şi mai venim…

Aflăm că ca unul dintre pasageri este chiar fratele primarului din Bilbor. Tot el ne spune că suntem chiar în dreptul casei primarului. Aruncăm o privire peste gard şi rămânem muţi în faţa parcului auto deţinut de acesta…. un Mercedes, un Audi şi un Volskwagen, impreună maşinile valorează peste 100 de mii de euro. Din păcate la poarta primarului nu vrea să răspundă nimeni… deşi vedem perdeaua mişcându-se, deşi simţim că suntem urmăriţi… nu putem intra pe proprietatea privată a primarului din Bilbor.

În lipsa primarului încercăm să obţinem câteva răspunsuri de la fratele acestuia… despre care avem informaţii că nu este străin de afacerile primarului.

-Stiţi că sunt oameni care spun că pe aici se cam fură lemn, că e o problemă în acest sens. Era bine să fie primarul că el este autoritatea statului şi el ar fi trebuit să-şi dea cu părerea despre acest subiect

-Ei fură pe naiba, ce naiba să mai fure, au câte un pic de pădure …ce eu dacă tai lemne din pădurea mea este furt?

-Păi tocmai ăsta este motivul pentru care trebuie să vorbim cu primarul. Deci

oamenii o duc greu pe aici?

-Da foarte greu.

-Dar mă uit la vila asta roşie nu prea arată a case de oameni sărmani

-Astea nu-s vile sunt 2 case de locuit la 2 copii de ai mei

-Astea nu-s vile. Astea sunt nişte căsuţe

-Cam ce suprafaţă au?

-Cam 10/9

-Deci 180 mp… frumoase să le stăpâniţi sănătoşi

-Asta nu-i vilă. Vila e aia de 20 de camere… cum au ăştia care ne conduc

pe noi.

-Cine? Politicienii?

-Da, ăia care ne conduc pe noi

În Bilbor majoritatea localnicilor sunt hoţi de nevoie. Mai curând, sunt pălmaşii hoţilor, un fel de robi liberi, care însă n-au de ales. Ca să supravieţuiască, fură lemn din pădure, pe care-l valorifică la gaterul primarului, al pădurarului, al popii sau al altor câţiva bogătaşi ai comunei. Aceştia impun preţul metrului cub de lemn furat, tot ei comandă culegătorilor de buşteni cînd li se isprăveşte materia primă.

Dar pălmaşii din Bilbor sunt numai prima verigă a unui lanţ trofic care se îngraşă pe măsură ce urci.

În partea a III- a a reportajul o să coborâm din nordul Harghitei spre sud, în partea ungurească a judeţului, spre fieful lui celui care a fost Verestoy Attilo, aşa cum ne informează oamenii locului. … ne vom îndrepta spre Vlăhiţa. O comunitate care rivalizeză cu Bilborul din punct de vedere al infracţionalităţii forestiere.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.