Business

Atac terorist … la bugetul de pensii. Parlamentul loveşte din nou

Stelian Muscalu

În ţara asta se întâmplă nişte lucruri care depăşesc orice imaginaţie. Eu, cu permisiunea voastră, le-aş numi chiar atentate la securitatea economică. Parlamentarii noştri, căci despre ei este vorba, se comportă precum trupele învinse, ard totul în jurul lor. Nu le pasă de nimic. După ei vine potopul. Strategia este destul de ciudată dacă este să ţinem cont că alegerile nu s-au consumat şi deci nu cunoaştem rezultatul. Ce ne facem dacă aceeaşi clasă politică va câştiga alegerile, ceea ce este cel mai probabil, fiindcă alţii mai buni nu avem? Păi va fi obligată să se lupte cu toate legile aberante pe care le-a dat. Şi atunci nu pot să mă gândesc decât la faptul că nu le va respecta. Pentru că nu are cum.

Parlamentarii, în nemărginita grijă pentru viitorul acestei ţări s-au gândit, evident după ce şi-au asigurat lor şi reprezentanţilor autorităţilor locale pensii speciale, s-au gândit acum că trebuie să mai facă o categorie de pensii speciale pentru profesori.

Acum dacă ţinem cont că în ţara asta sunt cam 240 de mii de profesori adică tot atâtea voturi, putem să ne explicăm gestul aleşilor. Dacă acestor cadre didactice le mai adăugam un soţ sau o soţie, deja ne apropiem de jumătate de milion de voturi. Asta da afacere.

Să nu fiu înţeles greşit. Medicii şi profesorii trebuie să se bucure de toată atenţia societăţii, inclusiv din punct de vedere financiar. Dar nu aşa. Ceea ce fac parlamentarii acum este un atentat terorist la bugetul de pensii.

Deja senatorii au stabilit că proiectul care acordă personalului didactic cu o vechime de cel puțin 30 de ani, o pensie de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimul an de activitate, să fie votat în prima ședință a Senatului din septembrie. Vă daţi seama cum vor creşte salariile acestor cadre didactice în ultimul an dinaintea pensionării? Acum întreb şi eu ca prostul: nu ar fi mai bine să punem pe picioare o economie funcţională care să asigure un venit decent pe toată perioada de activitate a profesorului şi nu doar la pensie?

Probabil că cei mai mulţi dintre voi vă întrebaţi care este efortul  bugetar. Asta m-am întrebat şi eu în condiţiile în care fondul de pensii deja se clatină grav. Există acolo un deficit uriaş de 4 miliarde de euro. Doar în ultimii 2 ani a crescut cu 1 miliard. Ceea ce se întâmplă în acest moment cu natalitatea în România va duce cu siguranţă la imposibilitatea primirii unei pensii decente chiar în viitorul apropiat. Presupunând că nu am avea acest bolovan de gât, numit Parlamentul României, presupunând că aceşti indivizi nu ne-ar mina viitorul, doar din cauza natalităţii reduse, problemele care apar la bugetul de pensii vor fi uriaşe. O altă veste proastă este că la pilonul I de pensii, cel administrat de stat, nu se respectă principiul contributivităţii. Adică cei care plătesc azi bani grei la fond, îi plătesc pentru cei care sunt acum la pensie, fără ca vreun leu din ceea ce se plăteşte azi să se regăsească în viitoarea lor pensie. Noi, cei care muncim acum, vom avea pensii plătite de cei care vin după noi. Partea proastă este că, atunci când ne uităm în spate, rândurile muncitorilor care vin se subţiază… tot mai tare. Asta înseamnă că vor fi tot mai puţini oameni  în câmpul muncii şi tot mai mulţi pensionari. Ăsta este ciclul la care asistăm în acest moment.

Din păcate natalitatea nu se mişcă în direcţia dorită, exact din cauza clasei politice care nu a făcut nimic pentru bunul mers al economiei  în această ţară, concentrându-se în ultimii 26 de ani doar pe interesele proprii şi pe cele de partid. În aceste condiţii, este cât se poate de normal ca părinţii tineri şi responsabili să ezite să dea naştere pruncilor. Dar dincolo de povara natalităţii, vin parlamentarii, pe care nu-i interesează absolut nimic despre indicatorii macroeconomici de mâine, calcă totul în picioare şi anunţă pensii speciale pentru profesori. Ceea ce duce la colapsarea prematură a sistemului.

Mai există câteva instituţii cu capul pe umeri în ţara asta, fapt pentru care sunt şi extrem de hulite. Executivul care a spus clar că nu susține proiectul pensiilor speciale, deoarece nu sunt indicate sursele de finanțare, iar cheltuielile bugetare ar fi majorate. La rândul său, Consiliul Economic și Social, a respins proiectul cu argumentul că tinerii profesori vor fi discriminați, deoarece dascălii aflați în ultimul an de muncă vor putea obține norme duble doar pentru a-și mări salariul înainte de pensie, iar tinerii profesori vor rămâne cu norme reduse, fiind astfel premise pentru fraudarea sistemului de remunerații.

Vă reamintesc că recent, și funcționarii publici parlamentari au primit dreptul la o pensie în cuantum de 80% din veniturile obținute în ultimul an de activitate, dacă au o vechime în Parlament de cel puțin 14 ani.

Dar ştiţi ce, eu cred că profesorii sunt suficient de inteligenţi ca să nu se lase duşi de nas de promisiunea parlamentarilor. O promisiune care, indiferent din ce unghi o priveşti nu poate fi susţinută.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.