Lifestyle

Aromele iernii – Gusturi tradiţionale în perioada sărbătorilor de iarnă

Stelian Muscalu

Aromele Iernii- Gusturi traditionale de sezon din Europa

Cozonac (Romania)

Dulce, savuros, aromat, cu stafide, nuci, ciocolată sau rahat, cozonacul este o prăjitură tradiţională românească, nelipsită de pe mesele festive de sărbători. Cu o istorie îndelungată şi cu reţete îmbogăţite diferit de mai multe popoare europene, cozonacul românesc este preparat din făina, lapte, zahăr, ouă, unt, drojdie, iar umplutura se pregăteşte după gust şi influenţele culinare adoptate de fiecare zonă a ţării. După forma pe care o au, cozonacii pot fi simpli sau împletiţi, drepţi sau rotunzi, aceştia din urmă fiind specifici zonei Moldovei şi cunoscuţi sub numele de “babe”.

Turta Dulce (în întreaga Europă)

Turta dulce este un biscuite realizat din făină de grâu, zahăr, unt şi diferite condimente puternic aromate, cum ar fi ghimbirul şi scorţişoara, fiind un desert popular în multe ţări europene, pe perioada sărbătorilor. Se spune că prima reţetă de turtă dulce a apărut în Grecia, în anul 2400 d.Hr., până în Evul Mediu reţeta devenind cunoscută şi în alte părţi ale Europei.

Makowiec (Polonia)

În Polonia, pe perioada iernii şi mai ales în luna decembrie şi în preajma sărbătorilor, cel mai des întâlnit desert pe mesele polonezilor este un chec cu umplutură de mac, numit şi „Makowiec”. Acesta se aseamănă cu o ruladă elveţiană şi conţine o umplutură de seminţe de mac, miere, stafide, nuci şi scorşişoară. Tradiţia spune ca dacă doriţi să aveţi un an bogat, atunci trebuie sa consumaţi mac inainte de Anul Nou.

Lussebullar (Suedia)

“Lussebullar” este un desert festiv pregătit de suedezi, de mii de ani, pentru a o celebra pe Sfânta Lucia. În dimineaţa zilei de 13 decembrie, mulţi copii din Suedia se îmbracă în haine tradiţionale şi cântă colinde, pentru a o sărbători pe cea care aduce lumina, în cea mai “intunecată” perioadă din an. Cu această ocazie, suedezii pregătesc traditionala „Lussebullar”, denumită şi „turtiţa cu şofran”, făcută din grâu, unt, zahăr, şofran şi stafide.

Panettone (Italia)

În timpul celor mai reci luni de iarnă din Italia, vă puteţi îndulci cu un tort Panettone. Înalt şi dulce, umplut cu stafide şi aromat cu coajă de lămâie sau de portocală, originile acestui tort datează încă de pe vremea Imperiului Roman, când a fost îndulcită cu miere pentru prima dată un tip de prăjitură dospită. În prezent, brutarii italieni produc numai în luna decembrie aproximativ 117 milioane de torturi Panettone şi Pandoro (un tort similar), în fiecare an.

Galette des Rois (Franta)

În Franţa, pe perioada lunilor reci de iarnă dar mai ales în luna ianuarie, veţi întâlni în multe brutării şi supermarket-uri, tortul „Galette des Rois”. Acesta este adesea umplut cu migdale sau cremă de vanilie, dar poate fi pregătit şi cu o cremă de fistic. Începând cu secolul 14, tortul a fost servit în mod tradiţional în data de 6 ianuarie, când se sărbatoreşte Boboteaza, iar în prezent, tortul „Galette des Rois” este un desert festiv extrem de apreciat, pe care francezii îl savurează de Anul Nou împreună cu prietenii şi familia.

King Cake (Rusia)

În timpul iernilor reci din Rusia, tortul “King Cake”, denumit si “Korolevsky”, este pregătit în multe bucătării şi cofetării, însă la origini era consumat doar de aristocraţia marilor oraşe imperiale ale Rusiei. Cu trei straturi şi umpluturi delicioase de nuci, boabe de cacao şi seminţe de mac, tortul “King Cake” este perfect pentru momente festive.

Cu aproape 100 de ani de experienţă culinară, Electrolux continuă proiectul “Ingredientul Secret”, o platformă creată cu scopul de a extinde posibilităţile culinare în bucătăriile casnice. Platforma furnizează indicii lunare, sfaturi şi tehnici în colaborare cu chefi de top şi cu bloggeri culinari, iar luna aceasta celebrează aromele bogate ale iernii, pregătite atent în bucătariile tradiţionale din Europa.

ele„De regulă, prăjiturile şi torturile „îndulcesc” mesele la ocazii speciale, evenimente festive sau de sărbători, însă datorita tehnicii de preparare la abur, puteţi pregăti cu uşurinţă, în fiecare zi, orice desert. De la plăcinte, crème brulée sau cheesecake-uri, până la diverse tipuri de prăjituri sau pâine, veţi obţine o coacere perfectă şi gusturi delicioase.spune Carmen Georgescu, Marketing and Communication Manager, Electrolux Romania.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.