După o zi plină de informaţii despre Grecia, stau strâmb şi încerc să judec drept. Avem un acord, dar asta nu mai este o noutate. Avem un acord mai dur decât cel care a fost prezentat spre vot la referendumul din 5 iulie.
Ce rost a mai avut referendumul? Cum o să explice premierul Tsipras celor care au votat nu, noul acord? Sunt întrebări la care eu nu găsesc răspunsul.
E drept că alternativa era una dezastruasă. Incapacitatea de plată, în care Atena deja se află, şi falimentul politic dar şi economic al Greciei.
Dacă este să ne uităm spre Bruxelles şi spre noul document, pare că se dorește o umilire a celui care a îndrăznit să atace clubul vulturilor (grupul ţărilor nordice).
Practic Tsipras plăteşte pentru aroganţa cu care şi-a tratat pertenerii de negociere, aroganţa i-a explodat în faţă, iar acum cunoaşte cu adevărat ce înseamnă umilirea economică dar şi politică.
Grecii au jucat dur şi au pierdut. Urmează o perioadă înfiorător de grea, totuşi ceva mai bună decât cea care ar fi fost dacă se ajungea la ieşirea din zona euro. Şi asta pentru că urmează o serie de reforme draconice, care trebuie implementate rapid dacă se vrea aprobarea celui de al treilea pachet de ajutor financiar.
Practic Grecia este acum lăsată să ia o gură de aer, cu un pachet financiar mai mic, în urma căruia ar trebui să arate că poate să facă mai mult în câteva luni decât a reuşit în ultimii ani.
Dacă acest plan de măsuri dă rezultat putem spune că a câştigat toată lumea şi Grecia şi Europa. Eu am dubii.
Grecia urmează să aplice o reformă draconică a sistemului de pensii, exact acel punct cu care Syriza se bătea în piept că nu-l va face. Trebuie eliminat deficitul uriaş de la fondul de pensii în doar două luni. Asta înseamnă tăieri masive de pensii. Vă spunem că pensia medie în Grecia sărea de 850 de euro, a scăzut la 650 şi probabil urmează să meargă şi mai jos fiindcă doar aşa se poate discuta despre o reducere vizibilă a acestui deficit. Nu este un capăt de lume, în România este 177 de euro. Măsurile legate de TVA vor lovi toată economia. Majorarea TVA este o măsură discutabilă, pe care şi România a luat-o în criză şi dacă mă întrebaţi pe mine a fost cea mai neinspirată măsură care a omorât consumul.
Ba mai mult, guvernul de la Atena trebuie să-şi anuleze o serie de decizii populiste pe care le-a luat imediat după venirea la putere. Iar diponibilizarea unor funţionari publici se află pe listă.
Troika rămâne troikă. FMI-ul nu iese din ecuţia aşa cum şi-ar fi dorit gercii. Prin urmare partea cea mai grea abia urmează. Tspiras trebuie să meargă în Parlamentul de la Atena şi să-i roage pe politicienii de acolo să voteze exact acele lucruri despre care spunea că nu le va face niciodată. Şi asta pentru că în acest moment Grecia nu are alternativă.
Iar pentru aceast medicament amar plăteşte Grecia de acum, însă boala s-a instalat şi cu ajutorul guvernelor anterioare.
Probabil Tsipras a facut referendumul ca sa demonstreze ca are legitimitate la masa negocierilor.
Eu nu prea am inteles cat de expert este fostul ministru de finante, Varoufakis, in teoria jocului.
In situatia in care e Grecia (cu pistolul la tampla) cel mai prost lucru pe care putea sa il faca era sa-l sfideze pe cel care are degetul pe tragaci.
Imi pare rau pentru Grecia, dar ei singuri s-au pus in pozitia asta. Cum a spus si Stelian, nu numai Tsipras e de vina ci tot sirul lung de politicieni corupti si incompetenti.
Acum Grecia va trebui data de exemplu.
Ati vazut filmele cu mafioti? Ati vazut ce pateste unul care ia bani cu imprumut si nu-i da inapoi? Departe de a sugera ca Germania si ceilalti creditori internationali ar fi niste mafioti, dar principiul e acelasi – datoria trebuie platita si rau platnicul trebuie pedepsit ca sa nu le vina si altora ideea de a nu-si plati datoriile.
Cu ce a inrautatit Tsipras situatia? Pai prin discursul sau extremist.
Europa nu-si permite in momentul de fata sa incurajeze extremismul. Si asa mocnesc multe nemultumiri si asa in toate tarile partidele extremiste se hranesc din aceste nemultumiri si prind putere. Atata ar fi trebuit, sa demonstreze Tsipras ca jocul dur si extremismul pot infrange Troika. Ar fi dat apa la moara si altora. S-ar fi aprins incendii si in Spania, si in UK si in Franta si prin alte tari. Pur si simplu Europa nu isi permitea asa ceva.
Poate pe parcurs or sa se mai indulceasca conditiile impuse astazi. Ar fi o masura umana pana la urma. Grecii de rand nu au nicio vina. Dar acum trebuia ca Grecia sa primeasca o lectie dura.
Si a primit-o