Am să încep cum nu o fac de obicei, cu concluzia… ne aşteaptă o perioadă dificilă. Şi spun asta uitându-mă doar la parametrii interni, fără să pun la socoteală faptul că toată lumea este într-o profundă schimbare. Nu ştiu dacă vorbim de o schimbare în bine sau nu, însă cert este că orice schimbare este de natură sa inducă necunoscute în sistem, ceea ce ar putea să creeze probleme mari celor care se află într-un echilibru economic instabil.
Şi cam asta fac noile politici guvernamentale de la noi. Sunt extrem de periculoase pentru stabilitatea economică şi apoi socială a acestei ţări. Practic, în aceste momente cheltuim mai mult decat avem la dispozitie. Amanetăm viitorul generaţiilor viitoare, vindem viitorul copiilor nostri. Prin astfel de măsuri ratăm şansa de aliniere la nivelul economiilor civilizate. Ne comportăm ca atunci cand deşi câştigi un salariu foarte mic, cu un job nu foarte stabil, începi să antamezi cheltuieli care-ţi depăşesc cu mult bugetul. Bazându-te pe banii altora, pe încasări viitoare… ori asta poate să fie orice, mai puţin strategie economică pe termen lung. Care este soluţia?
Îl citeam des pe analistul economic Florin Cîţu, înregimentat politic, mai nou. Poate el o să reuşescă să mai schimbe din mentalităţile oamenilor politici care ţin frâiele destinelor noastre în mâinile lor total nepricepute.
Am sa-l citez pe Florin ca analist economic şi nu ca politician. El vorbeste despre liberalism, şi mă refer aici la conceptul economic nu la cel politic, ca despre un subiect tabu.
Ce legătură are toată povestea asta cu actualul guvern? Din păcate niciuna. În momentul în care vorbeşti despre liberalism, spune Florin Cîţu, eşti deja etichetat ca fiind impotriva pensionarilor şi în general a celor cu venituri mici. Este total greşit. Toţi ne dorim venituri mai mari, indiferent că vorbim de profituri, salarii sau pensii. Însă bunăstarea este dată de pieţe, de performanţe, de mecanismele economice şi nu de semnătura unui politician, indiferent care este numele lui, care-şi dorește doar creşterea numărului de voturi.
Aşadar lucrurile sunt simple… toată lumea vrea venituri mai mari. Important este drumul până la ele. Aplicăm strategii de creştere economică, cele care aduc bani în economie, bani care se vor reflecta în profituri, salarii sau pensii, sau … decidem peste noapte că putem avea salarii şi pensii mai mari în timp ce scădem taxele şi impozitele. Până la urmă asta este întrebarea. Cea din urmă este calea scurtă şi extrem de facilă. Din păcate deloc sustenabilă. Iar mulţi dintre noi pe asta au votat-o.
Bunul simţ spune clar, înainte să primeşti trebuie să oferi. Aşa şi în piaţă. Mai intâi produci şi după aceea se distribuie cât mai uniform avuţia la toată lumea.
Din păcate la noi s-a ales calea strâmbă. Cei din aşa zisa clasă de mijloc, cei care muncesc din greu, care de multe ori şi-au sacrificat tinereţea, familia, ca să-şi asigure un venit decent sunt acum atacaţi de politicile guvernamentale. Daca până acum spre exemplu CASS-ul era plafonat la 5 salarii medii pe economie, guvernul actual a decis să renunţe la acest prag. Asta înseamnă o creştere a fiscalităţii pe muncă. O taxare mai mare a celor cu venituri ridicate.
Premierul Sorin Grindeanu spunea că eliminarea plafonului de 5 salarii medii brute peste care nu se impunea CAS şi CASS va asigura venituri suplimentare la buget de 1,9 miliarde lei, care ar putea acoperi integral majorarea salariului pentru angajaţii din cultură, creşterea pensiei minime de la 1 martie, transport gratuit pentru toţi studenţii şi dublarea burselor acestora. Asta în teorie. Pentru că în practică aceste salarii vor fi mascate, se vor găsi tot felul de pârghii prin care să se evite impozitarea excesivă a veniturilor. Partea proastă este că această decizie nu este suficientă. Noile politici necesită mai mult de atât. Gaura căscată în buget este uriaşă. Aş paria pe impozitarea progresivă. Este foarte posibil să ajungem în curând la cote şi de 40% din venit pentru salarii de peste 4000 de lei să spunem. Cotele vor fi stabilite în guvern. Însă asta ar însemna un mare pas înapoi pentru toata economia.