Politic

Anti antirasist

Radu Rosulescu

În România nu prea avem probleme rasiale. Le avem și noi pe ale noastre, avem probleme cu romii și cu ungurii, dar probleme rasiale nu avem. Și nu pentru că n-am putea fi și noi rasiști, dar în România trăiesc în proporție covârșitoare albi caucazieni așa că suntem toți de aceeași rasă. Da, romii sunt un pic mai măslinii la piele, dar la fel sunt și popoarele mediteraneene, diferența de culoare nu e foarte mare. Putem face câteva paralele între probleme noastre interetnice și problemele altora rasiale, dar cam atât.

Măh, dacă nu avem probleme rasiale eu nu înțeleg de unde au apărut atâția anti-rasiști în România. Până mai ieri erau specialiști în coronavirus – # stați acasă că va fi bine. Am stat acasă, dar bine nu e pentru că sistemul nostru medical este praf în continuare. Dar gata, am rezolvat cu virușii acum ne ocupăm de negrii din America.

Știi, SUA este o țară mare și bogată, are și resurse materiale, are și oameni inteligenți, printre care foarte mulți câștigători ai premiului Nobel. Americanilor le place să strângă inteligență de prin toată lumea. Dacă nu găsesc la ei importă de prin alte părți. La noi e invers, pe cei mai inteligenți îi alungăm din țară. Înseamnă că la noi inteligența dă pe afară, nu? De peste 200 de ani americanii tot au probleme rasiale, cu toate resursele și toate premiile lor Nobel n-au fost în stare să le rezolve, deci e clar că trebuie să le spunem noi ce să facă. Eventual să le explicăm cât de bine am rezolvat noi problemele pe care le aveam cu țiganii, să-și ia notițe și la fel să rezolve și ei problemele pe care le au cu negrii. Ah, da, noi n-am rezolvat nimic cu romii. Norocul nostru a fost că am intrat în UE, s-au deschis granițele și cei mai mulți din romii neintegrați în societate în România s-au dus să stea neintegrați prin Italia și Franța. De ce nu pleacă și negrii din SUA în altă parte? De ce nu se duc în Africa unde majoritatea populației este de culoare, de ce nu se duc în Canada care este o țară cu vederi mai progresiste, de ce nu vin în România unde îi apără antirasiștii? Păi cel mai probabil tot în SUA trăiesc cel mai bine, chiar și așa discriminați cum sunt.

Oficial n-ar trebui să existe probleme rasiale în SUA. Adică în momentul de față toți cetățenii americani au aceleași drepturi. Da, în trecut au fost inegalități grave. Întâi și întâi majoritatea negrilor au venit în SUA ca sclavi și au fost folosiți ca sclavi. Chiar și după ce au fost eliberați au fost tratați ca cetățeni de mâna a 2a. Drepturile pe care le au și le-au câștigat cu sânge. Dar acum n-ar mai trebui să fie probleme. Și totuși există.

Uite cum văd eu lucrurile. După părerea mea este vorba mai degrabă despre percepție decât despre rasism. Poate o să spui că sunt idiot când o să citești ce am scris. Dar ai un pic răbdare să explic.

Prima componentă care formează această percepție este bullyng-ul. Da, sunt oameni care se nasc cu o doză mai mare de agresivitate și de nesimțire. Nu se simt ei bine dacă nu se leagă de alți oameni. De câte ori n-am întâlnit și la noi – Ce vrei băi țigane? Ce vrei băi ungure? Ce vrei băi moldovene? Ce vrei băi oltene? Ce vrei băi miticule? Să zicem că țiganii au o nuanță mai închisă a pielii și s-ar aplica criteriul rasist. Ungurii au pielea la fel ca noi, moldovenii, oltenii sunt tot români, deci nici măcar etnia nu intră în discuție. Vei spune că la noi e vorba de provincii istorice care au fost separate mii de ani etc. Așa, dar când vine vorba de – Ce vrei băi ochelaristule? cum mai e? Tot diferențe istorice? E vorba despre bullyng. Persoanele agresive se leagă de cele mai multe ori de trăsăturile fizice pentru că e cel mai ușor. Între negru și alb este o diferență ușor de sesizat așa că sunt convins că bullyng-ul sub pretextul culorii pielii este foarte frecvent. Dar subliniez, de fapt e bullyng nu rasism.

A doua componentă este constituită din clișeele sociale. Mda, oamenii posedă rațiune deci ar trebui s-o folosească. Dar n-o folosesc. Clișeul este ca o scurtătură. Creierul nostru caută scurtături pentru că ar fi imposibil să analizeze la tot pasul toate informațiile pe care le primește. Unul din clișee este că negrii sunt infractori. Statistic vorbind este o realitate. Rata criminalității este mult mai mare în rândul negrilor. Nu vorbim deocamdată de motive ci doar de fapte. Și faptele astea sunt. Ei bine, având acest clișeu întipărit în minte, care e prima ta reacție dacă te întâlnești cu un negru? Probabil o reacție de respingere. Care e prima reacție dacă vezi că un negru a aplicat la un job în compania ta? Băh, ia să vedem dacă nu găsim pe altul, competențele lui ar fi Ok, dar nu vrem probleme. Clișeele funcționează în ambele sensuri. Cei care vorbesc toată ziua de rasism îți pun sub nas imaginea unui negru ținut în lanțuri și bătut cu biciul. De parcă toți negrii sunt ținuți în lanțuri și schingiuiți. De fapt lanțuri nu mai există de vreo 200 de ani. Este adevărat, încă există sclavie și în ziua de azi, dar sunt cazuri izolate și nu prea au legătură cu rasa. Cele mai multe victime ale sclaviei moderne sunt femeile (folosite pentru prostituție) și copiii fără apărare. Să știi că însăși ideea că sclavii erau ținuți în lanțuri este un clișeu. Acum 2-300 de ani mobilitatea oamenilor nu era așa de mare. Cei mai mulți trăiau toată viața în satul în care s-au născut, nici măcar în satul vecin nu ajungeau pentru că nu aveau cu ce. Deci statutul de sclav sau om liber nu prea conta din punct de vedere al libertății efective. Toți stăteau în același loc și munceau în aceleași condiții. Nu era nevoie de lanțuri pentru că oricum nu aveau unde să plece. Ba chiar sclavii aveau un avantaj – ei aveau asigurat un acoperiș și hrana zilnică, în schimb oamenii liberi trebuiau să se descurce și să-și găsească singuri de lucru dacă voiau să mănânce. Bice pe spinare primeau și sclavii și oamenii liberi în egală măsură. Poate că sclavii erau chiar mai protejați pentru că deh, fiecare își îngrijește proprietatea – dacă un sclav murea sau se îmbolnăvea era scump să fie înlocuit, dacă murea un om liber nu-i păsa nimănui. Cât despre drepturile sociale… întotdeauna drepturile s-au obținut cu sânge și cu sacrificii. Sunt cunoscute lupta femeilor pentru drept de vot, lupta muncitorilor pentru condiții umane de lucru. Da, la fel a fost și în cazul negrilor, drepturile pe care le au acum le-au obținut tot cu sânge. Asta este istoria omenirii. Din păcate. Toată istoria s-a scris cu sânge. Și albii au suferit la fel de mult.

A treia componentă este foarte delicat de discutat. Ține de echitate și inechitate, dar este foarte greu de tras o linie. Primii sclavi au apărut în cele 13 colonii americane în secolul al XVlea (după 1600). Cred că ar trebui să vedem un pic contextul istoric. În Europa începuse perioada Renașterii, după secole în care oamenii trăiseră într-un Ev Mediu întunecat. Din punct de vedere al științei societatea europeană era destul de dezvoltată (spre exemplu apăruseră deja universități), dar altfel cred că oamenii erau destul de sadici, în orice caz nu își făceau prea multe probleme de conștiință dacă omorau, schingiuiau sau țineau în sclavie alți oameni. În același timp în Africa oamenii trăiau ca în comuna primitivă – organizare de tip tribal, stăteau la corturi, vânau animale ca să se hrănească, se îmbrăcau cu frunze, pene sau piei de animale. Cam la fel stăteau lucrurile și cu nativii americani. Venirea albilor în Africa sau America ar echivala cu venirea extratereștrilor în ziua de azi, așa diferențe de dezvoltare erau între aceste civilizații. Normal că albii i-au subjugat cu ușurință. Și dacă le putem reproșa coloniștilor albi că au fost sadici și au luat oameni în sclavie să știi că aceleași obiceiuri le aveau și negrii și nativii americani. Mereu existau conflicte sângeroase între triburile vecine. Și ce crezi că făceau învingătorii? Păi îi scalpau pe învinși, iar pe femei și copii îi transformau în sclavi. Din nou, așa au fost vremurile, așa a fost mentalitatea oamenilor acelor vremuri, nu au existat victime inocente, toți erau la fel de răi. Și a fost care pe care. Și indigenii i-au măcelărit pe albi când au avut ocazia.

Teoretic toți oamenii se nasc egali și ar trebui să plece în viață cu șanse egale. Dar nu se întâmplă așa. Lăsând la o parte că nu ne naștem egali, unii sunt mai puternici alții mai firavi, unii sunt mai inteligenți alții mai puțin. Dar nu ne naștem pe câmp, ne naștem într-o familie și beneficiem de tot ce a acumulat familia aia de-a lungul secolelor. Dacă te naști într-o familie mai bună primești acasă o educație mai bună, iar după aceea te vor trimite mama și tata la școli mai bune, vei obține job-uri mai bune etc. Negrii le reproșează albilor că sunt ținuți în sărăcie și de aceea nu au șanse egale. Da, statistic vorbind sunt mult mai mulți negri care trăiesc în condiții precare. Dar există și negri care sunt putred de bogați așa cum sunt și mulți albi foarte săraci. Știi, este un nene – Floyd Mayweather Jr – un boxer foarte talentat, dar un cocalar desăvârșit. Nu știu dacă este mai celebru pentru meciurile de box sau pentru videoclipurile în care se filma aruncând cu bani în bătaie de joc. S-a filmat de multe ori spărgând bani pe mașini de lux, haine, petreceri și femei, dar nu l-am văzut dând bani ca să ajute comunitățile sărace de negri. Prin contrast, Bill Gates, un alb foarte bogat, s-a apucat să vaccineze toată Africa pe banii lui. Ok, astea sunt 2 exemple punctuale. Până la urmă fiecare face ce vrea cu banii lui. De acord. Dar vezi? Exact aici e problema. Dacă unul s-a născut mai bogat sau a avut în viață oportunități mai bune pe care le-a exploatat avem voie să-i confiscăm averea și s-o împărțim celor care nu au? Păi avem voie doar în comunism. Noi am trăit în comunism și ne-a ajuns. Am văzut că este oribil, mult mai rău decât în capitalism. Comunismul tot un fel de sclavagism este. Când albii au ajuns în Africa aveau deja în față câteva mii de ani de dezvoltare. Dacă albii n-ar fi ajuns în Africa n-ar mai fi existat sclavi, poate că dezvoltarea Americii și a Europei ar fi fost încetinită, dar negrii probabil că ar fi stat și astăzi la cort și s-ar fi îmbrăcat cu piei de animale. Albii i-au exploatat pe negri. Aici nu sunt dubii. Dar le-au oferit în schimb câteva mii de ani de dezvoltare. Nu știu dacă a fost un schimb corect pentru că a fost un schimb forțat. Dar eu cred că ar trebui menționat și ce au câștigat negrii nu doar cât au suferit. Când îi arată cu degetul pe albii exploatatori să se gândească și la strămoșii lor care nu le-au lăsat nimic moștenire.

Acestea fiind spuse, să intrăm în concretul zilelor noastre.

Indiscutabil, felul în care au acționat polițiștii în cazul George Floyd a fost oribil. Nu există scuză. A fost crimă cu premeditare. Dar iarăși eu nu cred că a avut de-a face cu rasismul. A fost vorba despre violența poliției, o altă problemă sensibilă în SUA. Și o să-ți spun imediat de ce nu aș asocia moartea lui George Floyd cu rasismul.

Era normal ca cetățenii oripilați de acest eveniment să protesteze. Era normal să-și arate indignarea și poate și speranța că protestele lor vor schimba ceva din comportamentul poliției.

Din cauza clișeeelor – victima negru, agresorul alb – s-a dat imediat și o conotație rasială evenimentului. Dacă aș fi fost negru și eu aș fi ieșit să protestez auzind cele întâmplate. Și tot din cauza clișeelor probabil că m-aș fi simțit și eu victimă a rasismului.

Măh, dar ce legătură are moartea lui George Floyd care s-a produs în Minneapolis cu jefuirea magazinelor din New York? Ce legătură are moartea lui George Floyd cu vandalizarea statuii lui Winston Churchill din Londra? S-a ajuns cu imbecilismul atât de departe încât HBO a anunțat retragerea din grilă a filmului ”Pe aripile vântului” pe motiv că e rasist (acțiunea filmului se petrece în timpul războiului de secesiune, confederații sunt prezentați într-o lumină pozitivă, iar negrii par a avea o viață fericită deși sunt sclavi). Măh, zi și tu până unde s-a ajuns. Știu că filmul ăsta a fost printre favoritele bunică-mii. Cred că l-a văzut de vreo 10 ori. Și uite că n-a devenit rasistă pentru că s-a uitat la un film.

Cum spuneam la început, nu înțeleg ce legătură are moartea lui George Floyd cu unii din România, care poate n-au văzut negrii decât la televizor, dar care s-au găsit acum să fie mari anti-rasiști.

Uite ce legătură cred eu că are. Cred că are legătură cu politica. În SUA democrații vântură tema rasială și în general susțin ”political correctness” pentru că speră să câștige voturi din partea minorităților de orice fel. Așa în lumea largă sunt tot felul de grupuri de stânga și extremă stânga care de abia așteaptă să protesteze, nu contează tema, dar să protesteze pentru că ei sunt în general anti-sistem. În România? Păi în România totul e invers. Am văzut că televiziunea de propagandă a PSDului, canalul Antena 3 ia apărarea republicanilor, în timp ce televiziunile care în principiu susțin partidele de dreapta fac propagandă democraților. Doar că republicanii sunt de dreapta și democrații de stânga. Adică nu mai înțelege nimeni nimic. La noi oamenii se cred cu vederi de dreapta doar pentru că sunt anti-PSD deși, dacă-i asculți, ei au viziune de stânga. Este cool să fii progresist, dar în România este cool să fii și anti-comunist, deci să fii și cu stânga, dar și împotriva stângii. Băh, prea complicat cu doctrinele astea. Să fii anti-rasist e mult mai simplu că aici e cu alb și negru.

Am zis că nu cred că uciderea lui George Floyd are legătură cu rasismul, deși se pliază foarte bine pe acest clișeu. Iată de ce. În noaptea de 10 august 2016, în Dalas, Texas, un anume Tony Timpa a fost reținut de bodyguarzii unui magazin și a fost chemată poliția. Intervenția poliției a fost extrem de asemănătoare ca și în cazul lui George Floyd – l-au pus pe Tony Timpa cu fața în jos, culcat la pământ, iar un ofițer de poliție s-a așezat cu genunchiul pe gâtul lui. Tony Timpa a fost ținut în această poziție aproximativ 13 minute, deși a spus, ca și George Floyd, că nu poate să respire, a spus că o să moară, practic i-a implorat pe polițiști să-l lase în viață. Ca și în cazul lui George Floyd polițiștii au ignorat rugămințile victimei, ba mai făceau și glume. Știi care e singura diferență dintre George Floyd și Tony Timpa? Tony Timpa era alb. Și pentru că era alb nu l-a plâns nimeni în afară de familia lui, nu a protestat nimeni, nu s-a revoltat nimeni. Cei care au timp să scotocească tot internetul probabil că vor mai găsi și alte cazuri asemănătoare. Și este foarte probabil că multe alte cazuri n-au putut fi documentate pentru că nu au fost filmări doveditoare.

Da, violența poliției este o problemă mare în SUA și rasismul este o problemă, dar și manipularea este la fel de gravă. Și uite că manipularea ajunge până în România și se trezesc unii că nu mai pot trăi din cauza rasismului.

Am găsit pe youtube filmul arestării lui Tony Timpa. Nu știu cât va sta online, poate face și YouTube la fel ca HBO. Dacă ești emotiv îți recomand să nu te uiți – https://youtu.be/_c-E_i8Q5G0

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.