Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor se transformă. Nu angajează oameni mai buni, nu sunt aduşi inspectori mai competenţi. Nu! Nimic din toate astea. Ci se măresc salariile. Sau mă rog, asta ar vrea Parlamentul.
Aleşii neamului s-au gândit să pună semnul de egalitate între ANPC şi Consiliul Concurenţei. E drept că la cea din urmă au ajuns câțiva oameni foarte buni, dar şi acolo sunt lipsuri mari. Am prieteni care lucrează la firme care au fost controlate de angajaţii acestei instituţii, prieteni care mi-au povestit chestiuni absolut penibile din cadrul acestor controale. Dar de fapt parlamentarii nu despre asta vorbesc, aşa cum spuneam, ci despre salarii. Vor ca cei de la ANPC să aibă salarii la fel de mari ca cei de la Consiliul Concurenţei
Acest lucru s-ar face după ce instituţia ar trece în subordinea Parlamentului primind puteri sporite conform profit.ro. Pe mine chestia asta mă cam sperie. La un moment dat un fost şef al ANPC-ului, un tip care nu de puţine ori a demonstrat că este puţin la minte, dădea declaraţii legate de închiderea băncilor. Fără să ştie prea multe despre modul de funcţionare, eventual reglementare şi supraveghere el dădea verdictul închiderii. Este periculos să pui în mâinile unor oameni nu foarte pregătiţi, foarte multă putere. Iar la ANPC numirile se fac exclusiv politic. Dacă instituţia o să intre în subordinea Parlamentului vă daţi seama cam ce o să se întâmple pe acolo.
Dar hai să mergem pe câteva exemple. Din proiectul ăsta de lege care a trecut de Camera Deputaţilor şi care urmează să fie dezbătut în Senat. Unul dintre amendamentele aduse la organizarea şi funcţionarea ANPC, pe modelul Consiliului Concurenţei, ar fi că instituţia să poată da amenzi între 0,5% şi 10% din cifra de afaceri a companiei găsite în offside în funcţie de gravitatea situaţiei. Vă daţi seama ce ar însemna asta pentru o companie să spunem cu o marjă de profit de 5%. Dar nu companiilor le plâng eu de milă, ci temerea este că se pot da amenzi uriaşe de către oameni asupra pregătirii cărora planează mari semne de întrebare. Şi spun că nu poţi lăsa destinele economiei pe mâinile celor care ne-au obişnuit cu cărnuri luate din frigidere şi aruncate pe jos sau alte spectacole prin pieţele Capitalei.
Vestea bună până în acest moment este că actualul guvern nu susţine iniţiativa parlamentarilor liberali în frunte cu Răzvan Mironescu. Şi pe bună dreptate aş adăuga.
Poate şi pentru că nu spune nimic despre pregătirea angajaţilor ci doar despre salarii. Conform proiectului veniturile angajaţilor ANPC ar urma să crească de 3-4 ori. Ceea ce nu este nicio problemă din punctul meu de vedere dacă această majorare este însoţită şi de un raport de eficienţă al angajatului.
Dacă este să aruncăm o privire spre cifre ele arată cam aşa. Un inspector de concurență primește un salariu lunar net în jurul a 5.000 de lei, în timp ce un comisar superior din comisariatele regionale pentru protecția consumatorilor are un salariu în jurul a 1.700 de lei, iar un comisar superior I, din cadrul ANPC primește în jurul a 2.200 de lei. Directorul general al ANPC are o leafă de 3.200 de lei, în timp ce omologul de la Concurență primește 12.200 de lei lunar. Însă eu am avut onoarea să vorbesc şi cu şeful consiliului concurenţei şi cu câţiva foşti şefi ai ANPC. Diferenţa la acel moment era corectă. Dacă lucrurile se vor schimba sub aspectul profesionalismului, atunci este ok să crească şi salariile.
Asta rămâne în continuare marea problemă a societăţii româneşti. Ne uităm în direcţia greşită. Nu banii sunt problema ci oamenii.
Dute dracu
du-te 😉
Perfect de acord cu dvs.Dar nici o persoana bine pregatita, studii superioare si instruire profesionala, nu va accepta un salariu mai mic decat al uneia cu studii medii.
In orice „produs” cresti calitatea investind – in tehnologie, in oameni, etc.
Nu pot fi de acord cu dvs intrucat este o abordare limitata si subiectiva.
Eu am terminat Facultate si Massteratul in Domeniu si momentan lucrez intro Fabrica in Anglia, find la OPC nu se poate intra doar cu relati si pila.