Business

Analiza XTB: O veste bună a dus bursele pe culmi neașteptate

Stelian Muscalu

Posibilitatea unor blocaje prelungite părea să umbrească pe termen lung perspectivele economiei globale. Piețele s-au deconectat de la această realitate sumbră datorită alegerilor din SUA, dar tocmai când să se revină la această realitate, au apărut știrile despre vaccinul Pfizer/BionTech. La fel ca un cadou de Crăciun neașteptat, a provocat euforie pe piețe, deși nu toată lumea este fericită. În această analiză, descriem aspectele cheie și explicăm Vaccinul Pfizer/BionTech – ce știm?

Nu este prima știre despre vaccin, dar este cu siguranță cea mai concretă. Pfizer / BionTech au anunțat rezultatele celei de-a treia etape (cheie) a procesului de testare și pare aproape prea frumos pentru a fi adevărat. Cele mai importante aspecte sunt:

  • Peste 90% eficacitate în prevenirea transferului covid
  • Fără efecte secundare
  • 50 de milioane de doze deja în 2020, 1,3 miliarde (!) În 2021

Dacă acest lucru este corect, acesta poate fi într-adevăr un element ce va răsturna situația curentă. Piețele sperau că va exista un vaccin la sfârșitul acestui an, dar nu atât de eficient și atât de accesibil.

Ce înseamnă? (și ce nu)

Este ușor de spus ce NU va face acest vaccin – va face puțin pentru a ușura problemele actuale în Europa și care sunt în continuă expansiune în SUA. Pandemia se răspândește acum și blocajele (cu costuri economice asociate) ar putea fi necesare pentru a contracara situația până când vaccinarea este suficient de amplă. De fapt, având în vedere perspectiva unui vaccin de succes, blocajele pe termen scurt sunt de fapt MULT MAI probabile.

Promisiunea vaccinului se referă în principal la viitor. Aceasta ridică speranța că pandemia poate dispărea la un moment dat în anul viitor, iar activitatea economică ar putea reveni. Economiile care au reușit să reziste celui de-al doilea val COVID pot spera acum să se asigure, dar din perspectiva reacției pieței, cele cu cele mai mari probleme marchează cele mai accentuate creșteri.

Câștigătorii

Vechea economie suferea de blocaje și temeri de insolvență. Comerțul cu petrol și gaze naturale, comerțul din magazinele fizice, mijloace financiare tradiționale – aceste piețe puternic afectate sunt brusc favorizate. Cele mai afectate economii au cel mai mult de câștigat de pe urma vaccinului. SPA35 și FRA40 au câștigat aproape 8% azi, US2000 (mai multe întreprinderi mijlocii, mai puține tehnologice) a atins limita superioară de tranzacționare. Petrolul WTI a urcat cu 10% datorită speranțelor de recuperare a cererii. Pe frontul valutar, reacțiile sunt mai mici, dar monedele piețelor emergente (BRL, ZAR, PLN) câștigă, deoarece ieșirea de capital din acțiunile tehnologice poate prefera piețe relativ mai ieftine. La nivelul companiilor individuale, cinematografele, companiile aeriene și operatorii de turism au înregistrat cea mai puternică reacție pozitivă


Pierzătorii

Nu toată lumea este fericită. Așa-numiții „câștigători ai pandemiei” brusc nu mai sunt favoriți. La nivel de indici, situația este negativă pentru US 100 care este puternic “tehnologizat”: mai puține afaceri care trebuie preluate din economia tradițională și creșterea randamentelor obligațiunilor ca factor negativ. Aurul și argintul sunt, de asemenea, în scădere fiind active de refugiu, pe fondul perspectivelor unor rate mai mari ale dobânzii pe piață. JPY și CHF – din nou, instrumente mai sigure – pierd pe frontul FX. Printre exemplele de companii individuale se numără companiile „covid” (IGN.PL), companiile “stay-at-home” (DHER.DE) sau cele din comerțul electronic (SHOP.US).

1 comentariu

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.