Business

Analiză KeysFin: In vino veritas!

Stelian Muscalu

Vinul bun are nevoie de timp! Iar industria românească de profil pare că urmează aceeaşi traiectorie. După mai bine de 10 ani de convulsii, reorganizări şi războaie cu piaţa neagră, business-ul din sectorul viticol a ajuns aproape de maturitate, arată o analiză KeysFin.


După doi ani de scăderi consecutive, producția de vin a României a crescut cu 37%, la 4,8 milioane de hectolitri, iar numărul firmelor producătoare a ajuns la 217 companii certificate oficial.

Potrivit datelor KeysFin, afacerile din sectorul viticol au atins, în 2015, nivelul de 680 de milioane de lei, iar în 2016 ar putea depăşi nivelul de 723 de milioane de lei, înregistrat în 2013. Evoluţia pozitivă este pusă de analişti în legătură directă cu producţia spectaculoasă de vin înregistrată în acest an, de peste 4,8 milioane de hectolitri.

În 2015, cele mai importante zone producătoare erau Vrancea, Buzău, Iaşi, Vaslui, Constanţa şi Dolj.

Datele Organizației Internaționale a Viei și Vinului arată un avans de 37% pentru industria românească de vin, cel mai mare avans la nivel mondial. Este un semnal semnificativ, pozitiv, care indică faptul că piaţa vinului a atins un nivel optim şi un grad de maturizare ridicat.

Datele statistice, analizate de KeysFin, arată că la finele anului trecut erau înregistraţi oficial 217 producători de vin, cei mai mulţi în Vrancea (69), Bucureşti (24), Prahova (18), Constanţa (11) şi Buzău (10).

Cele mai importante companii, după cifra de afaceri înregistrată în 2015, erau Cramele Recas SA, Zarea, Vinexport şi Trade-Mark SA.

Rezultatele înregistrate de producătorii români arată că aceştia încep să culeagă roadele optimizării producţiei şi mai ales a distribuţiei la nivel local şi internaţional. Vinul românesc a căpătat o cotă tot mai mare de piaţă, iar marketingul susţinut a făcut ca afacerile acestora să evolueze pe un trend pozitiv.

Potrivit acestora, scăderea numărului producătorilor se datorează, într-o mare măsură, maturizării pieţei. Pe piaţă au rămas doar firmele puternice, capabile din punct de vedere logistic şi financiar să susţină dezvoltarea unei producţii optime în condiţiile meteo specifice României şi, nu în ultimul rând, provocărilor de ordin fiscal şi financiar mai spun experţii de la KeysFin.

La capitolul viticol, România se află în prezent pe locul al 13-lea la nivel mondial. Cei mai importanţi producători sunt italienii, cu un volum al producției de vin de 48,8 milioane hectolitri in 2016, în scădere cu 2% de la 50 milioane hectolitri în 2015, urmaţi de francezi, cu 41,9 milioane hectolitri (-12%), spanioli, cu 37,8 milioane hectolitri (+1%), americani, cu 22,5 milioane hectolitri (+2%) și australieni, cu 12,5 milioane hectolitri (+5%).

Producția globală de vin a scăzut în 2016 cu 5% (15 milioane hectolitri) față de anul trecut, de la 274,4 milioane hectolitri la 259,5 milioane hectolitri, potrivit datelor preliminarii prezentate joi de directorul general al OIV, Jean-Marie Aurand.

Consumul de vin la nivel mondial este estimat să atingă între 239,7 și 246,6 milioane hectolitri, comparativ cu circa 240 milioane hectolitri în 2015.

Hai noroc!

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.