Ponderea unităților medicale private din România a crescut de la 75% la 90% din total, în ultimii doi ani. Potrivit Institutului Național de Statistică, pe anumite segmente, numărul unităților medicale private deschise a crescut de peste două ori. Este cazul centrelor medicale de specialitate, unde se înregistrează un avans de 130%, în ultimii doi ani. În prezent, există 627 de centre medicale dedicate diagnosticării diferitelor boli, investigaţiilor de imagistică medicală și chiar oncologiei, față de 273 de unități în 2014.
„Există o preocupare constantă în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă. Nicio investiţie nu este făcută înainte ca un jucător să analizeze nevoile şi să îşi ia toate măsurile necesare pentru ca rezultatul să fie cel dorit şi estimat. A nu se înţelege că suntem în competiţie cu sistemul public de sănătate. Ba, dimpotrivă, căutăm să completăm, deci să fim două structuri complementare. La început, a fost dificil, dar acum lucrurile s-au aşezat şi există o oarecare predictibilitate, mai ales că avem un scop comun: acela de a oferi cele mai bune servicii pacienţilor noştri, deziderat pe care noi îl completăm cu acela de a menţine un preţ accesibil”, consideră Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.
Potrivit Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private, În vreme ce sistemul privat înregistrează o dublare a numărului de cabinete medicale de familie, de la nici 5.700 în 2014, la 11.250 în prezent, statul mai are doar 22 de astfel de unități, din cele 5.500 de acum trei ani.
„Cifrele oficiale confirmă că investițiile masive făcute de companiile private au ecou în infrastructura medicală. Sunt două aspecte pe care le putem discuta: necesitatea completării infrastructurii de stat, care duce la o mai bună coordonare în prevenirea afecţiunilor, dar şi la degrevarea sistemului public de o serie de consultaţii şi investigaţii de rutină, lăsându-se astfel loc situaţiilor de urgenţă şi celor grave, precum şi o mai bună întâmpinare a nevoilor pacienţilor, care beneficiază astfel de servicii medicale de calitate, accesibile în timp util. Ce nu s-a schimbat însă în tot acest timp este raportul dintre privat şi stat, referindu-ne aici la factorii decidenţi. Sunt încă în discuţie tarifele mult prea mici la care statul decontează serviciile medicale – o problemă cu care ne confruntăm noi, cei din mediul privat, dar şi furnizorii din sistemul public, şi lipsa unui cadru legal pentru încasarea contribuţiei personale”, consideră Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.
Potrivit PALMED, tarifele la care sunt decontate serviciile medicale de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sunt sub costul real. Acest fapt produce situaţii de criză financiară, atât la stat, cât şi la privat. Practic, ne aflăm într-o situaţie imposibilă. Potrivit legii, accesul unui asigurat la serviciile medicale din pachetul de bază – foarte generos în România, căci orice nouă conducere politică nu face altceva decât să crească numărul de servicii decontate fără să aibă susţinere bugetară – nu trebuie să fie taxat suplimentar. Totuşi, o unitate nu îşi poate acoperi costurile pentru că serviciile sunt mai scumpe decât banii decontaţi de CNAS, iar consecinţele le vedem cu toţii – în sistem public, resursele sunt limitate, iar completarea vine, în toate formele ştiute, inclusiv de la pacient, iar în sistem privat, banii se recuperează din servicii conexe de tip cazare ori analize suplimentare.
Un avans de 36% se observă și în dreptul numărului de laboratoare medicale private, care se apropie de 2.000, iar numărul spitalelor private a crescut cu 25% în aceeaşi perioadă.
„Sistemul privat a construit și a oferit pieței medicale 40 de spitale și centre medicale cu paturi, în ultimii doi ani. Asta înseamnă 1.232 de paturi în plus. Dacă ne uităm la ultimii 20 de ani, mediul privat a construit aproape 200 de spitale (n.r. în 1997 erau 2, acum sunt 201), în vreme ce statul a închis 50 (n.r. în 1997 erau 416, acum sunt 366 de spitale). Furnizorii de servicii medicale private vor să continue investițiile și în anii ce urmează, prin lărgirea infrastructurii medicale în zonele în care pacientul are nevoi pe care sistemul de stat nu le poate acoperi, tocmai pentru că sistemul medical privat este un partener al statului. Este nevoie și ca statul să fie partenerul sistemului medical privat, tocmai de aceea solicităm deschidere la dialog şi o asumare a necesităţii unei colaborări oneste, care să vină în beneficiul pacientului, şi nu să genereze un conflict artificial între public şi privat, cum deseori se întâmplă”, completează Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.
În România există, în prezent, 59.957 de unităţi sanitare, cu aproape 300 mai multe decât anul trecut. 53.543 sunt unităţi private, dintre care: 20% sunt centre medicale de specialitate, 21% – cabinete ale medicilor de familie şi 28% – cabinete stomatologice.