Business

ANAF – sau cum elefantul se plânge de presiunile țânțarului

Stelian Muscalu

Trebuie să vă mărturisesc faptul că ziua de luni este cea mai grea la radio. Vin după weekend când toată lumea profită de cele 2 zile libere și parcă totul îngheță ca să rămânem în registrul lunii februarie.

Există însă o instituție în țara asta care reușește să fie în ton cu țara asta… adică mereu surprinzătoare. Este vorba despre ANAF – instutuție cheie pentru finanțele țării.

Dar cheia asta pare pierdută, tocmai de acea ușa spre seiful bunăstarii rămâne blocată încă. La finele săptămânii trecute președintele ANAF – Gelu Diaconu se plângea că unii consultanți fiscali ar face presiuni asupra instituției. Când am citit pentru prima dată știrea asta vă spun sincer că m-am frecat serios la ochi. Dar chiar și după acest moment datele au rămas neschimbate.

Șeful Fiscului susține, nici mai mult nici mai puțin, că o bună parte a consultanților fiscali atacă măsurile care au dus la reducerea evaziunii fiscale.

Și mă văd nevoit să fac o mică paranteză aici, că nu putem lăsa lucrurile prezentate doar parțial. Modificările acestea fiscale, la care face referire domnul Diaconu, nu știu cât de mult au dus la reducerea evaziunii, însă cel puțin în domeniul TVA știu că au creat milioane de probleme birocratice în mediul contabil.

Oricum bătălia asta despre care vorbește șeful fiscului eu o văd ca fiind una extrem de disproporționată. Este ca și cum elefantul s-ar plânge că țânțarul face presiuni asupra sa… bâzâindu-i la ureche.

În realitate, de fapt problemele sunt mult mai nuanțate. În cadrul controalelor fiscale se constată un fenomen îngrijorător, respectiv o tendință de criminalizare a problemelor fiscale. Iar afirmația asta nu este a mea ci a lui Alexander Milcev care este directorul Departamentului de Asistență Fiscală și Juridică al EY România – într-o declarație pentru profit.ro.

Inclusiv reprezentanții Camerei de Comerț Româno-Americane atrăgeau atenția asupra numărului extrem de mare de dosare penale apărute în urma controalelor fiscului.

Și aici cred că este nevoie de o serie de precizări. Eu sunt pentru controale stricte chiar severe, pentru amenzi usturătoare care să te facă se te gândești nu o dată ci de 100 de ori înainte de a călca strâmb pe drumul fiscalității, dar dacă vrem rigoare maximă, și am spus că vrem asta, trebuie să ne comportăm în consecință. Ori în momentul de față Fiscul este într-o degringoladă pe care nu cred că v-o puteți imagina. Și am să vă dau un exemplu.

Vorbeam zilele trecute cu patronul unui restaurant care-mi povestea experiența pe care a avut-o cu agenții fiscului. Nu am să intru în detalii financiare ca să nu vă plictisesc, am să încerc să extrag însă esența. În perioada anului nou, atunci când fiscul a anunțat controale la restaurante evident că a fost călcat și acest restaurant despre care vă vorbesc. Au fost controlate comenzile din perioada revelionului, încasarea banilor în avans, facturi și alte chestiuni specifice după care s-a decretat că este totul ok.

La numai câteva zile distanță se prezintă o altă echipă care controlează aceeași perioadă și care consideră că restaurantul nu a procedat corect cu înregistrarea sumelor primite drept avans de la clienți deși avea toate documentele la zi, verificate deja de o echipă ale aceluiași ANAF. Ce credeți că s-a întâmplat – proces verbal, amenda și tot ce decurge de aici.

NU! Nu este o pledoarie pentru un agent economic – ceea ce am spus eu aici se vrea o pledoarie pentru normalitate, pentru eficiență, pentru corectitudine și nu în ultimul rând așa cum spuneam mai devreme rigurozitate.

Înainte să ne plângem de presiuni la adresa instituției cred că ar trebui făcută o curățenie semnificativă în ograda proprie… hai că se poate, mai ales că vine primăvara.

1 comentariu

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.