Știi care e cea mai mare pedeapsă pentru o femeie? Să o închizi într-o cameră plină cu cele mai elegante rochii și cele mai scumpe bijuterii, dar să nu îi dai nicio oglindă.
Ce legătură are asta cu ANAFul? Stai să vezi. Ieri am auzit o știre senzațională. Dacă e adevărată, adică ANAF chiar va face ce a anunțat nu doar se va preface că face, atunci ăsta ar fi un pas uriaș către întoarcerea la normalitate și civilizația de care România s-a tot îndepărtat în ultimii 25 de ani. Întâi știrea:
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat verificarea primelor 313 persoane fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat, dintr-un eșantion de 7.879.
Printre românii verificaţi se numără patroni bogați de firme sărace, persoane cu venituri din activități ilegale, persoane cu venituri volatile (care activează în showbiz), dar şi alte persoane care nu intră în niciuna din categoriile de mai sus dar care prezintă risc fiscal ridicat.
În eșantionul de risc PFRF (persoane fizice cu risc fiscal) intră persoanele fizice cu avere afișată semnificativă (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creanțe din creditări acordate companiilor și/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din străinătate, cheltuieli personale ridicate) nejustificată de veniturile declarate.
În cazul doamnelor este vorba despre cochetărie. Degeaba ar avea o cameră plină de rochii dacă nu s-ar putea privi în oglindă.
În cazul celor cu avere făcută în mod dubios este vorba despre o exacerbare a egoului. Degeaba ar avea avere mare dacă nu și-ar putea-o etala.
Trebuie să recunosc, toată lumea are măcar un pic de vanitate. Și eu am. Până la urmă toți încercăm să demonstrăm că suntem mai buni decât suntem în realitate, toți ne simțim bine când atragem priviri apreciative asupra noastră.
Dar sunt diferențe majore. Cineva care e bun nu mai simte nevoia să demonstreze că e bun. Știe și el asta și știu și cei din jurul lui pentru că a demonstrat-o deja de foarte multe ori. Nu același lucru se întâmplă în cazul parveniților. Ei au urcat pe scara socială mult mai sus decât le permiteau meritele lor personale. Nu au făcut nimic în viață care să atragă admirația celorlalți oameni. Doar s-au îmbogățit peste noapte. Singurul lor argument este că au bani. Nah, ai bani ești cineva. Nu ai bani ești un nimeni.
Bineînțeles, parveniți există peste tot în lume. Problema României este că sunt prea mulți și că au ajuns să conducă societatea. Și nu mă refer acum la puterea politică ci la standardele morale. Parveniții au ajuns să impună standardul. Ei au ajuns să fie prezentați de către mass media (mereu în căutare de senzațional) drept repere în societatea noastră.
Repere că ce? Că au furat ca în codru? Cine sunt îmbogățiții ăștia care își etalează cu nerușinare averile? Țigani care n-au făcut o zi de școală și care nu au o zi de muncă? Politicieni care au lucrat toată viața lor la stat (oficial pe niște lefuri foarte mici)? ”Oameni de afaceri” care de fapt n-au făcut în viața lor o afacere ci s-au conectat doar la conducta de bani a statului? ”Vedete” care nu au niciun merit artistic sau sportiv ci sunt vedete pentru că și-au spus singuri vedete?
Ca cetățean onest te simți umilit de două ori. O dată pentru că ai fost furat și a doua oară pentru că hoții îți mai râd și în nas.
Ei bine, dacă ANAF începe să își facă treaba, situația se va schimba. Politicienii noștri vor deveni mult mai modești decât sunt acum. Nu pentru că ar deveni brusc mai morali ci pentru că le-ar fi frică de controalele fiscului. Nu sunt naiv, nu cred că va înceta corupția. Deh, obiceiurile vechi se uită greu. Mai ales când aceste ”obiceiuri” le-au adus foarte mulți bani în buzunar. Dar poate vor fura mai puțin. Până la urmă la ce bun să ai foarte mulți bani și să fii obligat să îi ții sub saltea. Dacă nu te poți bucura de ei, dacă nu poți face și tu niște ”aroganțe” parcă nu mai are niciun farmec, nu?
Poate se vor schimba și versurile manelelor. Manelele nu or să dispară pentru că sunt adânc înrădăcinate în cultura noastră. Dar în loc de omniprezentele versuri cu bani și cu dușmani poate vor începe și maneliștii să vorbească despre dragoste, despre prietenie, despre gestul de a dărui o floare, despre a ajuta și a face fapte bune etc.
Unde n-au reușit societatea civilă și intelectualii, unde n-a reușit biserica, poate reușește ANAF – să ne redea reperele morale de care avem atâta nevoie.