Lifestyle

Am votat NU ca să fie DA – un articol de Sanda Nicola

Scris de Sanda Nicola

Era marți, a doua zi după #greferendum și mă pregăteam să mă întorc acasă. Am eliberat camera de hotel și i-am cerut recepționerului să-mi cheme un taxi. El a sunat și, până să vină mașina, am urmărit secvențe din discursul lui Tsipras la televizorul din lobby și am comentat Referendumul. Dionisis, recepționerul de aproximativ 60 de ani, tatăl a doi studenți, mi-a oferit cea mai lămuritoare explicație a scrutinului care m-a adus în delegație la Atena: 

– Madam, ce părere aveți despre Alexis?
– E ….carismatic, îi răspund eu ceva suficient de vag încât să nu deranjeze indiferent ce părere avea Dionisis despre Tsipras…

– E un tampit, Madam, nu știe pe ce lume trăiește. Dar i-a înnebunit pe toți tinerii, studenți… Am un băiat student la Istorie iar celălalt la Politehnică, sunt fascinați de el…
-Ce le place la el? Cu ce îi convinge?

– Ei, le place că e tânăr, rebel, nu poartă cravată, arată bine… Să fim serioși, dacă ar spune unul de vârsta mea ce spune Alexis, credeți că l-ar asculta cineva? Il ajută faptul că e tânăr și arată bine.
– Să înțeleg că dumneavostră ați votat “DA” la Referendum?

– Am votat “NU”!, spune Dionisis iar eu nu mai înțeleg nimic.
– De ce ați votat “NU” dacă nu aveți încredere în Tsipras?

– Am votat “NU”, ca să fie “DA”, madam!
– Mă tem ca nu înțeleg…

– Madam, dacă votam “DA” și Tsipras demisiona, rămaneam fără Guvern în plină criză iar acum era vai de capul nostru definitiv. Să spunem că pleca Alexis, ce puneam în loc? O criză guvernamentală e tot ce ne mai lipsea. Așa, cu peste 60% din voturi, Europa a fost obligată să stea din nou de vorbă cu Guvernul nostru.
– Și credeți că de data asta se înțeleg?

– Eu cred că cel mai important lucru este să intre banii cât mai repede în țara și să se deblocheze situația. Sper că Alexis va fi de acord cu tot ce spun creditorii și atunci am căștigat și cei cu “NU” și cei cu “DA”. Și o să fie “DA”, madam, vă spune Dionisis.

La ora la care scriu acest text mai sunt douăzeci de minute până când expiră termenul până la care Guvernul grec trebuie să trimită la Bruxelles propunerile de reforme pe care le va implementa în schimbul celui de-al treilea ajutor de urgență. Din informațiile pe care le avem, Alexis Tsipras va semna cu mâna lui documentul care prevede cele mai drastice măsuri de reformă impuse Greciei în ultimii cinci ani de austeritate. Va fi “DA”!

1 comentariu

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.