Business

Am înfrânt! CASS-ul pentru persoanele fără venit nu mai este obligatoriu

Stelian Muscalu
Nici nu ştiu dacă să râd sau să plâng. Răzgândeala asta  ridică mari semne de întrebare. Gabi Biriş a spus iniţial în septembrie că decizia este o porcărie, dar odată intrat în minister a început să susţină ideea. Tocmai de aceea habar nu am dacă este victoria lui sau nu.
Una peste alta Guvernul a revenit asupra deciziei din codul fiscal care prevedea plata obligatorie a CASS ului şi pentru persoanele fără niciun venit. Practic se produce prima modificare a codului fiscal la doar câteva zile d ela intrarea în vigoare.
Argumentul guvernul ţine de probleme legate de constituţionalitate – conform purtătorului de cuvânt al guvernului Dan Suciu.
De fapt problema este una mai veche. Curtea constituţională a emis două decizii de neconstituţionalitate pe un articol din Legea Sănătăţii foarte apropiat de articolul din codul fiscal. Şi probabil să nu se facă de râs la CCR guvernul a decis retragerea acestei idei din noul CF.
Decizia cu pricina a făcut mare vâlvă anul trecut când oameni fără niciun venit s-au trezit că aveau de plată sume uriaşe. Aşa că guvernul a fost nevoit să dea o amnistie fiscală.
Noua formulă va fi un opţională doar pentru persoanele care doresc să reintre în sistem sistemul public de sănătate sau să beneficieze de aceste servicii publice de sănătate.
Guvernul şi-a mai dat seama de o chestie extrem de interesantă, şi anume că introducerea acestui punct in Codul Fiscal nu numai că nu aduce cine ştie ce bani la buget dar nu acoperă nici măcar costurile administrative necesare în acest scop.  
Lucru care ne arată încăodată că fosta echipă guvernamentală nu a făcun niciun fel de studiu de impact pe măsurile introduse la modificarea noului Cod Fiscal

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.