Am aşteptat cu răbdare sfârşitul răbdării. Euro a coborât la 4,42 lei

Stelian Muscalu

Aşadar cursul valutar şi-a început ziua frumos. Şi când spun asta nu mă gândesc neapărat la exportatori ci mai degrabă la cei cu credite în euro. Leul s-a apreciat semnificativ, o,6% în prima oră de tranzacţionare, euro coborând spre 4,4258 lei.

Sedinţa FED-ului care s-a încheiat noaptea trecută a adus optimism la noi, dupa ce tonul Federal Reserve a fost perceput drept mai favorabil unei politici monetare relaxate.

În acest context economiştii ING anticipeaza in continuare că prima creştere a dobanzii cheie va avea loc in iunie. Rezerva Federală a SUA a renunţat la termenul de „răbdare” în stabilirea momentului majorării dobânzilor. Însă cel mai important în această ecuaţie este ritmul de creştere despre care nu se ştie încă mare lucru. Dacă ne uităm la datele macro de peste ocean, cu excepţia locurilor de muncă, indicator care arată binişor, restul capitolelor nu stau foarte bine. De aceea se aşteaptă o creştere a dobânzilor mult mai lentă faţă de estimările din decembrie. De altfel au existat nenumărate voci care au atenţionat asupra pericolului pe care-l presupune creşterea dobânzilor într-un ritm accelerat – căderi ale burselor sau încetinire economică. Si acum va intrebati ce legatura are FED-ul american care se ocupa de valuta regina a pietelor cu leul nostru. Pai are. Daca FED-ul ne anunta o crestere a dobânzilor rapid şi în pas mare asta însemna că dolarul devenea brusc foarte atractiv. Aşa ca investitorii de pe la noi abandonau piaţa şi fugeau peste ocean. Un exist de acest gen poate să creeze dezechilibre majore în piaţă. Anunţul FED practic nu face altceva decât să spună că lucrurile mai rămân aşa cum sunt cel puţin o perioadă de câteva luni. Aşa că investitorii şi-au văzut de treaba lor cerând lei în continuare. În viitorul apropiat este posibil să ne aşteptăm la o apreciere uşoară a leului în condiţiile în care nu apar evenimente neprevăzute.

Să nu uităm totuși declaraţia, sub protecţia anonimatului, a oficialilor FMI care spuneau ieri despre Grecia că este cel mai necooperant partener din toate timpurile. Nici negocierile cu UE nu se simt foarte bine aşa că nu este exclus ca această tensiune să se reverse la un moment dat şi pe piaţa valutară. Ceea ce vreau să spun este că trecem printr-o perioadă de volatilitate, aş fi fost tentat să-i spun mare dacă nu aş fi ştiut că de undeva, discret, BNR intervine pentru reducerea ei.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.