Business

Alegeri 2016 în București… şi o altă perspectivă

Radu Rosulescu

La prima vedere… Șoc și groază, PSD a câștigat pe linie în București. Și cică de vină suntem noi cetățenii. Pentru că n-am venit la vot, iar dacă am venit am votat ca proștii.

Eu văd lucrurile un pic altfel.

A fost absenteism mare? Da, a fost. Dar nu cred că mai mare decât la alte alegeri. Spre deosebire de alte alegeri, acum înainte să primesc buletinele de vot și ștampila am trecut pe la o tanti care avea o tabletă și verifica dacă nu am mai votat deja. Păi n-o fi cumva acesta motivul pentru care aparent absenteismul a fost mai mare? Cu ocazia altor alegeri creștea brusc turismul. Pe foarte mulți cetățeni îi apuca brusc curiozitatea de a vizita satele și comunele României sau Gara de Nord din București sau alte puncte de votare din orașele mari. Erau cazuri în care prezența la vot în anumite localități depășea 300%! Numărul de votanți era mai mare decât numărul de locuitori. Să nu mai zic de câte ori n-au votat și morții și cei care de fapt plecaseră de ani de zile în altă țară.

Păi dacă s-a reușit, cu o amărâtă de tabletă, să se stopeze turismul electoral n-ar trebui să ne plângem ci să ne bucurăm.

Cum se poate rezolva și absenteismul generat de nepăsarea cetățenilor? Eh, aici e ceva mai greu. Adică în teorie nu e greu, dar nu prea mai am eu așteptări de la politicieni. Principiul e următorul – dacă lor nu le pasă de noi atunci nici nouă nu ne pasă de ei. Dacă politicienii s-ar apleca mai mult asupra problemelor reale cu care se confruntă cetățenii probabil că și interesul publicului pentru alegeri ar crește foarte mult.

Acum, de ce a câștigat PSD și a pierdut PNL?

Răspunsul e din nou simplu. Pentru că PSD și-a dorit mai mult victoria.

De ce s-ar fi așteptat PNL să câștige în București când ei au tratat campania electorală cu o imensă bătaie de joc?

Cică a fost greu pentru că de data asta n-au mai putut să-și pună afișe electorale pe stradă și astfel n-a putut lumea să le cunoască candidații. Și au mai fost și alegeri într-un singur tur de scrutin. Eu nu cred.

În primul rând, în campaniile în care s-au putut pune afișe, PSDiștii aveau afișele cele mai mari și cele mai numeroase. Afișele cu PNL nici nu se vedeau din cauza celor de la PSD. Mai bine cu austeritate. Poate că așa politicienii or să fure mai puțin pentru că dispare scuza că ar fi furat pentru partid. Partidele nu mai trebuie să facă cheltuieli așa de mari.

În al doilea rând cine i-a pus pe PNLiști să vină cu niște candidați ori puțin cunoscuți (cum a fost cazul primei nominalizări – am și uitat cum îl chema) ori puțin carismatici (cum a fost cazul cu Orban și apoi Predoiu). Și nah, când te apuci și schimbi candidatul de 4 ori, când vii cu o candidatură în bătaie de joc (aceea a lui Marian Munteanu) cum să te mai aștepți ca lumea să te voteze?

În schimb PSD și-a făcut bine temele de data aceasta. Dna Firea Pandele și-a recitat poeziile electorale ca o premiantă cu fundițe, fără greșeală. Că n-o să-și respecte promisiunile din campanie e altă discuție. Ne-am obișnuit. Din păcate au avut ocazia toate partidele să dovedească faptul că se pot ține de cuvânt, dar toate au eșuat lamentabil.

Și până la urmă care e tragedia dacă a câștigat PSD și nu PNL? Adică PSD nu e la fel de partid ca PNL? Da, de acord, PSD e un partid nereformat, există multe obiceiuri proaste moștenite din comunism și care încă sunt la loc de cinste în PSD, există multă corupție în PSD. Dar nici cu PNL nu-mi e rușine. De fapt îmi e foarte rușine pentru că este un partid istoric, un partid care a construit România modernă, iar astăzi e la fel de corupt și apelează la aceleași obiceiuri comuniste ca și PSD. Dar așa e expresia. În București a fost și probabil va mai fi un vot masiv anti PSD. Dar asta nu înseamnă că trebuie să beneficieze by default PNL de el. Și în PNL e nevoie de reformă masivă. Trebuie să arate că merită voturile cetățenilor nu să se aștepte că vor fi votați doar pentru că se numesc PNL.

Legat de prostia electoratului.

Măh, n-aș zice că toți suntem chiar așa de proști. Unii mai înțeleg câte ceva. E adevărat prostimea e mai numeroasă. Dar așa e în toate țările. Mă rog, în țările dezvoltate procentul celor care au făcut o facultate depășește deja 50%. Probabil că prostimea lor e mai deșteaptă decât prostimea noastră. Să admitem pentru o clipă că noi, cetățenii României, suntem proști cu toții. Ok, păi hai să ne educe cineva. PSD nu are interes să ne educe pentru că ei se bazează pe votul prostimii. Biserica nu are interes să ne educe pentru că și ei au interesele lor. Dar de ce nu ne educă PNL? Da, nu e așa de simplu. E greu să te pui cu mașinăria de propagandă a PSDului. Și mai greu să contracarezi prostirea în masă practicată de ani de zile de către Antena 3 și Ghiță TV. Dar nu cred că e imposibil. Mesajele s-ar putea răspândi rapid și pe Internet sau chiar în stilul clasic ”din poartă-n poartă”. Singura condiție ar fi ca cei care transmit mesajul să fie credibili. Și din păcate actualii lideri PNL nu prea sunt.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.