Auto-moto

Ai rău de maşină? Iată câteva sfaturi de la Ford care te pot ajuta

Stelian Muscalu

Expresia „Mi-e rău”, care induce garantat frica în orice părinte, va răsuna în mașinile din Europa săptămâna viitoare. În România, de exemplu, câteva milioane de șoferi și pasageri vor urca în mașini și vor merge în marea vacanță prilejuită de Paștele care în acest an este sărbătorit în acelaşi timp şi de catolici şi de ortodoxi.

Aşa cum ne-am obişnuit deja, DN1 va fi drumul blocajelor, ambuteiajelor, nervilor… dar şi al răului d emaşină. Pentru că traficul aglomerat implică multe opriri și porniri, apoi virajele vor înrăutăți şi ele o afecțiune cu care se confruntă două treimi dintre noi. Aceasta este mai des întâlnită în cazul pasagerilor, în special la copii și adolescenți, fiind accentuată dacă aceștia stau pe locurile din spate, cu ochii pe telefoane sau tablete pe care se joacă sau urmăresc filme.

Într-un studiu recent realizat de Ford cu ajutorul unor experți în răul de mișcare, pasagerii care au stat cu ochii ațintiți pe diferite ecrane pe durata unei călătorii scurte au început să se simtă rău în medie după doar 10 minute. Și toți subiecții acestui studiu au fost adulți.

Răul de mașină poate să transforme o călătorie de familie mult-așteptată într-un coșmar în care mama și tatăl privesc constant în spate, așteptându-se la ce-i mai rău„, spune Eike Schmidt, inginer de cercetare în cadrul Centrului Ford de Inovație și Cercetare din Aachen, Germania. „Confortul este în centrul atenției noastre atunci când dezvoltăm mașinile viitorului și vrem să facem tot ce putem pentru a reduce răul de mașină„.

Căscatul și transpirația excesivă sunt semnele care avertizează asupra apariției unei afecțiuni cauzate de diferențele dintre semnalele pe care creierul le primește de la ochi și de la organele care asigură echilibrul, localizate în urechea internă. Copiii mici nu au această problemă, care începe să-și faca efectele atunci când aceștia merg în picioare. Dar animalele sunt și ele afectate și, în mod incredibil, chiar și peștii de acvariu suferă de rău de mișcare, fenomen observat de marinari.

„Răul de mașină este o problemă complexă. Este o reacție naturală la un stimul artificial care nu poate fi vindecată. Dar analizăm modul în care putem să ameliorăm simptomele”, spune Prof. Dr. Jelte Bos, care activează în cadrul Organizației Olandeze de Științe Aplicate, specializat în sisteme perceptuale și cognitive.

În testele inițiale a fost descoperit faptul că dacă ecranele erau ținute mai sus și voluntarii puteau vedea parțial șoseaua, șansele ca aceștia să se simtă rău scădeau. Experimentele ulterioare vor explora posibilitatea ca imaginea șoselei să fie transmisă în habitaclu, astfel încât pasagerii care nu se uită înainte să fie astfel avertizați că urmează viraje sau denivelări la trecerea peste poduri, de exemplu.

„În cazul multor părinți care cred că propriul copil are o problemă cu răul de mașină este posibil ca acesta să aibă pur și simplu o problemă cu modul în care ei șofează”, adaugă Prof. Bos, care predă de asemenea cursuri de percepție a mișcării la Vrije Universiteit din Amsterdam și lucrează la dezvoltarea unui aparat care detectează momentele în care modul în care șoferul conduce ar putea afecta pasagerii care au rău de mișcare. „Adoptarea unui stil de șofat mai liniar face minuni în ceea ce privește prevenirea durerilor de cap și, de asemenea, reduce și consumul”.

Câteva dintre metodele sugerate de profesorul Bos prin care afecțiunile legate de răul de mașină pot fi diminuate:

  • Mutați-vă pe locul central din spate sau, preferabil, pe locul pasagerului din dreapta pentru a putea să vedeți drumul înainte.

  • Conduceți liniar și pe cât posibil evitați frânele bruște, accelerațiile brutale și gropile din asfalt.

  • Distrageți-le atenția celor care suferă de aceste afecțiuni. O melodie cântată de toată familia ar putea ajuta.

  • Beți Cola, mâncați biscuiți, dar evitați cafeaua.

  • Folosiți o pernă sau un suport special pentru a păstra capul fix pe cât posibil.

  • Porniți sistemul de aer condiționat pentru a face aerul proaspăt să circule.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.