O să vorbim astăzi despre achizițiile publice. Acestea sunt portița legală, deși ăsta este un fel de a spune, că la mijloc e de fapt nu o portiță ci un întreg bulevard, prin care firmele de apartament, aflate mână în mână cu politicienii cu influneță, au căpușat bugetele local dar și centrale într-un mod înfiorător.
Este vorba despre miliarde de euro furate anual. Atăzi o să vorbim pe cifre. Ceva mai concret. Un raport al Curții de Conturi, citat de profit.ro, arătă că timp de 7 ani din Capitală s-au furat aproape 3 miliarde de lei. Doar din Primăriile din București. Înmulțiți acest dezastru cu toate celelalte orașe reședință de județ, apoi cu orașele mari, apoi cu cele medii și mici, cu comunele… pentru că pe ste tot se fură. Mai mult sau mai puțin.
Aceștia sunt bani care apar în acte, în evidențele contabile, în paralel cu ei circulă sume la fel de mari, cumva prin subteranele contabile, și păstrând același sens dinspre buzunarele noastre, ale conttribuabililor buni platnici, către conturile băieților deștepți, care în afară că au niște relații politice bine conturate, altceva anu prea știu să facă.
Au apărut firme inclusiv firme ale consiliilor de sector. Ce fac ele – afaceri cu statul. Toate aceste breșe se formează pe lipsa de organizare și pe un management defectuos al instituțiilor care ne gestionează banii.
De foarte multe ori ne întrebăm dar de ce nu există viziune, de ce nu există planuri, dar de ce nu există profesioniști, dar de ce nu există organizare – dacă ar exista toate acestea nu s-ar mai putea fura. Sau s-ar fura, dar infinit mai puțin comparativ cu ce se întâmplă azi.
Atunci nu s-ar mai putea cheltui aproape 230 de milioane de lei doarpe mobilierul stradal doar într-un singur sector. Sectorul 3 al Capitalei. Cum s-a ajuns la această sumă?
Primarul de acolo, un tip extrem de apreciat la vremea lui, atenție vorbim de perioada 2007-2014, a fost în stare să plătească aproape 4.000 de lei pe o bancă. Și mulți dintre cei neavizați probabil că vă întrebați pe bună dreptate dacă este mult sau puțin. Așa că vă ofer niște repere. În sectorul doi, s-au platit pentru aceleași bănci puțin peste 400 de lei. Și să nu vă imagiunați că acolo nu se fură. Doar că s-a furat cu ceva mai mult bun simț.
Nu există produs stradal în care aleșii nemului să nu vadă o posibilă afacere. Coșurile de gunoi care într-un sector costă 225 de lei ajungeau în sectorul 1 la aproape 1.400 de lei.
O altă afacere prosperă, pentru căpușele locale, a fost cea cu spațiile verzi. În sectorul 3 s-au plantat ani la rândul tot felul de arbuști care s-au uscat de la un an la altul. Cu toate astea nimic nu a oprit primăria să scoată din buget în mod constant sume uriașe. Spre exemplu doar în 2012 s-au uscat arbuști de aproape 4,5 milioane de lei.
Tot în sectorul campion, sectorul 3, platanii și teii care costau între 20 și 30 de lei bucata, au fost cumpărați cu prețuri cuprinse între 1600 și 2500 de lei. Sau trandafirii de 5,5 lei bucata au fost achiziționați cu 30 de lei în timp ce crizantemele de la 12 lei prețul de piață au ajuns la 310 lei pe bucată.
De ce? Pentru că se poate.
Locurile de joacă pentru copii au fost o mană cerească pentru conturile celor care au făcut din căpușarea statului o afacere în sine. Spre exemplu un balansoar poate fi cumpărat cu 1000 dar și cu 12.000 mii acolo unde relațiile o permit.
Conform evalaurărilor făcute de Curtea de Conturi 90% dintre companiile care furnizează aceste bunuri și servicii autorităților locale au doar contracte cu statul. Ceea ce spune totul despre mafia achizițiilor publice.
Dacă vă întrebați de ce nu aveți căldură acum în casă răspunsul o să-l primiți rapid – nu au fost bani pentru rabilitarea țevilor de la RADET. Dacă vă întrebați de ce autobuzele sau tramvailiele arată așa cum arată sau d ece nu sunt suficiente – răspunsul o să fie identic, pentru că nu sunt bani.
Întrebarea mea este – mai puteți crede această explicație?
Pai cum pot eu ca meneger privat,chiar daca am studiat menegment, tehnica vanzarii etc. sa concurez cinstit cu unul caruia beneficiarul accepta adaosuri de 2400%? Mita omoara afacerile datorita concurentei neloiale.Pai acela nu are treaba daca A.N.F-ul aplica o amenda de 100000 lei,pe cind eu care merg cu 20- 30 % ma omoara o amenda similara .
Păi… Dacă ești „Meneger” și ai făcut „menegement”, chiar o să mori…
Alta era dacă făceai Management, ca tot omul… 🙂
Frumos articol insa…e sau nu s-au…
Si ceea ce multi nu stiu, este ca atunci cand s-a instalat primar, a adus directori noi la ADP Sector 3 care au dat toti oamenii afara, externalizand serviciile, sectiile, parcul auto – in comodat, iar cei angajati dupa (oamenii lor, tineri din partid), au salarii de la 4ooo lei in sus. Nenorociriile din sector, cu pomii asfaltati, parcari cu 1 loc jumatate, borduri de rupi masina in ele, blocuri reabilitate cu necalificati, piata din Salajan desfiintata pentru un mini mall…toate facute in mandatul lui. Speram sa scapam de el dupa alegeri.