Sanatate

Abonament la viață lungă

Stelian Muscalu


Cine nu-și dorește Tinerețe veșnică și viață fără de moarte? Măcar așa, în ciuda sistemului. Pentru că se vorbește de ridicarea vârstei de pensionare la 70 de ani în timp ce speranța actuală de viață este de 70,5 ani. Adică tu muncești vreo 50 de ani ca să te bucuri de pensie vreo 6 luni și de restul să se bucure cei cu pensii speciale.
Eh, până la nemurire mai este. Sau da, există o cale spre nemurire – să faci ceva semnificativ în viață, ceva atât de important încât să te pomenească lumea și după ce ai murit, să trăiești veșnic în amintirea celorlalți. Dar nu toată lumea e Einstein sau Beethoven sau Cristofor Columb. Muritorilor de rând nu ne rămâne decât să sperăm că mai ciupim câteva clipe în plus de la viață. Sau cine știe? La ritmul în care progresează medicina s-ar putea ca peste 20-30 de ani să se descopere metode prin care să putem fi apți de muncă până la 100 de ani sau până la 300 de ani ca să putem contribui și mai mult la sistemul de pensii. Ar fi frumos, nu?
Dar ca să mai reziști 30 de ani până descoperă cercetătorii britanici elixirul tinereții veșnice trebuie să te menții în formă, să ai grijă de sănătatea ta. Până pe la 50 de ani nu prea contează. Organismul rezistă chiar dacă îl supunem la tot felul de abuzuri în fiecare zi. După aia începe să scârțâie. Pe la 60 de ani deja începi să te împrietenești cu medicii și cu farmaciștii pentru că începi să-i vizitezi din ce în ce mai des. Glumind puțin, începi să-ți faci abonament. Dar stai că nu e glumă. Abonamentele medicale chiar există. Și despre ele aș vrea să vorbesc puțin. Poate că unii nu știu ce sunt și la ce folosesc, poate că alții deja sunt familiarizați. Dacă știi despre ce e vorba atunci poți să sari peste următorul paragraf. Dar discuția despre abonamente tot merită făcută pentru că pe viitor vor fi un instrument din ce în ce mai util.
Deci…
Ce este un abonament medical? Sau nah, abonament știe toată lumea ce înseamnă. Mai bine pun întrebarea – Ce oferă un abonament medical? Ei bine, nu oferă chiar luna de pe cer. În principiu îți oferă un număr de consultații medicale gratuite, unul sau mai multe seturi de analize gratuite, dar și diverse discounturi, care pot varia în funcție de tipul de abonament medical deținut. Sunt multe oferte pe piață și foarte variate. Abonamentele sunt acordate de către clinicile private, iar serviciile oferite sunt în funcție de capabilitățile clinicii respective și, bineînțeles, de prețul pachetului medical contractat. Nu trebuie să faci confuzia între abonament medical și asigurare de sănătate. Abonamentul medical nu este asigurare, nu acoperă riscuri, nu îți plătește tratamentul și spitalizarea în cazul în care te îmbolnăvești.


Bun. Care sunt avantajele?

Din nou, să nu te aștepți să ai totul inclus. Sau nah, dacă îți prețuiești foarte mult sănătatea s-ar putea să ți se pară un câștig foarte mare. Dar să lăsăm metaforele și să vorbim mai concret. Primul avantaj ar fi ușurința de accesare a serviciilor. În general abonamentele medicale sunt oferite de companii salariaților. Companiile împușcă doi iepuri dintr- un foc. Chiar trei iepuri. Pentru că își pot rezolva în acest fel cerințele legale referitoare la medicina muncii, pentru că pot oferi un bonus angajaților și pentru că
au și niște deduceri fiscale.

Al doilea avantaj este prețul scăzut. Sunt oferte pe piață și cu mai puțin de 10 euro pe lună. Dacă ar fi mai ieftine ar fi gratis, nu? Dar să știi că ăsta este și un dezavantaj și o să-ți spun un pic mai târziu de ce. Pentru utilizatorul abonamentului (fie că și l-a luat singur pe persoană fizică, fie că
l-a primit de la compania unde este angajat) principalul avantaj este că îl face să se ducă mai des la medic. Pe principiul – Dacă tot îl am de ce să nu-l folosesc, nu?
Românii au în general o problemă cu mersul la medic. Pe de-o parte ține de
educație, dar pe de altă parte nici sistemul medical românesc nu inspiră multă încredere așa că oamenii se feresc cât pot și ajung la medic doar când îi doare foarte tare. Treaba este că o boală descoperită din timp este mult mai ușor de tratat și cu șanse mult mai mari de vindecare decât o boală pe care o ții în tine până nu mai poți. De cele mai multe ori când simptomele devin evidente atunci și boala este într-un stadiu avansat. Ca să o descoperi din timp, atunci când nu există simptome evidente, trebuie să te duci periodic la consultații și de asemenea trebuie să-ți faci anual măcar analizele de rutină. Deci cu abonamentul medical te-ai scos.
Ok, hai să vedem și care sunt dezavantajele. Păi dezavantaje nu prea sunt. Pentru că știi de la început la ce să te aștepți și dacă nu-ți convine nu cumperi. Nu? Păi da. Doar că trebuie să fii realist în așteptările
tale. Pentru că abonamentele variază, de la cele basic la cele premium, serviciile oferite diferă în funcție de tipul de abonament pe care îl ai.
Ah, uite că există și un dezavantaj. Abonamentul este valabil doar în rețeaua medicală care l-a emis. Deci ești captiv la fel cum ești captiv cu abonamentul de telefonie mobilă și toate celelalte abonamente pe care le ai. Dar dacă îți alegi o rețea de servicii medicale mare, cu centre în mai multe orașe, ai acces la o multitudine de specializări și la foarte mulți medici gneraliști, interniști, specialiști.
Multă lume se plânge că ești tratat mai prost dacă ai abonament decât dacă nu ai. Adică cei care plătesc bani cash (sau le plătește asigurătorul) au prioritate față de tine care ai abonament. Nu este chiar așa, 80% dintre locurile disponibile sunt dedicate abonaților, tocmai pentru că abonații vin mai des la medic. Un abonat corporate vine la medic de 2,5 ori mai des decât un pacient neabonat. Pe de altă parte, peste 82% dintre abonați spun că ar recomanda abonamentul (procent bazat pe NPS-ul – net promoter score din ultimul an), iar gradul de retenție al companiilor care contractează abonamente medicale pentru angajații este în jur de 98%.
Realitatea este următoarea: toate rețelele medicale private care au apărut și s-au dezvoltat în România au făcut-o pe banii clienților. La fel ca și rețeaua de telefonie mobilă sau de internet. Cu serviciile publice cred că te-ai lămurit demult – sunt proaste și nici gratuite nu sunt pentru că sistemele publice mai au mult de investit în infrastructură și uneori e nevoie de binecunoscuta spagă ca să primești ceea ce ar fi trebuit să fie gratuit. Deci dacă vrei să ai spitale moderne și bine echipate singura șansă este ca ele să se dezvolte și în mediul privat. Dacă ai impresia că de multe ori plătești mai mult decât merită pe serviciile medicale, cu abonament sau fără abonament, s-ar putea să ai dreptate. Dar privește lucrurile și din altă
perspectivă. Din banii tăi se vor cumpăra câteva cărămizi pentru un alt spital. E ca și când ai face o donație. Dacă acum ești sănătos voinic, poate peste 20 de ani vei avea nevoie de o intervenție chirurgicală complicată. Nu știi niciodată ce-ți rezervă viața. Și atunci vei dori să ai un spital modern echipat și să se ocupe de tine o echipă de medici bine pregătiți. Spitalul acela va trebui construit și din banii tăi, medicii vor trebui să fie instruiți și din banii tăi. Pentru că din cer nu pică bani.
Vestea bună e că se fac investiții și sistemul privat de sănătate se dezvoltă. În 2019 s-au investit peste 500 milioane euro și trendul este crescător. De asemenea, mulți medici tineri care probabil că ar fi plecat în străinătate și-au găsit acum un loc în clinicile moderne, sunt mulțumiți de condițiile care li se oferă și se pot dezvolta profesional în România. Și din perspectiva aceasta abonamentele medicale oferă un mare avantaj pentru că ele aduc o sursă constantă de venituri și mai ales venituri predictibile, deci clinicile își pot face planuri de dezvoltare.

În concluzie – Sunt bune de ceva abonamentele medicale?
Da, sunt foarte bune. Repet, nu trebuie să ai așteptări nerealiste. Dacă îți planifici consultațiile din timp n-o să fii nemulțumit pentru că pe tine cu abonament te programează peste 2 săptămâni și pe altul fără abonament îl programează peste 2 zile. Scopul abonamentului medical este prevenția. Adică te duci la consult periodic și dacă te doare și dacă nu te doare. Abonamentul medical nu rezolvă urgențe medicale, ci te ajută să-ți controlezi starea de sănătate. Pentru companii sunt foarte bune pentru că oricum au nevoie de medicina muncii și pentru că abonamentele sunt ieftine, deci nu au cheltuieli foarte mari. Pentru societate în general sunt un lucru bun pentru că sunt unul din vectorii de dezvoltare ai sistemului privat de sănătate. Poate am fost un pic malițios la început când am vorbit despre vârsta de pensionare și speranța de viață, dar până la urmă asta este realitatea. Vârsta de pensionare va tot crește pentru că mereu va fi presiune pe sistemul public de pensii. Măcar din cauza faptului că populația României scade, deci pentru pensionarii de mâine vor fi din ce în ce mai puțin salariați care să le plătească pensia. Și pentru că statul s-a
dovedit incapabil până acum să dezvolte un sistem medical performant atunci singura noastră speranță la o viață mai lungă și fără suferință este să se construiască un sistem de sănătate privat complementar cu ceea ce oferă sistemul public.

2 comentarii

  • Am avut . Am vrut ca abonat sa fac cinci consultatii la medici diferiti . Programsri in decurs de trei saptamani . Am sunat ca si platitor . Toate cele cinci consultatii grupate in 3 zile .

  • Nici pe departe nu asigura un tratament ca și în străinătate la noi în Ro sint smecheri doar banii sa vina în străinătate plătești o suma de bani asigurare iar la sfârșit de an dacă nu ai consumat tot ce ai plătit primești diferența înapoi, la noi în Ro în primul rand trebuie sa ieșim din statutul de barbar și sa devenim OM și după se poate discuta

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.